Son başvuru tarihi 3 Ekim! Bakan Özer: Kariyer sınavları her yıl tekrarlanacak

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Kariyer sınavı, öğretmenlerin öğretmenlik yeterliliğini ölçmeye matuf yapılan bir sınav değil. Öğretmen olarak girmiş zaten” diyerek kariyer sınavlarının her yıl tekrarlanacağını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, TürkMedya Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel'in sorularını yanıtladı. Özer'in açıklamalarından bazı başlıklar özetle şöyle:

EĞİTİM SİSTEMİ DEMOKRATİKLEŞTİ

"Son 20 yılda eğitim sistemi demokratikleşti. Kız çocuklarının okullaşma oranları arttı. Hatta yükseköğretimde erkek çocuklarının okullaşma oranını geçti. Bu büyüme sağlanırken aynı zamanda kaliteyi sürekli iyileştirebilmek kolay değil. Türkiye, işte bunu başardı."

SINAVSIZ KARİYER SİSTEMİ YOK

"Kariyer basamakları sistemi orijinal bir sistem değil. 2004'te Hüseyin Çelik Bakanımız zamanında bu, denendi zaten. 2004'te Temel Eğitim Kanunu'nda ve 657 Sayılı Kanun'da bazı değişiklikler yapılarak 'adaylık, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik' sistematiği ilk defa o zaman kurgulandı. Kariyer sisteminde asla bir ayrıştırma yok. Sistemde zaten 75 bin uzman öğretmen ve 90 başöğretmen vardı. Uzman öğretmen ve başöğretmen derse girdiği zaman ders yükü değişmeyecek. Kariyer uygulaması her yıl tekrarlanacak."

"Ülkemizin devlet memurları sistematiği içerisinde sınavsız hiçbir kariyer sistemi yok. Bu sınav öğretmenlerin öğretmenlik yeterliliğini ölçmeye matuf yapılan bir sınav değil. Öğretmen olarak girmiş zaten. Bu, sadece o uzman öğretmenlerin almış olduğu 180 saatlik eğitimin değerlendirmesi."

606 BİN ÖĞRETMENE EĞİTİM

"Eğitim programına başlayan 606 bin 185 öğretmen, yani bu öğretmenlerin yüzde 99'u eğitimlerini tamamladı. Tamamı sınavda başarılı olursa ya uzman öğretmen olacak ya başöğretmen olacak. Yani bir kota da yok. Başvuruları 3 Ekim'e kadar devam eden uzman ve başöğretmenlik yazılı sınavı 19 Kasım'da yapılacak. 345 bin 732 öğretmen uzman öğretmenlik, 42 bin 561 öğretmenimiz de başöğretmenlik sınavı için başvurmuş. Tersine göçle beraber köydeki okullarımızı tekrar aktif hale getirelim istedik. Okul öncesi eğitim bizim bu dönemdeki en önemli önceliklerimizden bir tanesi. 20 bin çocuğunuz anaokullarıyla, okul öncesi eğitimiyle buluştular."

AİLE OKULU PROJESİ

"En önemli yenilik olarak köy okullarının olduğu binalarda halk eğitim kursları açmaya başladık. Yani ilk kez köyde yetişkinle torununun aynı çatıda eğitim aldığı bir alan oluştu. "Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayesinde Aile Okulu Projesi'ni yaptık. Kültürel değerler, aile içerisinde iletişim, çocuklarımızın madde bağımlılığı, internet bağımlılığı ile nasıl mücadele edilebilir, çevre bilinci gibi bir sürü konuda 44 saatlik aile okulu eğitimi hazırladık ve bir ay gibi sürede 137 bin aileye ulaştık. 2022 yılı sonuna kadar hedefimiz bir milyon."