ÖSYM LYS 2016 üniversite tercihleri nasıl yapılacak?

LYS tercihleri sonuçların açıklamasından sonra önem kazanmaya başlıyor. Üniversite adaylarının hayatlarını şekillendirmelerinde etkin rol oyanayacak Üniversite tercihleri nasıl yapılacak? nelere dikkat edilmeli?

ÖSYM LYS 2016 üniversite tercihleri ais.osym.gov.tr'de nasıl yapılacak? LYS 2016 üniversite sınavına giren adayların merakla beklediği ÖSYM 2016 üniversite tercih işlemleri başladı. 26 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında yapılacağı duyurulan 2016-ÖSYS tercihleri 29 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında alınacak. Adaylar, LYS puanlarına ve açıklanacak olan sonuçlara göre tercihlerini gerçekleştirecekler. Buarada YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, bu yıl, ziraat, orman ve su ürünleri ile ilgili programları tercih ederek ilk üç sırada giren öğrencilere eğitim süreleri boyunca burs verileceğini, aylık 600 lira olan bursun 12 ay boyunca ödeneceğini bildirdi.

LYS 2016 TERCİHLER NASIL YAPILACAK?

LYS tercihleri 29 Temmuz - 3 Ağustos arasında yapılacak. niversite Tercihleri  ileriki. "Tercih Süresi" tamamlanmadan dileyen adaylar https://ais.osym.gov.trinternet adresinden tercihlerinizde değişiklik yapabilecekler. AdaylarınTercih işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerinizi mutlaka kontrol etmeleri ve yazıcıdan tercih listenin bir dökümünün alınması öneriliyor.

2016-ÖSYS merkezî yerleştirmede yükseköğretim programları arasından tercih yapma hakkı olan adaylar üç gruba ayrılabilir:

a) 2016-YGS'ye girip 150 veya daha fazla puan alanlardan sınavsız geçiş hakkı bulunmayanlar,

b) 2016-YGS'ye girip 150 veya daha fazla puan alanlardan aynı zamanda sınavsız geçiş hakkına da sahip olanlar,

c) Sadece sınavsız geçiş hakkı bulunanlar.Tercih ve Tanıtım Günleri başlıyor.

LYS TERCİH KILAVUZU 2016'YA DİKKAT 15 ÜNİVERSİTE KILAVUZDAN ÇIKARILDI

Duyuruya göre, 18 Temmuz 2016 tarihinde ÖSYM'nin internet sayfasından yayımlanan kılavuzda ise güncellemeler yapıldı.

Buna göre, OHAL Kararnamesi ile kapatılan Bursa Orhangazi Üniversitesi (Bursa), Canik Başarı Üniversitesi (Samsun), Fatih Üniversitesi (İstanbul), Gediz Üniversitesi (İzmir), İpek Üniversitesi (Ankara), Melikşah Üniversitesi (Kayseri), İzmir Üniversitesi (İzmir), Mevlana Üniversitesi (Konya), Murat Hüdavendigar Üniversitesi (İstanbul), Selahattin Eyyubi Üniversitesi (Diyarbakır), Süleyman Şah Üniversitesi (İstanbul), Şifa Üniversitesi (İzmir), Turgut Özal Üniversitesi (Ankara), Zirve Üniversitesi (Gaziantep) kılavuzdan çıkarıldı.

LYS 2016 ÜNİVERSİTE TERCİH SAYISI 30'DAN 24'E İNDİRİLDİ

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), tercih sayısını 30'dan 24'e düşürdü. Bilinçli tercih yapılmasını sağlamak amacıyla getirilen bu değişiklik, adayların açıkta kalma endişesiyle tercih yapıp, sonradan vazgeçmelerini engellemeyi de hedefliyor. 

YÖK, 'tercih-yerleşme-kesin kayıt olma' arasındaki makasın her geçen yıl açıldığı yönünde eleştiriler olduğunu vurgulayarak, aldığı kararın bazı gerekçelerini şöyle sıraladı: Son tercihlerin genelde özensiz yapılması, tercih edip kayıt hakkı kazandığı halde kaydolmayanların sınava tekrar girişleri arttırması ve bu kontenjanların kullanılamaması.

Öte yandan, uzmanların geçen yıl Kıbrıs ve yurtdışı üniversiteleri dışındaki lisans programlarının genel ve okul birinciliği kontenjanlarına yerleşen 467 bin 15 kişinin tercih listelerini inceleyerek hazırladığı raporda, adayların 30 tercih hakkından ortalama 17'sini kullandığı görüldü.

