Okul açılış tarihi ertelendi mi?

Darbe girişiminden sonra MEB ve birçok kurumda gözaltılar yapılmış, bazı öğretmenler de açığa alınmıştı. Atamalar yapılacağı için okulların açılış tarihinin de değişme ihtimalinin oldukça yüksek olduğu belirtiliyor. Bu sene okulların açılış tarihi 19 Eylül Pazartesi günü olarak duyurulmuştu. İsmet Yılmaz ise içinde bulunduğumuz durumda okulların açılması 1-2 hafta ertelenebilir şeklinde konuştu.

Okulların ne zaman açılacağı şuan yaz tatilinde olan öğrenciler tarafından baya bir merak ediliyor. 2016-2017 öğretim yılı bu sene Kurban bayramına denk geldiği için öğrenciler daha fazla tatil yapacaklar. Şöyle bir söylentide dolaşıyor. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından okulalrın 1 2 hafta açılmasının ertelenmesi mümkün olabilir gelişmeleri yakından taip ediyoruz. Normal şartlar altında 2016 - 2017 eğitim ve öğretim yılının başlangıç tarihinin belirlenmesi ile öğrenciler 19 Eylül'de ders başı yapacaktı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz konuya ilişkin açıklama yaparak okulların açılış tarihi ile ilgili son noktayı koydu. detaylar haberimizde 

OKULLAR NE ZAMAN AÇILIYOR?

Bu senenin eğitim öğretim dönemi sona erdi ve lise ve orta öğretimde ki okullar kapandı ve öğrenciler için yaz tatili başladı. Okullar kapanana dek öğrenciler okulların kapanacağı tarihi merak etti. Şimdi ise öğrenciler okullar ne zaman açılacak sorusunun yanıtını merak ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) merakla beklenen 2016-2017 eğitim öğretim yılı çalışma takvimini yayımladı. Geçen sene Kurban Bayramı'nın okulların açılma tarihine denk gelmesi sebebiyle öğrenciler neredeyse yaklaşık 4 ay fazla tatil yapmıştı. Bu sene ise okulların açılış tarihi 19 Eylül Pazartesi günü olarak duyuruldu. 2016 - 2017 eğitim ve öğretim yılının başlangıç tarihinin belirlenmesi ile öğrenciler 19 Eylül'de ders başı yapacaktı.

OKULLARIN AÇILIŞ TARİHİ ERTELENDİ Mİ?

OHAL kararının da etkileri okullar Ekim Ayı'nda açılabilir. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz konuya ilişkin açıklama yaparak okulların açılış tarihi ile ilgili son noktayı koydu. İsmet Yılmaz "İçinde bulunduğumuz durumda okulların açılması 1-2 hafta ertelenebilir ve öyle olacak. Okullar 3 Ekim tarihine kadar açılmış olacak dedi. Bizde bu tarihe kadar atamaları tamamlayacağız." dedi. Henüz kesin bir açıklama yapılmasa birçok kişi okullar ne zaman açılıyor sorusuna yanıt aramaya başladı. Milli Eğitim Bakanlığı resmi web sayfasından şimdilik bir bilgi verilmezken, operasyonlar sonucunda kapatılan okullarında MEB'e bağlanması ve açığa alınan öğretmen sayısının artmasından sonra okulların açılma tarihinde değişiklik olmasına kesin gözü ile bakılıyor. 

