ÖSYM üniversite tercihleri başladı mı? LYS 2016 tercihler ne zaman?

LYS tercihleri sonuçların açıklamasından sonra önem kazanmaya başlıyor. Üniversite Tercih süresi, 26 Temmuz ile 2 Ağustos 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. ''Tercih Süresi'' tamamlanmadan dileyen adaylar https://ais.osym.gov.trinternet adresinden tercihlerinizde değişiklik yapabilecekler. . Adaylar, LYS puanlarına aday başarı sıralamaları ve yüzdelik dilimlerine göre tercihte bulanabilecekler.

LYS sınavından sonra önemli yer tutan ünversite tercihleri 26 Temmuz tarihinde başlayacak. Üç gruba ayrılacak olan tercihlerden 1. grup tercihler 2016 ygs sınavına girip 150 ya da daha az puan alan ve sınavsız geçiş hakkı bulunan adaylar yer alacak. Bu arada Yükseköğretim Kurulu (YÖK), tercih sayısını 30'dan 24'e düşürdü. Bilinçli tercih yapılmasını sağlamak amacıyla getirilen bu değişiklik, adayların açıkta kalma endişesiyle tercih yapıp, sonradan vazgeçmelerini engellemeyi de hedefliyor. "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerinizi mutlaka kontrol etmeleri ve yazıcıdan tercih listenin bir dökümünün alınması öneriliyor.

LYS TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Üniversite Tercih süresi, 26 Temmuz ile 2 Ağustos 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. "Tercih Süresi" tamamlanmadan dileyen adaylar https://ais.osym.gov.trinternet adresinden tercihlerinizde değişiklik yapabilecekler. AdaylarınTercih işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerinizi mutlaka kontrol etmeleri ve yazıcıdan tercih listenin bir dökümünün alınması öneriliyor.

LYS 2016 TERCİHLER NASIL YAPILACAK?

LYS tercihleri ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda  gerçekleştirilecek. ÖSYM adayların tercih işlem adımları ile ilgili açıklama metni yayımladı buna göre;

Tercih işlemini ekrandaki uyarılara göre sonlandırınız.

Tercihlerinizin ÖSYM’ye ulaştığından emin olmanız için ekranda “2016-ÖSYS Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir.” ifadesini mutlaka görünüz. Tercih bildirim işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinizde değişiklik yapabilirsiniz.

Tercihlerinizi internetle ÖSYM’ye göndermeden önce tüm tercihlerinizin durumunuza uygun olduğundan mutlaka emin olunuz. Tercih süresi bitene kadar, sisteme işlenen tercihlerde değişiklik yapılabilecektir.

Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar bu işlemi elektronik ortamda yapacaklardır (Tercih iptali yapılmaz.).

Tercihlerde değişiklik, tercihlerin kısmen ya da tamamen iptali vb. değişiklik taleplerini içeren dilekçeler Merkezimizde kesinlikle işleme alınmayacaktır.

Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik yapılamayacaktır.

Tercih işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerinizi mutlaka kontrol ediniz ve yazıcıdan tercih listenizi alarak saklayınız.

LYS SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

2016 LYS ÖSYS TERCİH KILAVUZU İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

ÜNİVERSİTE TERCİH SAYISI 30'DAN 24'E İNDİRİLDİ

YÖK, 'tercih-yerleşme-kesin kayıt olma' arasındaki makasın her geçen yıl açıldığı yönünde eleştiriler olduğunu vurgulayarak, aldığı kararın bazı gerekçelerini şöyle sıraladı: Son tercihlerin genelde özensiz yapılması, tercih edip kayıt hakkı kazandığı halde kaydolmayanların sınava tekrar girişleri arttırması ve bu kontenjanların kullanılamaması.

Öte yandan, uzmanların geçen yıl Kıbrıs ve yurtdışı üniversiteleri dışındaki lisans programlarının genel ve okul birinciliği kontenjanlarına yerleşen 467 bin 15 kişinin tercih listelerini inceleyerek hazırladığı raporda, adayların 30 tercih hakkından ortalama 17'sini kullandığı görüldü.

ÜNİVERSİTE TERCİHİ YAPACAK ADAYLARA TAVSİYELER

LYS sonuçlarının açıklanmasına kısa bir süre kala öğrencileri tercih heyecanı sardı. Üniversite adaylarını önemli günlerin beklediğini belirten Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, “Öğrenciler tercihlerini ilgi alanlarına göre yapsınlar. Ayrıca tercih ederken elbette üniversitenin geçmişi, kapasitesi, öğretim üyeleri, ulaşımı, barınma ve bulunduğu şehrin imkânları son derece önemli” dedi.

2015-2016 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilen YGS ve LYS sonrası, adaylar sonuçların açıklanması için gün sayıyor. 18 Temmuz'da açıklanacak LYSsonuçlarına göre üniversite tercihi yapacak öğrencileri önemli bir süreç bekliyor çünkü öğrenciler gelecekleri için karar verecekler.

