Sayısal zor, sözel kolaydı

2 milyondan fazla adayın başvurduğu YKS'nin ikinci oturumu AYT dün yapıldı. İyi bir üniversite hayali kuran adaylar, Matematik ve Fen Bilimleri sorularında zorlandıklarını, sözel testinin ise kolay olduğunu söyledi.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) düzenlenen ve 3 milyon 120 bin 876 adayın başvurduğu Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ikinci oturumu Alan Yeterlilik Sınavı (AYT) ve üçüncü oturum Yabancı Dil Testi (YDY) dün yapıldı.

"DETAY SORULAR VARDI"

2 milyon 19 bin 709 adayın başvurduğu sınavda okuyucu veya işaretleyici yardımı alan engelli adayların tamamına 30 dakika ek süre verildi. Öğrencilerin bazıları sınavın kolay geçtiğini belirtirken, bazıları ise zorlandıklarını söylediler. Öğrenciler özellikle Matematik ve Fen Bilimleri sorularında zorlandıklarını belirtti. Sınavdan çıkan Eren Erdoğmuş, "Eşit ağırlık ve sözel bölümlerini çözdüm. Matematikte biraz zorlandım" dedi. Furkan Kuzu, "Matematiğin zor olduğunu düşünüyorum özellikle integral" dedi. Hayal Alın ise "Biyoloji ve kimyada detay sorular vardı" ifadelerini kullandı. Aslı Yıldırım ise "Matematikte trigonometri ile çemberi integralle mutlak değeri birleştirmişler" diye konuştu. Adaylardan Ahmet Güler, "Edebiyat ezber odaklıydı, bilgi gerektiren sorular çıktı. Çalıştığım için onu kolaylıkla yaptım.

"EDEBİYAT BİLGİ İSTİYORDU"

Ancak matematik biraz, geometri bayağı zordu. Özge Aydın ise, "Sözel kısmı kolaydı. Matematikte birkaç soru çözebildim çünkü zordu" dedi. Mehmet Aslan, "Tarih soruları beni bitirdi". Merve Sönmez, "Edebiyat herkesin yapabileceği kadar kolaydı. Tarih ve coğrafya da bir iki soru hariç basitti" ifadelerini kullandı.

İŞLEM BECERİSİ ÖLÇÜLDÜ

Uzmanlar, Türk dili ve edebiyatı sorularının bilgi ve yoruma dayalı olduğunu, matemetikte adayların işlem becerilerini ölçen sorulara ağırlık verildiğini belirtti. Kimya ve fizik sorularının ise ayrıntı ve yorum içirdiği için adayları zorladığı vurgulandı.

SONUÇLAR 17 TEMMUZ'DA

Sınavın sonuçları 17 Temmuz'da açıklanacak. Tercih kılavuzunun temmuz ayının ilk haftası yayımlanması bekleniyor.

50 YILLIK KASAP VETERİNERLİK İSTİYOR

Bursa'nın İnegöl ilçesinde, yaklaşık 50 yıldır kasaplık yapan Necmettin Özkan (70), YKS'nin ilk oturumuna girdi. Torunlarını teşvik için sınava girdiğini söyleyen Özkan, "Sınavı kazanırsam kasap olduğum için veteriner fakültesini tercih etmek istiyorum" dedi.

KÜPEYİ KERPETENLE ÇIKARDILAR

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde Büşra A, okul girişindeki görevlilerin sınav kuralları gereği yaptığı uyarı üzerine küpesini çıkarmak için dakikalarca uğraştı. Küpesini çıkarmayı başaramayan Büşra A, görevlilerden yardım istedi. Uğraşlar sonucu küpe çıkmayınca bir görevli kerpetenle küpeyi kırdı. Büşra A, görevlilerin yardımı sayesinde sınavın başlamasına saniyeler kala sınıfa girmeyi başardı.

'SORU SIZDIRILDI' İDDİALARINA SUÇ DUYURUSU

AYT'ye öncesi sınav sorusu olduğu iddiasıyla 24 soruyu bir Telegram hesabından paylaşıp, 3 bin TL'ye satmaya çalıştı. Paylaşılan soruların sınavda çıkmadığı tespit edilirken, İçişleri Bakanlığı hesap hakkında takip başlattı. ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, "Dezenformasyon amaçlı sosyal medya paylaşımları ve çıkan haberlerle ilgili ilgili hukuki süreç başlatılmıştır. Kitapçıklarının basımı, paketlenmesi ve sevki için görev yapan 100'ü aşkın personel 40 gündür dünyadan izole kapalı matbaada görev yaptı. 7 gün 24 saat emniyet güçlerinin nöbetiyle sağlandı" dedi.