OKULLARIN AÇILIŞ TARİHİ İLE BİRLİKTE YARI YIL TATİLİ TARİHİ DE DEĞİŞEBİLİR

Yarı yıl tatili, 23 Ocak 2017 - 3 Şubat 2017 tarihleri arasında yapılacaktı. Fakat atamalar yapılacağı için bu tarih ile ilgili değişiklik hakkında ilerleyen günlerde açıklama yapılabilir.  İkinci kanaat dönemi için de 6 Şubat 2017 Pazartesi günü başlayacağı belirtilmiş ve 9 Haziran 2017 Cuma günü sona ereceği duyurulmuştu. 2016-2017 eğitim öğretim yılı birinci kanaat dönemi 19 Eylül 2016 Pazartesi günü yerine Ekim Ayı'nda başlaması bekleniyor bu yüzden bitiş tarihi de değişti. Yarıyıl tatili, 23 Ocak 2017-3 Şubat 2017 tarihleri arasında yapılacaktı. İkinci kanaat dönemi ise 6 Şubat 2017 Pazartesi günü başlayacak ve 9 Haziran 2017 Cuma günü sona erecekti. Okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5'inci sınıflarındaki öğrencilerin eğitim ve öğretime hazırlanması, okulların açıldığı ilk hafta içerisinde dersler ile eş zamanlı olarak yapılacak.

2016 - 2017 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÇALIŞMA TAKVİMİ 

Sorumluluk Sınavları 07-09 Eylül 2016 Çarşamba- Cuma

Kurban Bayramı 11 Eylül 2016 Pazar günü arife
12-13-14-15 Eylül 2016 Perşembe akşamı bitiş
Cumhuriyet Bayramı 28 Ekim 2016 Cuma günü saat 13.00'te başlangıç
29 Ekim 2016 Cumartesi akşamı bitiş
Atatürk'ü Anma Günü 10 Kasım 2016 Perşembe
Ara Tatil 14 Kasım 2016 Pazartesi günü başlangıç
18 Kasım Cuma akşamı bitiş
Öğretmenler Günü 24 Kasım 2016 Perşembe günü
Ara Tatil 23 Aralık 2016 Cuma günü başlangıç
26 Aralık 2016 Pazartesi akşamı bitiş
Yılbaşı Tatili 01 Ocak 2017 Pazar günü
Yarıyıl Tatili 23 Ocak 2017 Pazartesi günü başlangıç
03 Şubat 2017 Cuma akşamı sona bitiş
2. Dönem Başlangıcı 06 Şubat 2017 Pazartesi günü başlangıç

YAZ TATİLİNİ NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ?
1. Konu tekrarı yapmak: İnsan öğrendiklerinin % 75’ini bir hafta içerisinde, % 66’sını bir gün içerisinde, % 54’ünü de bir saat içerisinde unutur. Unutmayı önlemenin en iyi yolu yapılan tekrarlardır. Özellikle geçmiş konulardan çok fazla hatası çıkan öğrenciler genel tekrara ağırlık vermelidir.

2. Eksik kalan konuları tamamlamak: Konu eksiği fazla olan, konuları sınava kadar yetiştirememe korkusu yaşayan öğrenciler, tatilde önceliği eksik konularını tamamlamaya ayırmalıdır. Çünkü, eksik bilgilerin üzerine yapılan öğrenme verimli sonuçlar vermez, yeni bilgilerin tam ve bilinçli olarak öğrenilmesini engeller.

3. Çalışılmış olunmasına rağmen zayıf hissedilen derslere ya da konulara yoğunlaşmak: Örneğin öğrencinin matematikten çok fazla eksiği varsa, öğrenci tatil döneminde bu derslere daha fazla vakit ayırarak bu zayıflığını gidermelidir.

4. Yeni konular çalışmak: Konu eksikleri olmayan ve çalıştığı konulardan çok az soru kaçıran öğrenciler bu stratejiyi kullanabilirler.

 

5. Sınav hazırlığında olan öğrenciler; hem 8. sınıfa geçen hem de 12. sınıfa geçen öğrenciler için eksikleri tamamlama ders konularını tekrar etme, denemelerle kendilerini sınama yapmaları sonucunda elde sınava bir adım önde başlayacaklarını unutmamaları gerekir.

6. Özellikle 12. Sınıfa geçen öğrencilerin YGS konuları tamamla önemli bir etken olup dönem içerisinde LYS konularına çalışma vakitlerini de böylelikle artırmış olurlar. Konuları tamamlamak daha fazla soru çözme çıkmış soruları analiz etme ve netleri artırmada etken olacaktır.

