Öğrenim kredisi yapılandırma olacak mı? KYK öğrenim kredisi borç yapılandırma ne zaman? Öğrenim kredisi yapılandırma olacak mı?

Öğrencilik zamanlarında kullanılan öğrenim kredisi borçlarının yapılandırma ile birlikte küçük taksitler halinde ödenebileceği gündeme geldi. Öğrenim kredi borcu olan tüm öğrenciler Öğrenim kredisi yapılandırma olacak mı? KYK öğrenim kredisi borç yapılandırma ne zaman? gibi soruların yanıtlarını yoğun bir şekilde araştırmaya başladılar. Mezun öğrenciler ise, yıllardır faizle biriken borçlarından küçük bir farkla kurtulma imkanı bulacak. İşte tüm merak edilenler...

Öğrenim kredisi, Yüksek öğrenim gören T.C. vatandaşı öğrencileri maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel gelişmelerini kolaylaştırmak amacıyla devam ettikleri yüksek öğretim kurumlarının normal öğrenimi süresince verilen, zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç para olarak biliniyor. Öğrenim kredileri, okul bitiminden itibaren 2 yıl sonra ödenmeye başlıyor. ...

ÖĞRENİM KREDİSİ YAPILANDIRMA OLACAK MI?

Meclis'e sunulan 15 maddelik yapılandırma düzenlemesi üniversite mezunu olan yaklaşık 5 milyon kişinin öğrenim kredisi borcuyla ilgili de önemli kolaylıklar getireceği gündeme geldi. Mezunlar, yıllardır faizle biriken borçlarından küçük bir farkla kurtulabilecek.

AK Parti tarafından Meclis'e sunulan, vergi ve prim borçlarında önemli kolaylıklar sağlayan yeni yapılandırma paketi, borcunu ödeyemeyen yaklaşık 5 milyon üniversite mezununa da önemli bir kolaylık sağlıyor. Tasarıyla Kredi Yurtlar Kurumu'na (KYK) olan öğrenim ve katkı kredisi borçları da yapılandırmadan yararlanabilecek. 30 Nisan 2021 tarihinden önceki borçlar kapsamda olacak.

KYK ÖĞRENİM KREDİSİ BORÇ YAPILANDIRMA NASIL YAPILACAK?

Yasa yürürlüğe girdikten sonra Gelirler İdaresi Başkanlığı'nın 'ivd.gib.gov.tr' adresi üzerinden giriş yapılacak. Online yapılan başvuru sonucunda çıkan bu ekranda e-Devlet ile giriş seçeneği bulunuyor. Buna tıklayarak ve e-Devlet bilgilerinizle giriş yapacaksınız. Sitedeki talimatlarla ilerleyerek başvuru yapılabilecek. Vergi dairesine 'turkiye.gov.tr'den de erişilebiliyor. Ya da vergi dairelerine giderek şahsen başvuru yapılabilecek. Ödemeleri de kredi kartıyla veya havale ile yapmak mümkün olacak.

Borç ödeme vadesi henüz başlamayanlar ile borçlarını aksatmadan ödeyenler 'turkiye.gov.tr'den e-Devlet şifreleri ile erteleme talebinde bulunabiliyor. Erteleme başvurusunda bulunmak için işsizlik, askerlik durumlarının oluşması ve yüksek lisans ya da doktora eğitiminin devam etmesi gerekiyor.

Borç, ödemeleri 2 ayda bir olmak üzere 18 taksitte (36 ayda) kapatılabilecek. Taksit faizi, enflasyon farkı ile belirlenen borcu 6 taksitte kapatanlar için yüzde 4.5, 9 taksitte ödeyenler için yüzde 8.3, 12 taksitte yatıranlar için yüzde 10.5, 18 taksitte ödeyenler için de yüzde 15 olarak belirlenecek. Örneğin; anapara ve enflasyon farkı 5 bin liraysa 18 taksidi seçen 5 bin 750 lirayı 319 liralık taksitler halinde ödeyecek.