YÖK'ten üniversite adaylarına burs müjdesi

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, bu yıl, ziraat, orman ve su ürünleri ile ilgili programları tercih ederek ilk üç sırada giren öğrencilere eğitim süreleri boyunca burs verileceğini, aylık 600 lira olan bursun 12 ay boyunca ödeneceğini bildirdi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, bu yıl, ziraat, orman ve su ürünleri ile ilgili programları tercih ederek ilk üç sırada giren öğrencilere eğitim süreleri boyunca burs verileceğini, aylık 600 lira olan bursun 12 ay boyunca ödeneceğini bildirdi.

Saraç, üniversitelerin ziraat, tarım, orman ve su ürünleri ile ilgili fakültelerinin dekanları ve yüksekokul müdürleri ile YÖK'te bir araya geldi.

Türkiye'nin bulunduğu coğrafya ve bu coğrafyanın beraberinde getirdiği her türlü zenginliğin de büyük önem taşıdığına işaret eden Saraç, ziraat, tarım, su ve orman alanlarının ülkenin elindeki en büyük değerler olduğunu vurguladı.

Yakın gelecekte, ülkelerin kavgaları ve savaşlarının sadece petrol ve yer altı zenginlikleri değil su, gıda, doğal zenginlikler kaynaklı olacağının yaygın görüş olduğunu dile getiren Saraç, değişik vesilelerle gerçekleştirdikleri toplantılarda bunu kamuoyu ile paylaştıklarını belirtti. 

Burs miktarı 600 lira


Katılımcılarla çok önemli ve heyecan verici bir gelişmeyi paylaşmak istediğini dile getiren Saraç, şöyle konuştu:

"Bu yıl, ziraat, orman ve su ürünleri odaklı programlarımızı tercih ederek yerleştirilecek ilk üç sıradaki öğrencilerimize eğitim süreleri boyunca burs verilecek.

2016 LYS sistemimizde tarım, ziraat, orman ve su ürünleri alanında devlet üniversitelerimizde toplam 210 programımız bulunuyor. Bunların her birisine, ilk üç sırada yerleşecek öğrencilerimizin hepsi, yani toplam 630 öğrencimiz bu burs imkanından faydalanabilecektir.

Bu şekilde sadece belirli üniversitelerimiz için değil, tüm devlet üniversitelerimize yerleşen başarılı öğrencilerimizi desteklemiş olacağız. Bu öğrencilerimize ödenecek burs miktarı ise aylık 600 lira olup, bu burs 12 ay boyunca ödenecektir."

Saraç sürecin, sadece bu tedbirle de sınırlı kalmayacağını belirterek, "Bu kararımız, bu alanlara yönelik iyileştirici bir tedbirdir. Bu kararımızın bir kısmı ilgili bakanlık ve diğer kurumlarca alınacak bir dizi başkaca karar ve uygulamalarla desteklenirse ülkemiz için hayati önem taşıyan bu alanlar önemine uygun değeri kazanacaktır." diye konuştu. 

Üniversite sınav sistemi sil baştan: Çoklu YGS-LYS geliyor

Üniversiteye giriş sınavlarında 2019'a kadar köklü değişiklikler yapılması hedefleniyor. Düzenleme kapsamında Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavları'nın (LYS) yılda birkez yerine birkaç defa yapılması gündemde. Buna göre YGS'ler Ekim, Ocak ve Mart aylarında yılda 3 kez gerçekleştirilecek. Adaylar isterlerse sınavların hepsine ya da birine girebilecek. Yeni modelin ilk sinyalini Başbakan Binali Yıldırım verdi.

Geçtiğimiz günlerde TBMM'de 65'inci hükümet programını açıklayan Yıldırım "Öğrencilerimiz üzerindeki sınav baskısını azaltmak amacıyla yükseköğretime geçişteki sınavların yılda birden çok yapılmasını temin edeceğiz" demişti. Düzenleme hayata geçerse merkezi lise son sınavlarının sonuçları da yerleştirme puanına eklenecek. yeni düzenleme konusunda YÖK, Milli eğitim Bakanlığı ve ÖSYM ortak çalışyor. Ancak üniversiteye geçişte düzenleme yetkisi Yükseköğretim Kurumu'nda. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Şu anki sistem sınav serüvenimizin en olgunlaşmış halidir ve adildir" açıklamasını yapmıştı. Önlisans programları ve özel yetenek sınavı ile alan programlar için de herhangi YGS ham puanı 180 ve üzeri olan adaylar başvurabilecek.