Ders eksiklerini tamamlama düzeyinde e hazırlanan planların yanında tatiller öğrencilerin yeni şeyler keşfetmesinde kendi kişisel gelişimlerinde katkıda bulunacakları zaman dilimleridir. Kişisel gelişim kavramı içerisinde en etkili gelişim aracı Kitaplardır. Bu tatilde okunacak her kitap yeni okyanuslara açılacak gemi niteliğinde olup öğrencinin bireysel gelişmesinde katkı sağlayacaktır. Kitabın başarı ile olan ilişkisi artık yadsınamayacak bir gerçek iken Kitap okumaya karşı ilgisi olmayan öğrencilerin kalıcı başarıları yakalaması çok zor olacaktır.

Ayrıca tatilde kitap okumaya başlamak böyle bir alışkanlığa sahip olmayan öğrenciler için bu alışkanlığı kazanmaları, kitap okumanın keyfini yaşamaları açısından bulunmaz bir fırsattır. Bundan dolayı kitap okumak, iyi bir tatil programının olmazsa olmazlarındandır.

Okulu kapatılan öğrencinin kaydı ne olacak? (MEB Açıklaması)

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), FETÖ tarafından yapılan darbe girişimi sonrasında kapatılan okullardaki öğrencilerin işlemleri için bir açıklama yaptı. MEB’in açıklamasına göre kapatılan okullarda okuyan öğrenciler 30 Eylül 2016’ya kadar resmi bir okula nakillerini aldırabilir. Peki okulu kapatılan öğrencinin kaydı ne olacak?

MEB, Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname gereğince kapatılan özel ilköğretim ve özel ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilerin resmi eğitim kurumlarına geçiş yapmalarına yönelik düzenlemeyi illere gönderdi.  Buna göre, kapatılan özel okullardaki öğrencilerin devlet okullarına nakilleri, 2015-2016 eğitim öğretim yılı ile sınırlı olmak üzere 30 Eylül'e kadar yapılacak. Bu kapsamda, resmi ilkokul, ortaokul/imam-hatip ortaokullarına geçmek isteyenlerin nakilleri, velisinin başvurusu üzerine ulusal adres veri tabanındaki yerleşim yeri adres bilgileri esas alınarak gitmek istedikleri resmi okullar tarafından yapılacak. Resmi ortaöğretim kurumlarına geçmek isteyen öğrencilerin nakilleri de nakil olunacak okulun taban puan şartını taşımak kaydıyla normal nakil sürecindeki boş kontenjanları etkilemeden, açık kontenjan şartı aranmadan aynı tür liselere, nakil gitmek istediği yerin il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu tarafından e-okul sistemi üzerinden alınacak.

OKULU KAPATILAN ÖĞRENCİ NASIL İŞLEM YAPACAK?

Bakanlık, kapatılan özel ilköğretim ve özel ortaöğretim kurumlarındaki öğrenciler için 2016 Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) uygulaması kapsamında yapılacak işlemleri de belirledi. Buna göre, kapatılan özel ortaöğretim kurumlarının 9. veya hazırlık sınıflarına kayıt yaptıran öğrencilerin kayıtları iptal edildi. Bu durumdaki öğrenciler, 29 Temmuz 2016 saat 17.00'ye kadar tercih başvuru güncelleme ve yeniden onay iş ve işlemlerini herhangi bir ortaokuldan yaptırabilecek. Özel okullar tercih listesinde yer alan ve kapatılan özel okullar da TEOG tercih listesinden çıkarıldı. Bu okulları tercih eden öğrenciler de 29 Temmuz 2016 Saat 17.00'ye kadar tercih başvuru güncelleme ve yeniden onay işlemlerini herhangi bir ortaokuldan gerçekleştirebilecek.