Milli Eğitim Bakanlığınca başlatılan Değerler Eğitimi Projesi kapsamında lisedeki bütün kapılara, ayet, hadis ve dini değerler içeren veciz sözler işlendi. Öğretmen ve öğrencilerin yaptığı celi sülüs hattı tabloları da koridorlara asıldı.
Okul müdürü Mehmet Munir Benek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, isenin bütün kapılarını ayet, hadis, hikmetli veciz sözlerin yazılı bulunduğu tezhip ve ebru işlemeli motiflerle süslediklerini söyledi.
Çalışmayla öğrencilerin eğitiminde ilerleme kaydedildiğini belirten Benek, "Çalışmayla, okulumuzun koridorlarına estetik açıdan güzel bir görünüm kazandırmak ve vermeye çalıştığımız evrensel dini, ahlaki mesajları, öğrencilerin dikkatini çekerek zihinlerinde kalıcı hale getirmek istiyoruz." dedi.
"Mesajlar, odanın özelliğine göre seçildi"
Bilimsel araştırmalara göre, görselin öğrenmede önemli etkisi bulunduğunu anlatan Benek, sembol ayet, hadis ile özlü sözlerden oluşan temaların ana konusunun, bireysel ve toplumsal sorumluluk, hoşgörü, temizlik, fedakarlık, yardımseverlik, israf, kötü huy ve davranışlardan uzak durmak gibi temel unsurlar olduğunu bildirdi.
Hat sanatıyla hazırlanan tablo ve kapılardaki mesajların, odanın özeliğine göre seçildiğini dile getiren Benek, şöyle devam etti:
"Örneğin okul müdürünün kapısında, idareci olması hasebiyle şu yer alıyor, 'Allah, insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emrediyor. Nisa Suresi 58. Ayet.' Bütün idarecilerin, kurumlarını yönetirken en çok ihtiyaç duyduğu, en önemli evrensel mesajdır. Bu mesajlar aynı şekilde toplantı odasından tutun, fizik ve diğer tüm sınıflara göre yapılmış."
Resim öğretmeni Serkan Akkuş da kültürlerinin sembollerinden hat sanatını, okulun koridorlarına yansıtmaya çalıştıklarını kaydetti.
Sanatı öğrenmeye istekli öğrencilerin, özellikle atölyedeki çalışmalara destek verdiğini belirten Akkuş, okul koridorlarının İslam medeniyetinin motifleriyle süslenmesinin öğrencilerde yeni bir heyecan uyandırdığını vurguladı.
"Manevi anlamda Allah lafzını, Besmele-i Şerif'i işliyoruz. Yine medeniyetimizin önemli simgelerinden Hazreti Mevlana'nın 'Ne olursan ol gel' yazısını işledik." diye konuşan Akkuş, estetik boyuta önem verilmesiyle, öğrencilerdeki öğrenme duygusu ve okula gelme istediğinin de geliştiğini bildirdi.
Akkuş, "Toplum olarak temel ihtiyaçlarımız giderildikçe, medeniyetimizin sanatını daha iyi icra ediyoruz. Toplumlar kültürleriyle yaşar, kendi kültürlerini yansıttıkça başka toplumlarının üzerine çıkar. Başka toplumları taklit ettikçe onların peşinden gitmekten kendimizi alamayız. Bir adım öne geçmek için mutlaka kendi kültürümüzü ve medeniyetimizi çok daha iyi tanıtmalı ve yansıtmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.
"Tablolar öğrencilerimiz için birer mesaj ifade ediyor"
Okul müdür yardımcısı ve projenin koordinatörü Ahmet Hamdi Bener ise koridorlarda yapılan çalışmayla, İslami hat sanatı ve değerlerin ön plana çıkarılmasını amaçladıklarını söyledi.
Öğrencilerin koridorda da eğitimlerinin devamını sağlamayı hedeflediklerine dikkati çeken Bener, zihinlerinde sürekli ayet ve hadis bulunan öğrencilerin daha kolay öğrendiğini belirtti.
"Asılan tüm tablolar öğrencilerimiz için birer mesaj ifade ediyor. Tablolarda genellikle hat çalışmaları, besmele, edep, okuma üzerine. Ondan sonra Allah'ı zikreden sözler, zikrullah ile ilgili Cenab-ı Allah'ın isimlerini kapsayan çalışmalar var." ifadelerini kullanan Bener, bu çalışmayı yaygınlaştırmayı planladıklarını vurguladı.
Öğrencilerden Eylem Kaya da çalışmanın eğitim açısından kendilerine çok büyük katkısı bulunduğunu anlatarak, "Bu hafta 40 hadis yarışması var ve yarışmaya koridorlardaki hadisleri okuyarak çalışıyoruz." dedi. (AA)