Meslek liselerine talep patlaması! Öğrencilerin %95'i istediği okula yerleşti

LGS yerleştirme sonuçları açıklandı. Öğrencilerin %95'i tercih ettiği okullardan birine yerleşti. İlk üç tercihe yerleşme oranı %94'e çıktı. Meslek liselerine talep patlaması yaşandı, ilk tercihlerinde bu liseleri seçenlerin oranı %88'e, doluluk %95'e yükseldi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında merkezi ve yerel yerleştirme sonuçlarını "meb.gov.tr" ile "sonuc.meb.gov.tr" internet adresleri üzerinden erişime açtıklarını bildirdi. Bu yıl yapılan LGS sıralaması ve puanlarına göre tercihler şöyle belirlendi:

Bu yıl mezun olan 1 milyon 236 bin 308 öğrencinin 1 milyon 31 bin 799'u Merkezi Sınav'a katıldı ve 1 milyon 8 bin 139 öğrenci, ilk yerleştirme için tercihte bulundu. Bu öğrencilerden 951 bin 703'ü yani yaklaşık %95'i, tercih ettiği okullardan birine yerleştirildi.

FEN VE SOSYAL LİSELERİ DOLDU

Sınavla öğrenci alan okullarda 2021'de %95 olan doluluk oranları %98.4'e ulaştı. Fen lisesi ve sosyal bilimler liselerinin tüm kontenjanları doldu, diğer sınavla öğrenci alan liselerde ise doluluk oranları yüzde 95 ve üzerine çıktı.

Yerel yerleştirmede öğrencilerin ilk üç tercihine yerleşme oranı %94'e ulaşarak, son 4 yılın en üst düzeyine ulaştı.

İlk tercihine yerleşme oranı 2019-2021 yıllarında %49-52 arasında değişirken bu oran, bu yıl %55'e yükseldi.

İlk tercihinde Anadolu liselerine yerleşen öğrencilerin oranı %57'ye çıktı, ilk üç tercihlerindeki bir Anadolu lisesine yerleşme oranı ise %99'a ulaştı.

Anadolu İmam Hatip liselerine sınavsız yerleşen öğrencilerin %57'si ilk tercihine, %88'i ise ilk üç tercihine yerleşti.

İlk tercihindeki mesleki ve teknik ortaöğretim kurumuna yerleşen öğrencilerin oranı 2021'de %46 iken bu yıl %52'ye çıktı. Aynı zamanda, ilk üç tercihindeki mesleki ve teknik ortaöğretim kurumuna yerleşen öğrencilerin oranı %82'den %88'e yükseldi. Mesleki ortaöğretim kurumlarının doluluk oranları artarak %77'den %95'e ulaştı."

MESLEK LİSELERİ % 1'LİK DİLİMDEN ÖĞRENCİ ALDI

Sınavla öğrenci alan mesleki ortaöğretim kurumları arasında yüksek başarılı öğrencilerin tercihi olan kurumların sayısı da artmaya devam etti. ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL), ASELSAN Konya MTAL ve Teknopark İstanbul MTAL, 2022'de de yüzde 1'lik başarı diliminden öğrencilerin tercihi oldu. Bu kurumlara 2022'de açılan Demirören Medya MTAL de katıldı. İstanbul Havalimanı MTAL ve Sabiha Gökçen MTAL de üst yüzdelik dilimlerden öğrenci alan okullar arasında yer aldı.