ÖSYM ALÜGS 2016 sınavı başvuru ekranı

ÖSYM ALÜGS başvuruları 25 Ağustos'ta başladı. Askeri liselerden mezun olan adaylar üniversiteye geçiş yapmak için bu sınava 29 Ağustos'a kadar başvurabilecek. Adaylar başvurularını; 25-29 Ağustos 2016 tarihleri arasında bir başvuru merkezinden veya bireysel olarak internet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) adresinden yapacaklardır. Sınava, TSK tarafından TC kimlik numaraları ÖSYM'ye bildirilen askeri lise mezunu adaylardan 2016-ÖSYS'ye girmeyen adaylar başvurabileceklerdir.

2016 yılında askeri liselerden mezun olanların yükseköğretim kurumlarına yerleştirilebilmeleri amacıyla Yükseköğretim Genel Kurulu kararı ile ÖSYM tarafından, Askeri Lise Mezunlarının Üniversiteye Geçiş Sınavı (ALÜGS) yapılacaktır. Askeri liselerden mezun olan adaylar üniversiteye geçiş yapmak için bu sınava 29 Ağustos'a kadar başvurabilecek. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan duyuruya göre sınav 4 Eylül'de Ankara ve İstanbul'da yapılacak. Sınavda adaylara, Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler sorularından oluşan bir test uygulanacaktır. Sınav saat 9:30’da başlayacak ve süresi 180 dakika olacaktır.

ÖSYM ALÜGS BAŞVURU

Sınava, TSK tarafından TC kimlik numaraları ÖSYM'ye bildirilen askeri lise mezunu adaylardan 2016-ÖSYS'ye girmeyen adaylar başvurabileceklerdir. Adaylar başvurularını; 25-29 Ağustos 2016 tarihleri arasında bir başvuru merkezinden veya bireysel olarak internet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) yapacaklardır. ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı (*) bulunan adaylar; başvuru işlemlerini bireysel olarak internet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) yapabileceklerdir.

ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı bulunmayan adaylar ise başvuru işlemlerini bir başvuru merkezinden yapacaklardır.

* Geçerli fotoğraf: Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraflar geçerli fotoğraftır.

Başvuru merkezinden yapılacak başvurularda adayın başvuru merkezine şahsen gitmesi zorunludur. Başvuru merkezleri adayların başvurularını, resmî iş gününde ve resmî iş saatleri arasında alacaklardır. Başvuru merkezlerinin adresleri, sınava başvuru tarihlerinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinde yer alacaktır.

Adayların başvuru merkezine giderken aşağıdaki belgeleri yanlarında bulundurmaları gerekmektedir:

-Nüfus cüzdanı/Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya süresi geçerli pasaport (Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde soğuk damga, adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan (elle veya daktilo ile sonradan yazılmış veya ilave edilmiş olmamalıdır.) nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecektir. Başvuruda adayın kimlik belgesinin aslını yanında bulundurması gerekmektedir.)

-Eğitim bilgilerinde eksiklik/değişiklik olanların diploma veya öğrenim durumunu gösterir resmî belgelerinin onaylı bir örneği (Başvuruda, adayın eğitim bilgilerini gösterir belgesi başvuru merkezi görevlisi tarafından kontrol edilerek adayın başvurusu alınır. Eğitim bilgileri alanında yapılacak değişikliklerde onaylı belge başvuru merkezlerinde teslim alınacağından adaylar bu belgelerinin onaylı örneğini yanlarında bulundurmalıdır. Belgenin aslı ve onaysız bir fotokopisinin adayın yanında olduğu durumlarda başvuru merkezi görevlisi belgenin aslını inceleyerek fotokopi belgeyi onaylayabilecektir. Belgelerin asılları başvuru merkezlerine teslim edilmemelidir.)

Başvuru merkezi görevlisi tarafından adayın bilgileri ile birlikte adayların web kamerayla çekilecek fotoğrafı da elektronik ortama aktarılacaktır.

Web kamerayla çekilecek fotoğrafın, adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde cepheden ve yüzü açık olarak çekilmesi gerektiğinden, başvuru merkezine giderken adayların bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir. Sınav günü adayı tanımada önemli rol oynayacak, fotoğraftaki saç, vb. görünüm özelliklerinde bir değişiklik bulunmamalıdır. Sınav günü sınav görevlilerinin, adayın fotoğrafından kimliğini belirlemede güçlük çektiği takdirde adayı sınava almayabileceği veya adayın sınavının geçersiz sayılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Başvuru merkezi görevlisi, adayın bilgilerini ve fotoğrafını elektronik ortama aktardıktan sonra yazıcıdan alacağı Aday Başvuru Kayıt Bilgileri adlı belgeyi kontrol etmesi için adaya verecektir. Aday bu belgeyi özenle kontrol edecek, fotoğrafı uygun çekilmiş ve diğer bilgileri doğru olarak sisteme işlenmiş ise imzaladıktan sonra onaylaması için görevliye geri verecektir. Fotoğrafı uygun çekilmemiş ve/veya bilgiler sisteme doğru olarak işlenmemiş ise görevliden düzeltilmesi istenecektir.

