Sınav tamam sıra tercihte

3.5 milyondan fazla öğrencinin heyecanla beklediği YKS sonuçları açıklandı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ersoy, tercihlerin 27 Temmuz'da başlayacağını ve 8 Ağustos'ta sona ereceğini söyledi.

17-18 Haziran'da gerçekleştirilen YKS sonuçları açıklandı. ÖSYM Başkanı Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, TYT'de bir, sayısal alanda iki, eşit ağırlık ve sözelde bir, yabancı dilde 5 birinci olduğunu söyledi.

İPTAL EDİLENSORU YOK

Tercih süreçlerinin 27 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında yapılacağını hatırlatan Ersoy adaylara şu uyarılarda bulundu; "Adaylarımız, ilgi ve yeteneklerini dikkate almalı, tercih etmeyi düşündüğü bölümlerle ilgili meslekleri iyi araştırmalılar. Yayınlayacağımız kılavuzdan bölümlere ilişkin bilgileri dikkatlice okumalarını, tercih sürecinde profesyonel destek almalarını kendilerine tavsiye ediyorum." YKS'de sorulan sorularda herhangi bir soru iptali ve cevap seçeneği değişikliği bulunmadığının altını çizen Ersoy, "Dolayısıyla tertemiz bir YKS süreci tamamlanmıştır" şeklinde konuştu.

TYT'DE ERKEK, AYT'DE KADIN ADAY FAZLA OLDU

Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) başvuran 3 milyon 527 bin 443 adaydan, 2 milyon 995 bin 638'si sınava katıldı. TYT'ye giren adayların yüzde 48'i erkek, yüzde 52'si kadın iken AYT'ye katılan adayların yüzde 54'ü kadın, yüzde 46'sı erkek oldu.

YÖK ATLAS'I İNCELEYİN

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, adaylara seslenerek tercih dönemi için hazırladıkları programı anlattı: "Önünüzde yükseköğretim hayatını belirleyecek tercih dönemi var. İstediğiniz programlar hakkında en kapsamlı ve doğru bilgiye YÖK Atlas aracılığıyla ulaşabilirsiniz. YKS Tercih Listem modülünü kullanarak tercih listesi oluşturabilirsiniz, bahtınız açık olsun."

ADAYLARA DANIŞMANLIK VERİLECEK

MEB, tercih sürecinde öğrencilere danışmanlık hizmeti verecek. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "MEB ailesi olarak YKS tercih sürecinde öğretmenlerimizle genç kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. 27 Temmuz'dan itibaren 81 ilimizde öğretmenlerimiz, öğrencilerimize tercihler için danışmanlık verecek" ifadelerini kullandı.

Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencisi Ekici, tercih konusunda henüz karar vermediğini söyleydi. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olan baba Yakup Ekici, "20 yıllık meslek hayatımda ahlaklı öğrenciler yetiştirme gayreti içerisinde olurken, kendi çocuklarımı da aynı şekilde yetiştirme çabası içerisinde oldum" dedi.Afyon Valisi Kübra Güran Yiğitbaş, Ekici'yi ve ailesini tebrik etti.

TERCİHİM İLAHİYAT

Yabancı Dil Testi (YDT) Arapça alanında 500 tam puan alan Hüseyin Furkan Erdem, YKS birincileri arasında yer aldı. Mustafa Büyükkaplan Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi olan Erdem, annesinin 28 Şubat döneminde İngiliz Dili ve Edebiyatı 4. Sınıf öğrencisiyken okuldan atıldığını hatırlattı. Erdem, üniversite tercihinin İlahiyat Fakültesi olacağını söyledi.

BENİM İÇİN SÜRPRİZ OLDU

YKS'de Alan Yeterlilik Testleri (AYT) oturumunda sayısal birincisi olan Namık Emre Acar, "Birincilik biraz sürpriz oldu" dedi. Düzenli çalışma süreci geçirdiğini kaydeden Acar, mühendislik ve tıp fakültesi arasında tercih yapmakta zorlandığını söyledi. Acar, "Ailemle iyi bir şey bekliyorduk zaten. İyi bir sonuç geldi. Tercih konusunda mühendislik biraz daha baskın geliyor. Yine üniversitelerde gezeceğim, bakacağım ve kararımı vereceğim" diye konuştu.

200 BİN SORU ÇÖZDÜM

Alan Yeterlilik Testleri (AYT) oturumunda sayısal birincisi olan Atatürk Anadolu Lisesi öğrencisi Mustafa Özcan, hedefinin 9. sınıftan itibaren birinci olmak olduğunu, bunu gerçekleştirmek için ailesiyle Yozgat'tan Ankara'ya taşındıklarını söyledi. Sınava hazırlanırken 200 bin soru çözdüğünü söyleyen Özcan, Türkiye'de mühendislik bölümü olan birkaç üniversite tercih edeceğini belirtti.

TYT BİRİNCİSİ NİĞDE'DEN! BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ OLACAK

Niğde Bor Fen Lisesi'nde okuyan Harun Durak, TYT'de 120 soruya doğru cevap vererek 1.'inci oldu. Sınav sonucunu İstanbul'daki akrabalarının telefonla söylediğini ifade eden ve başarısıyla ailesini de gururlandıran Durak, bilgisayar mühendisliği bölümünü tercih edeceğini belirtti. Anne Esra Durak da, "Oğlum azmetti başardı" dedi.