Öğretmene dokunan yanacak

AK Parti tarafından Meclis'e sunulan Öğretmenlik Meslek Kanunu'na göre, öğretmene yönelik işlenen suçlarda cezalar yarı yarıya artırılacak. Bu suçlara verilen hapis cezaları ise ertelenmeyecek.

Milli Eğitim Akademisi kurulmasını da içeren Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Teklifle öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde belirlenen teorik ve uygulamalı derslerden oluşan hazırlık eğitimi, Milli Eğitim Akademisi tarafından verilecek. Öğretmen adaylarına, hazırlık eğitimi sürecinde belirlenen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda her ay ödeme yapılacak. 3 yıllık çalışma süresini tamamlayan sözleşmeli öğretmenler talepleri halinde görev yaptıkları yerde kadroya atanacak. Uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti olan, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan ve Milli Eğitim Akademisi tarafından başöğretmenlik için düzenlenen eğitimi tamamlayanlara başöğretmen unvanı verilecek. Öğretmen ve yöneticilere başarı belgesi, üstün başarı belgesi ve ödül verilebilecek. Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, kullanılmasını kolaylaştırma, kabul etme, bulundurma, kullanma suçları ile hayasızca hareketler, müstehcenlik, fuhuş suçları ve cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan mahkum olanların öğretmenliği sona erecek.

CEZALAR ARTIRILIYOR

Cumhuriyet tarihinde ilk kez öğretmene yönelik işlenen suçlarda cezalar yarı oranında artırılacak. Kasten yaralama suçunda 2 yıl 3 aydan 6 yıl 9 aya kadar hapis uygulanacak. Tehdit suçunda ise 9 aydan 3 yıla kadar, nitelikli hallerde 3 yıldan 7.5 yıla kadar ceza verilecek. Öğretmene hakaret suçunda 1 yıldan 3 yıla kadar, görevi yaptırmamak için direnme suçları 9 aydan 4,5 yıla kadar, nitelikli hallerde ise 1 yıl 4 aydan 9 yıla kadar hapse çarptırılabilecek. Ayrıca cezalar ertelenmeyecek. Eğitim çalışanlarının şiddetten korunmasına ilişkin hükümler, özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenleri de kapsayacak.