Hepimizi çocuklarımızın başarılı, özgüvenli, mutlu ve iyi birer insan olmasını isteriz, onları böyle bir yarında hayal ederiz. Peki bu mutlu tablonun temelleri ne zaman atılıyor biliyor musunuz? Yapılan birçok akademik ve bilimsel araştırmaya göre bu sorunun cevabı: Okul öncesi dönemde yani anaokulunda...
KARAKTER GELİŞİMİ
Çocuklarımızın kişiliği yani karakterinin temel özellikleri artık çok daha erken aşamalarda oluşmaya başlıyor. Bu alandaki temel araştırmalara göre karakter özelliklerinin şekillendiği yaş 4’e kadar inmiş durumda. 7 yaşına gelen bir çocuğun temel karakter temeli oturmuş oluyor. Yani 4-7 yaş arasındaki dönemi çok iyi geçirmek, bu dönemde çocuğumuza gerekli beceri ve bakış açılarını kazandırmak çok ama çok önemli.
GEÇİŞ DÖNEMİNİ YÖNETMEK
Okul öncesi dönem çocuğumuzun büyüme ve gelişiminde de önemli bir dönemecin yaşandığı bir döneme denk geliyor. Bu süreçte bir yandan çocuğumuzun karakter geçişimlerini yönetirken bir yandan da onun erken dönem beceri ve yetkinlikler kazanmasını sağlamak kolay bir denge değil. Bu dengeyi kurmak ve yönetmek için iyi bir okul öncesi eğitimi çok önemli. Bir yandan çocuğumuzun psikolojik gelişimini anlayan ve yönlendiren diğer yandan da beceri ve yetkinlik setini bu gelişime uygun kurgulayıp onlara verebilen bir okul öncesi eğitim kurumu, çocuğumuzun yarınlarında çok kritik bir rol oynayabiliyor.
Okul öncesi eğitim çocuğumuzun eğitim sürecine ilk adım attığı belki de en önemli adımı attığı bir aşama. Bu noktada çocuğumuzun tüm eğitim hayatını şekillendirecek, tüm gelişimini etkileyecek bir deneyim başlıyor. Bu nedenle okul öncesi eğitim kurumu, bu önemli gerçeğin bilincinde olmalı ve gerek akademik gerekse sosyal anlamda nitelikli bir programa sahip olmalı. Ayrıca çocuklarımızın ilk öğretmenleri olacak olan okul öncesi öğretmenlerin de yetkinlik ve vizyon olarak çok nitelikli olmaları önemli. Bu aşamada mutlu ve etkili bir deneyim yaşayan çocuklarımızın gelecekte de eğitim hayatlarında mutlu olmaları daha kolay olacak.
Çocuğumuzun geleceğini şekillendirirken kendi tecrübelerimiz veya geçmiş yaklaşımlar önemli olsa da dikkat etmemiz gereken şu ki aslında onu geleceğe hazırlıyoruz. Yani hem bizlerin hem de okul öncesi eğitimde destek alacağımız kurumun deneyim sahibi olması kadar geleceğe dair net bir vizyonunun olması ve yarınlarda bizi ve çocuğumuz nasıl bir dünyanın beklendiğini anlayabiliyor olması gerekiyor. çok önemli bir dönemin büyük değişimlerin olacağı bir çağın içerisinden geçiyoruz. Bundan 10-20 sene sonra yetkinlikler ve beceriler anlamında çok farklı bir dünya görüyor olacağız. Bu dünyayı bugünden anlayabilmek ve çocuklarımızı bu dünyanın gerçeklerine göre yönlendirmek çok ama çok önem kazanıyor.
İDE OKULLARI VE OKUL ÖNCESİ EĞİTİM
Çocuklarımızı yarına daha yetkin, daha özgüvenli, daha başarılı ve fiziksel ve zihinsel anlamda daha sağlıklı biçimde hazırlamak, onların mutlu birer insan olmalarına yardımcı olmak ide okullarının okul öncesi eğitiminin temel felsefesini oluşturuyor. Güçlü eğitim kadrosu ile ön plana çıkan ide okulları çocuğunuzun hem bilişsel hem de sosyal özelliklerinin şekillenmesine destek oluyor. Ana dil, yabancı dil, okuma-yazma ve matematiğe hazırlanma gibi programların yanı sıra oyun saati dans, beden eğitimi, drama ve müzik gibi sosyal programları bir arada uygulayan ide okul öncesi programı çocuğunuzu güvenli bir geleceğe hazırlıyor.