YKS yeni üniversite sınav soruları konuları YKS başvuru sayfası 2018 ÖSYM son dakika

YKS 2018 başvuruları ne zaman, YKS sınavı ne zaman yapılacak sorularının yanıtları haberimizde. LYS ve YGS'nin yerine yapılacak olan YKS Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı 2018 yılında ÖSYM sınav takvimi programına göre 23-24 Haziran da yapacak. Adaylar 2 oturuma girecek. İlk YKS oturumunda öğrencilere 40 matematik 40 türkçe sorusu sorulacak. 2. oturumda ise lise müfredatına dair bilgiler esas alınacak. İkinci oturum ise Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testi için 40 ayrı soru bulunacak. Yabancı dil sınavına girecek adaylara ise 80 soru yöneltilecek. Yeni eğitim öğretim yılında yapılacak olan sınavın adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’dır. Adaylar iki ayrı oturuma katılacaklar. İlk oturumda temel yeterlilik esas alınacak. Türkçe ve temel yeterlilik sınavlarından oluşan Türkçe ve matematik sınavları Milli Eğitim’in ortak müfredatına dayalı olacak. Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunlu. Bu oturumdan sonra öğle arası verilecek. Bu, adayların zihinsel olarak rahatlamasını sağlayacak. Sınavların soru sayısını açıklayan YÖK Başkanı Yekta Saraç, sınav süresinin henüz belirlenmediğini söyledi. YGS-LYS sisteminde test türüne göre farklılık göstermekle beraber bir soruya 1,5 - 1,7 dakika süre düşüyor. YGS-LYS'den önce yapılan ÖSS'de ise soru başına 1 dakika veriliyordu. Saraç, gerekli değerlendirmelerin yapıldıktan sonra sınav sürelerinin belirleneceğini, bunun da ileri bir tarihte açıklanacağını söyledi.

2018 YKS sınavı ne zaman yapılacak, OSYM YKS başvurusu nasıl yapılacak sorusu öğrencilerin merak konusu. LYS ve YGS'nin kaldırılmasının ardından gelen yeni sistem Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) ne zaman yapılacak. Öğrenciler YKS sınav başvurusunu nasıl yapacak tüm detaylar osym.gov.tr ile aynı anda aksam.com.tr'de. YKS 2018 23-24 Haziran da yapılacak. Öğrenciler 2 farklı oturuma girecek. Her soru için süre 1.5 dakika olacak. Ayrıca 15 dakika şartı da kalkıyor. YÖK Başkanı Yekta Saraç tarafından 12 Ekim 2017 tarihi itibariyle yapılan açıklamaya göre, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın, yani YKS'nın Haziran ayı içerisinde bir hafta sonu yapılacağı açıklanmıştı. Daha sonra yayınlanan ÖSYM sınav takvimi programına göre 23-24 Haziran 2018'de yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı başvuruları, 1 Mart-21 Mart 2018'de alınacak. Sınav sonuçları, 31 Temmuz'da açıklanacak. Üniversiteye hazırlanan öğrenciler YGS'de Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testlerinde 160 sorudan oluşan bir testten sorumluydu. Yeni sınavın ilk oturumunda ise sadece 80 soru olacak. LYS'nin yerine geçecek ikinci oturum ise Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testi için 40 ayrı soru bulunacak. Yabancı dil sınavına girecek adaylara ise 80 soru yöneltilecek.

Üniversite yükseköğretim lisans programı puan türleri

YKS TYT ÖRNEK SORULARI İÇİN TIKLAYIN

YENİ ÜNİVERSİTE SINAVI YKS-TYT SON DAKİKA GELİŞMESİ İÇİN TIKLAYINIZ

YKS NE ZAMAN 2018 YKS SORULARI

YÖK Başkanı Yekta Saraç tarafından 12 Ekim 2017 tarihi itibariyle yapılan açıklamaya göre, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın, yani YKS'nın Haziran ayı içerisinde bir hafta sonu yapılacağı açıklanmıştı. Daha sonra yayınlanan ÖSYM sınav takvimi programına göre 23-24 Haziran 2018'de yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı başvuruları, 1 Mart-21 Mart 2018'de alınacak. Sınav sonuçları, 31 Temmuz'da açıklanacak.

YKS NEDİR

Yeni eğitim öğretim yılında yapılacak olan sınavın adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’dır. Adaylar iki ayrı oturuma katılacaklar. İlk oturumda temel yeterlilik esas alınacak.

-Akıl yürütme, muhasebe odaklı sözel ve sayısal bilgileri yani Türkçe’yi doğru kullanma, okuduğunu anlama...Bunun örnekleri dünyadaki sınav sistemlerinde de mevcut. -Birinci oturum 40 Türkçe, 40 Matematik sorularından oluşacak. Bu sınavın sonucu adayların temel yeterlilik testi sonucunu belirleyecek. -Öğleden sonraki ikinci oturumda lise müfredatına dair bilgiler esas alınacak. -Yükseköğretim Kurumları Sınavı, haziran ayının bir hafta sonu yapılacak.

Türkçe ve temel yeterlilik sınavlarından oluşan Türkçe ve matematik sınavları Milli Eğitim’in ortak müfredatına dayalı olacak. Bütün adayların birinci oturuma girmesi zorunlu. Bu oturumdan sonra öğle arası verilecek. Bu, adayların zihinsel olarak rahatlamasını sağlayacak.