Başvuru bilgilerinin doğruluğundan ve fotoğrafın uygunluğundan, başvuru onaylandıktan sonra ortaya çıkabilecek yanlışlıktan veya eksiklikten adayın sorumlu olduğu unutulmamalıdır.

Onaylanmış, fotoğraflı belge aday tarafından alınmalı ve sınavın bütün aşamalarında adaya gerekli olabileceğinden saklanmalıdır.

DİKKAT: BU AŞAMADA BAŞVURUNUZ HENÜZ TAMAMLANMAMIŞTIR!

Bilgilerinizin doğruluğunu kontrol ettikten sonra ONAY KODUNU GÖREVLİYE BİLDİRİNİZ. Görevli onay kodunu girdikten sonra başvuru bilgileriniz sisteme kaydedilecektir. Onay kodu girilmeyen başvurularda başvuru bilgileri sisteme kaydedilmiş olmayacağından geçersizdir ve sorumluluk adaya aittir. Başvurunuzu tamamladıktan sonra başvurunuzu başvuru tarihleri içinde https://ais.osym.gov.tr üzerinden MUTLAKA KONTROL EDİNİZ. Aday başvuru kayıt bilgilerinizin dökümünü edinerek sınavın diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklayınız.

Belgede yer alan şifre adayın geçici şifresidir. Aday bu şifreyi en kısa sürede ÖSYM'nin İnternet adresinden değiştirmelidir. Şifre daha sonraki işlemlerde de gerekeceğinden unutulmamalı, kimseye verilmemeli, hiç kimse ile paylaşılmadan özenle saklanmalıdır.

Başvuru hizmeti ücreti, 3,00 TL'dir.

ALÜGS SINAVA GİRİŞ BELGESİ

Bu belgeyi adaylar, T.C. Kimlik/Y.U.

Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden, edineceklerdir. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile fotoğrafı bulunmaktadır. 
Hiçbir aday Sınava Giriş Belgesinde yazılı olan salondan başka bir yerde sınava giremez. Sınava Giriş Belgesinde yazılı olan salondan başka bir yerde sınava giren adayın sınavı geçersiz sayılır. Adayın sınava gireceği binayı, adres bilgisini teyit etmek amacıyla sınav gününden önce gidip görmesi sınav günü kendisine kolaylık sağlayacaktır. Sınava Giriş Belgesi adayların adreslerine ayrıca gönderilmeyecektir. Bu belgelerini kaybeden adaylar tekrar internetten edinebileceklerdir. Adaylar internetten edinecekleri bu belgelerin renkli veya Siyah beyaz çıktılarını sınavda yanlarında bulundurmak zorundadır. Belge üzerinde adayın fotoğrafı bulunması zorunludur. Adaylar, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde adayın fotoğraflarının görünür olmasına özen göstermelidirler. Belgenin ön yüzündeki ÖSYM tarafından belirlenmiş bilgiler hariç ön ve arka yüzünde herhangi bir yazı, resim, işaret bulunduğu takdirde adayın sınavı geçersiz sayılacaktır.

ADAYLARIN SINAVA GİRERKEN YANINDA BULUNDURMASI YASAK OLAN ARAÇ GEREÇ VE EŞYALAR

Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından adayların sınav binalarına,

-çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihazlarla;
kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş, anahtar, metal para gibi metal
içerikli eşyalarla (basit başörtü iğnesi ve ince metal tokalı kemer hariç); her türlü
elektronik/mekanik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla, her
türlü plastik ve güneş gözlüğü dâhil cam eşyayla (şeffaf/numaralı gözlük hariç),
banka/kredi kartı, ulaşım kartı vb. kartlarla,

-cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi vb. her türlü

bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla,

-her türlü kesici ve delici alet, ateşli silah ve benzeri teçhizatla,

-kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kâğıdı defter, kitap, ders notu, sözlük, dergi, gazete vb.
yayınlar, pergel, açıölçer, cetvel vb. araçlarla,

-ilaç, alçı, sargı bezi, koltuk değneği vb. sağlık malzemeleri ve araçlarla

TESTİN KAPSAMI

Türkçe

-Türkçeyi kullanma gücü ile ilgili sorular

Sosyal Bilimler

-Sosyal bilimlerdeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı sorular

-Tarih

-Coğrafya

-Felsefe

Temel Matematik

-Matematiksel ilişkilerden yararlanma gücü ile ilgili sorular

Fen Bilimleri

-Fen bilimlerindeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı sorular

-Fizik

-Kimya

-Biyoloji


PUANLARIN HESAPLANMASINDA TESTLERİN AĞIRLIKLARI (%)

Puanlar                               Türkçe         Matematik        Fen Bilimleri        Sosyal Bilimler
Sayısal Puan
(ALÜGS - SAY)                   15                   35                       35                         15

Sözel Puan
(ALÜGS - SÖZ)                   35                   15                       15                         35

Eşit Ağırlıklı Puan
(ALÜGS - EA)                     35                   35                       15                         15

D E Ğ E R L E N D İ R M E

Adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Adayların; Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler bölümlerinin her birinden aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir.

Biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından veya yargı kararı ile iptal edilen sorular, tüm adaylar için değerlendirme dışında bırakılacaktır. Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan standart puanlar kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınacak puanları hesaplanacaktır.