‘Özel'lere ücretsiz ders kitabı zorunluluğu

Özel okullarda MEB'in ücretsiz dağıttığı kitapları okutmak zorunlu hale getirildi. Yardımcı ders kitapları konusunda ise Talim Terbiye Kurulu'nun onayı dışında bir sınırlama bulunmuyor.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, yürürlüğe girdi. Yönetmelikle özel okullarda okutulan ders kitapları konusunda önemli düzenlemeler yapıldı. Bu kapsamda önümüzdeki yıl devlet okullarında okutulan ve ücretsiz dağıtılan ders kitapları, özel okullarda da zorunlu olarak okutulacak. MEB kaynakları düzenlemeyle ilgili olarak, "Bakanlıkça onaylanan ve ücretsiz olarak dağıtılan ders kitapların okutulması özel okullarda isteğe bağlıydı. Yönetmelikle artık isteğe bağlı olmayacak. Tıpkı devlet okullarında olduğu gibi özel okullarda da ücretsiz dağıtılan bu kitapların okutulması zorunlu hale getirildi" bilgisini verdi. Bakanlık onaylı ders kitapları, eğitimin tüm kademelerinde devlet tarafından ücretsiz dağıtılıyor. Bu kitaplar, öğretim programlarına ve çağın gereklerine göre sürekli güncelleniyor.

YARDIMCI KİTAPLAR KAPSAM DIŞI

Zorunluluk, ders kitapları için geçerli. MEB kaynakları, yardımcı ders kitapları için böyle bir zorunluluğun olmadığını ifade etti. Yardımcı ders kitaplarında Talim Terbiye Kurulu'nun onayı yeterli olacak. Bakanlık, öğrencilere yönelik kazanım çalışmalarının merkezine, yardımcı kitapları ve başka kaynakları değil, ders kitaplarını koyuyor. Bu nedenle mevzuatta da devlet okullarında olduğu gibi özel okullarda okutulacak ücretsiz ders kitaplarına ilişkin, "Bakanlıkça onaylanan ders kitaplarının okutulması esastır" hüküm getirildi.

YANLIŞ BİLGİ ENGELLENECEK

Bu hükümle pek çok hedef amaçlanıyor. Bunlardan birinin Bakanlığın denetiminden geçmeyen kitaplar aracılığıyla yanlış ve uygun olmayan öğrenmelerin önüne geçmek olduğu belirtildi. Bu kapsamda, Türkiye'de resmi ve özel okullarda, ilgili bakanlık birimlerince hazırlanan ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca onaylanan öğretim programı uygulanırken ders kitapları da buna uygun yazılıp yine onaya bağlı okutuluyor. Bu onay sırasında, öğrencilere ulaşan her ders kitabı, Bakanlıkça ciddi bir inceleme sürecinden geçiriliyor.

MERKEZİ SINAV SORULARI DAĞITILAN KİTAPLARDAN

Bakanlığın getirdiği yeni hükmün, ortak sınavlar ve ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) gibi merkezi sınavlara katılacak öğrenciler için önem taşıdığı kaydedildi. Bu sınavlarda yöneltilecek bütün sorularda Bakanlıkça hazırlanan ders kitapları kaynak olarak alınacak. Özel okullara devam eden öğrencisi olan velilerin talep edilen farklı kitaplar için ekonomik yönden zorlanmamaları da hedefler arasında bulunuyor.

VELİLER: EN BÜYÜK SORUN OKULLARIN UYMAMASI

DENETİMLER ARTACAK CAYDIRICI CEZA YOLDA

Yeni düzenlemeyle ayrıca 'derslerde Bakanlık onaylı ders kitaplarının okutulmasını sağlama' konusunda, özel okulların kurucu ya da kurucu temsilcisi ile kurum müdürüne de çeşitli sorumluluk getirildi. Bakanlık, 2024-2025 eğitim öğretim döneminden itibaren özel okulları okuttukları ders kitapları açısından denetime tabi tutacak. Bu kapsamda denetimlerde derslerde okutulan kitabın Bakanlık kitabı olup olmadığına bakılacak. Ders kitabını kullanmayan özel okullara Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 7. maddesindeki cezai müeyyideler uygulanabilecek. Bu madde, söz konusu fiilin tekrarı halinde brüt asgari ücretin 20 katına kadar idari para cezasına ve kurum açma izni ve çalışma ruhsatının iptaline kadar gidebilecek kademeli bir cezai müeyyideyi öngörüyor.

'KONU SUİSTİMALE ÇOK AÇIK'

MEB'in kararını doğru bir adım olarak değerlendiren Özel Okul Velileri Platformu'na üye veliler ise konunun suistimale açık olduğunu belirtiyor. AKŞAM'a konuşan veliler, "Özel okullar bu kuralı yardımcı kitap adı altında kitap satışı yaparak aşacaklardır. Ya da kitap için istediği parayı, yemek, etüt, kıyafet fiyatlarına ekleyip velileri yine mağdur edeceklerdir. Bu nedenle yapılması gereken ek hizmet kalemlerinin tek tek yazılarak kayıt koşulu olarak dayatılamayacağına dair bir maddenin yönetmeliğe eklenmesi. Temel sorun okulların yönetmeliğe uymamasında. Bu nedenle denetimler ve caydırıcı cezalar artmalı" dedi.