Siber ahiler görev başında

İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri siber dünyaya ‘ahilik' öğretileriyle hazırlanıyor.

BÜLENT ŞANLIKAN

İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri siber dünyanın zorluklarına 'ahilik' öğretileriyle hazırlanıyor. Projeyle gençler, geçmişten gelen değerleri günümüze taşımayı amaçlıyor. Arkadaşlarına 'keylogger saldırısı' adı verilen zararlı yazılım ile ilgili teknik bilgiler veren siber ahiler, konuyu aynı zamanda uygulamalı olarak da anlatıyor.

'ETİK DEĞERLER ÖĞENİLİYOR'

Proje hakkında bilgi veren okul müdürü Turan Çinkılıç, "Öğrencilerimize ahilik kültürüyle siber güvenlik atölye çalışmaları yaptırıyoruz. Siber güvenlikte kendini yetiştirmiş 11'inci sınıf öğrencilerimiz var. Öğrenciler belirlenen konuları ders aralarında arkadaşlarına anlatıyorlar. Ahilik kültüründeki öğretileri hatırlatılarak özellikle bilenlerin bilmeyenlere destek olduğu bir alan oluşturmak amacımız. Bu kültürü benimsemeleri onları hem etik anlamda hem de işlerine duydukları saygı anlamında geliştirecektir" dedi.

'HER PDF DOSYASINI AÇMAYIN'

Keylogger klavyeye bastığımızda her tuşu ve yazdığınız her şeyi kaydetme yeteneğine sahip kötü amaçlı takip aracı olarak tanımlanıyor. 11'inci sınıfta okuyan 4 öğrenci arkadaşlarına saldırının nasıl gerçekleştiğini, simüle ederek anlattı. Öğrenciler, hazırladıkları zararlı yazılımı mailde yer alan bir PDF dosyasına yerleştirdi. Bu sayede kişinin banka şifrelerine ulaşıldı. Öğrenciler saldırıya karşı alınacak önlemleri de şöyle sıraladı:

Lisanslı antivirüs programı kullanın.

Güncel olmayan ücretsiz yazılımları bilgisayarınıza ya da telefonunuza indirmeyin.

Sistemlerinizi güncel hale getirin ve güncellemeleri takip edin.

Tanımadığınız kişilerden gelen maillerdeki PDF dosyalarını indirmeyin.