Okulda akran zorbalığı artık disiplin suçu

Siber ve akran zorbalığı disiplin suçu. Milli Eğitim Bakanlığınca Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı. Bu kapsamda akran zorbalığı ile siber zorbalık yapan öğrencilere disiplin işlemi uygulanacak.

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, herhangi bir disiplin cezası almamış olan öğrencilerin kınama cezasını gerektiren davranışlardan birini ilk defa işlemesi halinde, pozitif disiplin anlayışıyla öncelikle yazılı uyarı yapılacak. Olumsuz davranışlarının devamı halinde kendisine uygulanabilecek yaptırımlar konusunda uyarılacak. Yazılı uyarı rehberlik ve psikolojik danışma servisine ve okul öğrenci ödül ve disiplin kuruluna bilgi amaçlı gönderilecek. Yazılı uyarı ile veli görüşmesine ilişkin bilgiler e-Okul sistemine işlenmeyecek. Öğrenci, kınama cezasını gerektiren ikinci davranışında doğrudan okul öğrenci ödül ve disiplin kuruluna gönderilecek.

'Siber zorbalık' ve 'akran zorbalığı' fiilleri yapan öğrencilere de disiplin işlemi uygulanacak. Bu fiil yeni düzenlemede, 'bilişim araçları veya sosyal medya yoluyla eğitim ve öğretim faaliyetlerine, kişilere ve kurumlara zarar vermek' ile 'tekrarlayan çeşitli davranışlarıyla başka bir öğrencinin, sosyal veya duygusal gelişimini olumsuz yönde etkileyecek şekilde akran zorbalığı yapmak' şeklinde anlatıldı.