Muhtarlığı sınıfa çevirdiler! 6 metrekarede 350 kadın okuma yazma öğrendi

İzmirli kadın muhtar, mahallesinde çok sayıda okuma-yazma bilmeyen kadın olduğunu fark edince eğitim seferberliği başlattı. Muhtarlığın bir bölümü sınıfa çevrildi, 8 yılda 350 kadının hayatı değişti.

İzmir'in Karabağlar ilçesi Refet Bele Mahallesi Muhtarı Hatice Akar, 2014 yılında muhtar seçildi. Muhtar olduğunda mahallesindeki birçok kadının okuma-yazma bilmediğini fark eden Akar, bir yıl sonra mahalleliye okuryazarlık öğretmeye başladı. Zamanla Akar'ın eğitim seferberliği mahalle geneline yayıldı. Talep çok olunca Karabağlar Halk Eğitim Merkezi ve Refet Bele Mahallesi Muhtarlığı arasında bir protokol imzalandı ve merkezin öğretmenleri mahalleye gelerek kadınlara okuma-yazma öğretmeye başladı. Muhtarlık binasında dersler sürerken alanın yetmediğini düşünen Akar, muhtarlık binasının üst katını sınıfa çevirdi. Akar'ın girişimiyle 6 metrekarelik alanda şimdiye kadar 350 kadının hayatı değişti.

BİR SANDALYE BİLE YETER

"Muhtar olmadan önce herkesin okuma-yazma bildiğini düşünüyordum. 2015 yılında 8 çocuğu olan ve evde boncuk işleyen mahalleli bir kadına evde okuma-yazma öğrettim. Ardından okuma-yazma öğrenmek isteyen kadınlar arttı" diyen Akar şunları anlattı: "Bir sandalyenin olduğu her yerde bu kurs verilebilir. Buraya şimdiye dek 22 yaş-74 yaş arasında çok sayıda kadın gelip okuma-yazma öğrendi. Kadınlar ne zaman müsaitse o zaman ders veriliyor. Okuma-yazma öğrenen kadınların hayatları değişti. Sürücü belgesi almak isteyenler yoğunlukta. Burada kurs görüp liseye başlayanlar var, iş hayatına atılanlar var. Kendi işini kendileri görüyor. Bir kursiyerimiz kurs bittikten sonra kanser taramasına gitti. Orada kanser olduğunu öğrendi. 'Okuma-yazma öğrenmeseydim hastane işlerimi yapmak için sürekli insanlardan yardım istemek zorunda kalacaktım' diyor. Hastalığı süresince kendi işini kendi görebildi."

'BAKIŞ AÇIM DEĞİŞTİ'

63 yaşından sonra okuma-yazma öğrenmeye çalışan Selviye Elverişli: "Bugüne dek hep çalıştım ama 2 yıldır çalışmıyorum. Okumayı çok istiyordum. Eskiden otobüslerin numaralarını okuyamadığım için çok zorluk çekerdim. Kursu duyunca hemen geldim. Artık adımı yazabiliyorum, okuyabiliyorum. Hayatımda çok şey değişti. Bakış açım değişti, mutlu bir insan oldum."