YKS’NİN FARKI NE

Mevcut sınav sistemi olan Yükseköğretime Giriş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sistemleri arasında üç aylık bir süre farkı bulunuyor. Adaylar Mart ayında YGS'ye girip ardından haziran ayında lisans tercihlerini yapabilmek için 5 ayrı oturumda yapılan LYS sınavlarına giriyordu. Yeni sistemin en büyük farklılığı kendini burada gösteriyor.

YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın açıkladığı sisteme göre birinci oturum ve ikinci oturum haziran ayında ve aynı gün yapılacak.

SINAVDA KAÇ SORU OLACAK

Üniversiteye hazırlanan öğrenciler YGS'de Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testlerinde 160 sorudan oluşan bir testten sorumluydu. Yeni sınavın ilk oturumunda ise sadece 80 soru olacak. LYS'nin yerine geçecek ikinci oturum ise Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testi için 40 ayrı soru bulunacak. Yabancı dil sınavına girecek adaylara ise 80 soru yöneltilecek.

SINAV SÜRELERİ NE KADAR

Sınavların soru sayısını açıklayan YÖK Başkanı Yekta Saraç, sınav süresinin henüz belirlenmediğini söyledi. YGS-LYS sisteminde test türüne göre farklılık göstermekle beraber bir soruya 1,5 - 1,7 dakika süre düşüyor. YGS-LYS'den önce yapılan ÖSS'de ise soru başına 1 dakika veriliyordu. Saraç, gerekli değerlendirmelerin yapıldıktan sonra sınav sürelerinin belirleneceğini, bunun da ileri bir tarihte açıklanacağını söyledi.

15 DAKİKA KURALI KALKIYOR

Yapılan açıklamada, Sınav başlama saati olan 10.00'dan sonra öğrenciler sınava alınmayacak. Öğrencinin lehine olabilecek ve ÖSYM'nin işleyişinde herhangi bir problem oluşturmayacak her türlü iyileştirmeyi yapacağız." denildi.

Yeni Sistemin Temel Özellikleri

* Daha yalın, sade ve kolay bir sistem,

* Sınav puan türleri 18'den 5'e indirildi

* Sınav 5 hafta sonundan 1 hafta sonuna çekilmiş, 6 oturumdan 3 oturuma indirilmiştir.

* Türkçe ve matematik'in merkezde olduğu temel Yeterlilik esaslı değerlendiren bir sistem

* Mesleki eğitimi önemseyen ve bu kapsamda tek bir puanla farklı MYO programlarını tercih etmeye imkan veren bir sistem,

* Ortaöğretim kazanımlarını ve sürecini odağına alan ve önemseyen bir sistem,

* Önceki sistemde ortaöğretim üzerinde 4 ay baskı oluşturarak eğitimi aksatan olumsuzluğu ortadan kaldıran bir sistem

* Öğrenciler üzerindeki sınav kaygısının etkilerini azaltan bir sistem.

ÜNİVERSİTE SINAVI SORULARI NASIL OLACAK?

Üniversiteye girişte uygulanacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumuna ilişkin örnek soru kitapçığına ÖSYM'nin internet sitesinden ulaşılabilecek.

ÖSYM'nin internet sitesinde, üniversiteye girişte gelecek yıl uygulanacak YKS'nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testine (TYT) ilişkin örnek soru kitapçığı yayımlandı. Kitapçıkta, Türkçe ve matematikten 40'ar, sosyal bilimlerden 25, fen bilimlerinden 20 olmak üzere toplam 125 soru bulunuyor.

2018 YKS'nin birinci oturumu olan TYT, 23 Haziran'da, ikinci oturum ile Yabancı Dil testi de 24 Haziran'da yapılacak.

Başvuruların 1-21 Mart'ta, geç başvuruların ise 4 Nisan'da yapılacağı YKS'nin sonuçları 31 Temmuz'da açıklanacak.

Adaylar örnek kitapçığa "www.osym.gov.tr" adresinden ulaşabilecek.

ÖRNEK SORULARA NEREDEN BAKABİLİRİM?

ÖSYM'nin resmi internet sitesinin duyururlar kısmından örnek soruların tamamına ulaşabilirsiniz.

SORU KİTAPÇIĞININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

YKS TYT ÖRNEK SORULAR

1. Yahya Kemal’in şiirlerini bir araya Kendi Gök Kubbemiz, adını bir şiirin başlığından değil, bir mısradan . Bu cümlede boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi sırasıyla getirilmelidir?

A) toplayan – veriyor

B) birleştiren – esinleniyor

C) getiren – alıyor

D) derleyen – çağrıştırıyor

E) kapsayan – getiriyor

2. Ne olursa olsun (Her durumda), söylenmek

 I

istenen şeyi anlatacak tek bir sözcük,

canlandıracak (pekiştirecek) tek bir fiil,

 II

nitelendirecek tek bir sıfat vardır. İşte insan bu

sözcüğü, bu fiili, bu sıfatı buluncaya kadar

uğraşmalıdır (çabalamalıdır). Yaklaşık olanla

 III

kesinlikle (asla) yetinmemeli, hiçbir hileye,

 IV

güçlüğü yenmek (zorluğu aşmak) için sahte

 V

dil oyunlarına başvurmamalıdır.

Bu parçada numaralanmış sözlerin hangisi, ayraç içinde verilen açıklamayla anlamca uyuşmamaktadır?

A) I

B) II

C) III

D) IV

E) V