Formasyon eğitimi nasıl olacak? Pedagojik formasyon nedir, kalktı mı?

Pedagojik formasyon sertifika şeklinde düzenlenen bir eğitim programıdır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çokça tartışılan formasyon eğitimi konusu açıklığa kavuştu. Konu, kariyer alanını öğretmenlik olarak belirleyen fakat üniversite bölümü eğitim fakültesinde olmayan adayları ilgilendiriyor. 2023 eğitim vizyon belgesinde yeniden düzenlenen karar öne çekildi.

Pedagojik formasyon, öğretmen olmak isteyen, fakat bölümü öğretmenlik alanlarından biri olmayan eğitim fakültesi dışında okuyan öğrencilere verilen bir programdır. Birkaç yıldır tartışmaların odağında yer alan konuya ilişkin kesin bir karara varıldı. Alınan yeni karara göre sistemde değişiklik yapıldı. 

PEDAGOJİK FORMASYON NEDİR?

Pedagojik Formasyon, öğretmen olmak isteyen, fakat bölümü öğretmenlik alanlarından biri olmayan eğitim fakültesi dışında okuyan öğrencilere yönelik bir programdır. Tabii, diğer bölümlerde okuyan her öğrenci formasyon almak zorunda değildir. Kariyer olarak öğretmenlik yapmak gibi bir hedefiniz varsa formasyon almak zorunlu hale gelir. Şu an bulunduğunuz fakülte Eğitim Fakültesi ise ve örneğin, Türk Dili ve Edebiyatı ‘Öğretmenliği’ okuyorsanız, formasyon almanız gerekmez. Çünkü bulunduğunuz bölümde size verilen eğitim, formasyon ile aynı durumda olur.

Bu programda öğrencilere;

-Eğitim Bilimine Giriş

-Öğretim İlke ve Yöntemleri

-Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme

-Sınıf Yönetimi

-Eğitim Psikolojisi

-Özel Öğretim Yöntemleri

-Öğretmenlik Uygulaması

-Öğretmenlik Meslek Etiği

-Eğitim Tarihi

-Eğitimde Program Geliştirme

-Eğitim Sosyolojisi

Formasyon alanlar ne olacak? Pedagojik formasyon alanların sertifikası iptal mi edildi?

-Eğitim Felsefesi

-Rehberlik

-Bilgisayar Destekli Öğretim

-Özel Eğitim

-Karakter ve Değerler Eğitimi

-Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi

-Eğitimde Eylem Araştırması

-Eğitimde Teknoloji Kullanımı

-Türk Eğitim Tarihi

-Bireyselleştirilmiş Öğretim

-Yaşam Boyu Öğrenme

-Gelişim Psikolojisi dersleri verilir.

PEDAGOJİK FORMASYON KALKTI MI?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Pedagojik Formasyon uygulamasına ilişkin bir açıklama yapıldı.

Bu kapsamda, Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu'nun 29 Haziran 2020 tarih ve 12 sayılı Kararı ile yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon sertifika eğitiminin geçerliliğini yitirmesine karar verildi.

Açıklama şu şekilde oldu;

"Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel, örgün ve yaygın eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanacakların atamalarına esas olan alanlar ile mezun oldukları yükseköğretim programları ve aylık karşılığı okutacakları derslerin belirlenmesine ilişkin iş ve işlemler ilgi karar ve eki çizelge doğrultusunda yürütülmektedir. Bakanlığımız 2023 eğitim vizyon belgesinde, sertifikaya dayalı Pedagojik Formasyon uygulaması kaldırılarak yerine lisansüstü düzeyde programların açılması hedefine yer verilmiştir. Bu bağlamda ilgi Karar eki Çizelge'de yer alan Bakanlık ve Yükseköğretim Kurulu iş birliği ile açılan açılacak olan ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisansı ya da pedagojik formasyon programı / pedagojik formasyon eğitimi sertifikası programını başarı ile tamamlayanlar ifadesi, ilgi karar doğrultusunda değiştirilmiş olup yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon sertifika eğitimi, ilgi karardaki geçerliliğini yitirmiştir."

Söz konusu karar, Yükseköğretim Kurulu aracılığıyla tüm üniversitelere bildirildi.

Formasyon konusu birkaç yıldır tartışmaların odağında yer alıyordu. 2023 eğitim vizyon belgesinde sertifikaya dayalı "Pedagojik Formasyon" uygulamasının kaldırılarak yerine lisansüstü düzeyde program açılması hedefine yer verilmişti.