Puana değil sıralamaya bak! YKS tercih kılavuzu yayımlandı

Üniversite hayali kuran milyonlarca öğrenci için tercih maratonu başladı. ÖSYM Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nu yayımlarken, tercihlerde puanın değil sıralamanın önemli olduğu vurgulandı.

Akşam Gazetesi

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının perşembe günü açıklanmasının ardından Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca, 2023-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu da ön bilgi amacıyla yayımlandı. Bu nedenle, adayların tercihlerini yapmadan önce tercih süresinde ÖSYM'nin internet adresinden yeniden yayımlanacak kılavuzu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM'den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekiyor. 27 Temmuz-8 Ağustos 2023 arasında yapılacak tercih sürecine ilişkin merak edilenler ise 10 soru da toplandı:

1 - Bu sene üniversitelerdeki kontenjanları belli mi?

2023-YKS yerleştirme süreci için bu yıl üniversitelerdeki toplam 1 milyon 111 bin kontenjan açıklanmıştı. Bu yıl ön lisans programları için 388 bin, lisans programları için 465 bin olmak üzere toplam 853 bin kontenjan belirlendi.

2 - Depremzede adaylara yönelik kontenjanlar nasıl belirlendi?

Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa illeri ile Sivas'ın Gürün ilçesinde ikamet eden adaylar için 2023-YKS'de merkezi yerleştirme ile öğrenci alan programlarda kontenjan 24 bin 641 ek kontenjan ayrıldı.

3- YKS tercihlerinde nelere dikkat edilmeli?

Tercih yapılırken adayların ilgi, yetenekleri, değerleri ve iş gücü piyasasını dikkate alarak tercihte bulunmaları yerinde olacak. Bu tercihlerinde listelerini oluştururken hayallerindeki üniversite ve bölümleri tercih listesinin ilk sıralarına yazmalı, sonrasında sıralamalarına yakın olan; üstünde ve altındaki üniversite programlarını 2022 yılında oluşan bölüm yerleştirme sıralamalarını göz önüne almalı.

4 - Tercihler sıralamaya göre mi puana göre mi yapılmalı?

Adaylar, puana değil sıralamalarına göre tercihte bulunmalı. YKS tercihlerinde, geçen yılın sıralamaları önemli bir faktör olmalı. YKS tercihlerinde adaylar, en fazla 24 tercihte bulunabilecek.

5 - Bu yıl başarı sıralaması uygulaması devam edecek mi?

Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarını tercih edebilmek için gerekli olan en düşük başarı sırası koşulu uygulaması sürüyor. Başarı sıralamalarına yayımlanan kılavuzdan bakılabilecek.

6 - Bu yıl ilk kez açılacak bölümler var mı?

Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulları öğrenci alacak. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa bünyesinde de sanal ve artırılmış Gerçeklik ön lisans programları açılacak.

7 - Temel bilimleri seçip iktisadi idari bilimlerde çift ana dal yapma imkanı var mı?

YÖK, 2023-YKS yerleştirme sonuçlarına göre İstanbul, Ankara, Dokuz Eylül, Karadeniz Teknik ve Çukurova üniversitelerinin fizik, kimya, biyoloji ve matematik bölümlerine kayıt yaptıracak öğrencilere bilgisayar bilimleri, iktisat, ekonomi, işletme, istatistik ve ekonometri programlarında çift ana dal ile yan dal eğitimi imkanı getirildi.

8 - YKS tercihleri için danışmanlık nasıl alınır?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), YKS sonuçlarına göre tercih yapacak öğrencilere 27 Temmuz'dan itibaren 81 ilde rehber öğretmenler tarafından danışmanlık verilecek. Adayların, ortaöğretim kurumlarında tercih komisyonlarından destek alarak tercihlerini oluşturmaları yerinde olacak.

9 - Üniversite kayıtları ne zaman yapılacak?

YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 28 Ağustos-1 Eylül 2023 tarihleri arasında, elektronik kayıtlar ise 28-30 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacak.

10 - Ek yerleştirme nasıl yapılacak?

Yükseköğretim programlarının 2023-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak. Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.

DİPLOMA DENKLİĞİYLE ABD'DE EĞİTİM

YKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte öğrenciler için üniversite tercih maratonu başladı. BAU Global üyesi Bay Atlantic Üniversitesi'ne YÖK tarafından verilen diploma denkliği, ABD'de eğitim görmek isteyen Türk öğrencilerine yeni bir fırsat oldu.YÖK tarafından tanınan Bay Atlantic Üniversitesi'nden mezun olan öğrencilerin diploması, Türkiye'de de geçerli sayılacak. Bay Atlantic Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Sinem Vatanartıran, "Üniversitemiz, 2022'de Intelligent dergisi tarafından Girişimcilik için en iyi MBA programı sıralamasında 26'ncı, İnternet Güvenliği alanında En İyi Siber Güvenlik Yüksek Lisans sıralamasında 22'nci sırada yer almıştır.

SINAVSIZ GİRİŞ İMKANI

Bu başarıların yanında öğrencilerimize sunduğumuz en önemli ayrıcalıklardan birisi ise lisans ve lisansüstü mezuniyetlerinin ardından eğitim gördükleri alanda 12 aydan 36 aya kadar çalışma iznine sahip olmalarıdır" dedi. Vatanartıran, Amerika üniversitelerine başvuruda Türkiye'deki YKS benzeri SAT ve ACT gibi sınavların olduğunu, ancak son yıllardaki eğilimin prestijli pek çok üniversitenin başvuru ve kabulde sınav sonuçlarını artık kullanmadığını söyledi. Bay Atlantic Üniversitesi'ni tercih etmek isteyen öğrenciler, Bahçeşehir Üniversitesi web sitesi üzerinden formu doldurup noterli lise diploması örneği, İngilizce not dökümü, pasaport kimlik sayfası ve İngilizce dil yeterlilik belgesiyle başvuruda bulunabilecek.

DEPREMZEDE GENÇTEN YKS BAŞARISI

Adıyaman TOBB Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Atike Rüveyda Şimşek YKS sonuçlarına göre Türkiye genelinde sayısal alanda ilk bine girerek, 690'ıncı sırada yer aldı. 6 Şubat depreminde enkaz altında kaldığını anlatan Şimşek, "Ailemle birlikte enkazda kaldık. Daha sonra babamın çabalarıyla enkazdan çıktım. Belim ve kaburgalarım üç yerden kırıldı. Başka bir ilde ameliyat olmak zorunda kaldım ve uzun bir hastane süreci geçirdim. Evde tedavim devam ederken sınıf arkadaşımın gönderdiği notlarla ders çalıştım" ifadelerini kullandı. Şimşek, tıp ya da mühendislik okuyarak ülkesine hizmet etmek istiyor.