MEB'den yeni karar! İş güvenliği yoksa öğrenci de yok

Mesleki eğitimdeki işletmeler “iş sağlığı ve güvenliği” açısından yeniden değerlendirilecek. Şartlara uygun olmayanlarla sözleşmeler feshedilerek öğrenci gönderilmeyecek.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), mesleki eğitimdeki işletmelerin "iş sağlığı ve güvenliği" açısından yeniden değerlendirilmesini, şartları uygun olmayanlarla sözleşmelerin feshedilerek öğrenci gönderilmemesini istedi.

EĞİTİMDEN GEÇECEKLER

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla tüm illere yazı gönderildi. Bakanlığın aldığı yeni karar doğrultusunda eğitim müfettişleri de işletmeleri meslek birlikleriyle birlikte denetleyecek. Okullardaki tüm öğretmenler ve personelin yanı sıra meslek lisesi öğrencileri de zorunlu iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinden geçecek.

SORUMLULUK VALİLERDE

Valiler başkanlığında, "acil" gündemli toplantılar yapılacak. Bakanlık bu kararların yanında, "valilikler", "il/ilçe milli eğitim müdürlükleri", "mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları" ve "işletmeler" olmak üzere 4 kurum ve kuruluşun daha mesleki eğitimde iş sağlığı ve güvenliği alanlarında yapacağı işlemleri de madde madde belirledi. İşletmelerin İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hükümlerine göre iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alması ve valilikçe takibinin yapılması sağlanacak. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında 2024 yılı mart ayında, sonraki yıllarda ise ağustos ayında yapılacak toplantılara, sektör ve işletme temsilcileri katılacak. Öğrencilere, koordinatör öğretmen gözetiminde eğitici personel ile usta öğreticilerin katılımıyla iş sağlığı ve güvenliği eğitimi ile işyerine özgü tanıtım ve güvenlik eğitimleri verilecek. İşletmelerde mesleki eğitim ve staj çalışmasından sorumlu eğitici personel veya usta öğreticilerin öğrencinin eğitim aldığı aynı alanda ustalık/usta öğreticilik belgesine sahip olması gerekecek.