“Devlet üniversitesiyiz, ulaşımı kolay, imkanları bol"

Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin, devlet üniversitesi olduğunu ve İstanbul'un göbeği sayılan Üsküdar'da tarihi bir mekânda bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Erdöl, “Üniversitemizi tercih eden öğrenciler, 112 yıl evvel Sultan II. Abdülhamid Han tarafından, ülkemizde ilk modern Tıp Mektebi binası olarak inşa ettirilip hizmete sunulan Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane binasında eğitim görmenin ayrıcalığını yaşayacaklar. Çok geniş ve güçlü bir eğitim kadromuz var. Lisans-ön lisans eğitimi için İstanbul'daki 24 Eğitim Araştırma hastanesinden faydalanacak durumdayız. Staj imkânları açısından tercih şansımız çok. Kolay ulaşım imkânı ile de öğrencilerimizin şehirle bağı asla kopmaz” dedi.

“Üniversite tercih ederken geçmişiyle övünülecek olmasına dikkat edin"

Üniversitedeki ve hayattaki başarısızlıkların temelinde yanlış tercihlerin önemli yer tuttuğunu belirten Prof. Dr. Cevdet Erdöl, “Üniversite tercihi sadece diploma almak için değil bir kültürün temsilcisi olunacağı için de son derece önemli. Bir üniversiteden diploma alıyorsunuz ve ömür boyu hem yapacağınız mesleğe sahip oluyorsunuz hem de o üniversitenin etiketini taşıyorsunuz. O yüzden öğrencilerimizin bilgilerini, becerilerini, kabiliyetlerini en iyi şekilde değerlendirebilecekleri ve ömür boyu bu gurur duyacakları üniversiteleri tercih etmeleri son derece önemli” diye konuştu.

“Üniversite döneminde edindiğiniz bilgi birikimi çok önemli"

Üniversite dönemini öğrenciler için sosyal, kültürel, sportif imkânları ve en fazla bilgi birikimini toparlayacakları dönem olarak gördüğünü ifade eden Prof. Dr. Erdöl, “Öğrencilikte alacakları bilgi birikimini bir daha ömür boyu alamayacaklarını düşünmeleri lazım. Öğrenci adı üstünde her şeyi öğrenecek olan kişidir. Her şeyi sorgulayabilir, çevresindeki insanlar ona yardımcı olur ama mezun olduktan sonra aynı rahatlıkta öğrenme durumunda olamaz. Şimdi öğrenciler, eğitim görecekleri üniversiteyi ve ondan sonra ömür boyu çalışacakları mesleği seçecek. Benim önerim doğru tercihi yapmaları için durumlarını iyi değerlendirmeleri yönünde. Diploma için değil ömür boyu yapacakları mesleğin ve etiketini taşıyacakları üniversiteyi tercih edecekleri bilincinde olsunlar” açıklamasında bulundu.

“Aileler çocuklarının tercihlerine saygı duysun”

Öğrencilerin aileleriyle aynı bakış açısına sahip olmalarının mümkün olmadığının altını çizen Prof. Dr. Erdöl, “Ortak akıl ile hareket ediliyorsa ne ala ama üniversiteyi, mesleği ve şehri seçmeye zorlamak ileride çok ciddi sıkıntılara yol açabilir. İdeal olan birlikte karar verebilmektir. Okuyup, mesleğini yapacak olan çocuklarımızdır. O yüzden ebeveyn olarak biraz daha toleranslı olmalıyız. Anne ve babalar tabii ki çocuklarının kötülüğünü istemez ama çocukların da tercihlerine saygı duymak gerekir. Çünkü çocuklarımızın olaylara bakış açıları çok farklı” dedi.

“Sağlık bölümlerinden mezun olanlar işsiz kalma kaygısı gütmez"

Sağlık alanında tercih yapmayı düşünen öğrencilere de tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Erdöl sözlerine şöyle devam etti:

“Sağlık sektörü çok geniş ve ihtiyacın hiç bitmediği bir alan. Dolayısıyla bütün dünyada sağlık alanında çalışan insanlara olan ihtiyaç ortadadır. Tıp, hemşirelik, eczacılık, diş hekimliği… gibi mesleklerin hepsine ihtiyaç var. Yani işsiz kalma, iş bulamama sorunuyla karşı karşıya kalmaları imkânsız. Bunun yanında batı lisanından birini öğrenmeleri de ideal olur. Bir sağlık mensubu diplomasını aldığında işi hazırdır diyebiliriz. Ben tercih eden bir öğrenci olsam sağlık bölümlerinden birisini tercih ederdim çünkü iş bulamama kaygım olmazdı. Ayrıca bu mesleği ifa ederken insanlara yardımcı olmanın zirvesinde oluyorsunuz. Bir noktada kendi hayatınızdan fedakârlık yaparak bir başkasının sağlığını ve mutluluğunu sağlamaya çalışıyorsunuz. Bu da insana büyük bir manevi haz veriyor. Sağlık mensuplarının toplumda ayrıcalıklı konumda olduklarını da çok rahatlıkla söyleyebilirim. Ben sağlık bölümlerinin tercih edilmesinde bu faktörlerin rol oynadığını düşünüyorum.”