Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin yeni atama sistemini anlattı: Yüzde 50 KPSS, yüzde 50 mülakat

Bakan Yusuf Tekin, “Öğretmen yüzde 100 mülakat skoruyla atanıyor. Biz KPSS yüzde 50, mülakat yüzde 50 yapmak istiyoruz. 30 büyükşehirde yapılacak mülakatta komisyona ders anlatmalarını isteyeceğiz” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada öğretmenlikte mülakatın kaldırılmayacağını ancak içeriğinin değişeceğini söyledi. Bakan Tekin, dün katıldığı CNN Türk yayınında konuya ilişkin detayları anlattı. Tekin, yaklaşık 128 alanda öğretmen ataması yaptıklarını, ÖSYM'nin bunlardan 17-18'inde KPSS'ye ilave olarak öğretmenlik alan bilgisi testi uyguladığını aktardı.

MÜFREDATA HAKİMİYET ŞART

Atama sisteminin değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Bakan Tekin, şunları söyledi: "O test 2 tane soru grubuyla karşı karşıya kalıyor. Biri alan bilgisi, bir de alan bilgisi eğitimi. Öğretmenlerin alan testleri başarısı düşük. Alan bilgisi testinde bir öğretmen arkadaşımızın başarı ortalaması 75 sorudan yüzde 37-51, başka testte yüzde 47. Bir başka testte başarı ortalaması yüzde 35. Tarih öğretmenlerimizin alan bilgisindeki başarı ortalaması yüzde 41. Bu rakamlar sizin elinizde olsa nasıl düşünürsünüz? Adayların, MEB'in talim terbiye kurulu tarafından onaylanan müfredatı bilmesi lazım. Alanına yeterince vakıf olmayan, bakanlığın bu konudaki sürecini takip etmeyen kişiler, bizim politikalarımızın, bakanlığın müfredatının, programlarının hayata geçirilmesi konusunda yetkin olmayabilir. Dolayısıyla bütün bunlardan hareketle mülakat mekanizmasını getirdik."

'BİZE DERS ANLATIN' DİYECEĞİZ

Mülakat sürecini anlatan Tekin, sözlerine şöyle devam etti: "Öğretmenler KPSS sonrasında mülakat notuna göre atanıyor. Biz ise şöyle bir mekanizma geliştirmek istiyoruz, KPSS skorunun yüzdelik dilimini alacağız yüzde 50. Yüzde 50 de mülakat performansını alacağız. 30 büyükşehirde mülakat yapılacak. Mülakatta öğretmen adayına 'Bize ders anlatın' diyeceğiz. İletişim becerisi ve sorun çözme becerisini ölçeceğiz. Komisyon üyesinin adayla ilgili herhangi bir bilgisi olmayacak, adayın da hangi komisyonda mülakata gireceğine dair bir bilgisi olmayacak. Sonra adaya da diyeceğiz ki burada konuştuğun şeyleri sınav kağıdına yaz. 'Ben şunları anlattım' diye yazıp bize teslim edecek. Hukuki bir prosedür söz konusu olursa, bunu yargıya taşıdığımızda kullanacağız. Ayrıca kamera kayıtları da olacak. Kul hakkı yemeden, herhangi bir ideolojik bir kayırma yapmadan bunu yapacağız. Mülakatla ilgili de hazırladığımız kılavuzu atama takvimi belli olduğunda kamuoyuyla paylaşacağız."

SORU BANKASI HAZIR

Bakan Yusuf Tekin, her öğretmen adayı için başvurduğu alanla ilgili elektronik ortamda soru bankası oluşturduklarını anlatarak, aday salona girdiğinde karşısına elektronik ortamda rastgele bir soru çıkacağını ve kendisine 45 dakikalık bir ders saati süreci kadar zaman tanınacağını aktardı.