Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü (İKGM) 2017-2018 eğitim öğretim yılı öğretmenlerin alan değişikliği duyurusu ve alan değişikliği kılavuzu yayınlandı. Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü alanlar itibariyle zorunluluk arz eden durumlar dikkate alınarak 20– 26 Aralık 2017 tarihleri arasında öğretmenlerin alan değişikliği başvurularını alacak. Alan değişikliği başvuru sonuçları 29 Aralık 2017 tarihinde ilan edilecek. Alan değişikliği başvuruları sonrası alan değiştiren öğretmenler 19 Ocak 2018 tarihinden itibaren ilişiklerini kesip yeni görev yerlerinde yeni alanlarında göreve başlayacaklar.
2017 YILI ÖĞRETMENLERİN ALAN DEĞİŞİKLİĞİ
Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü alanlar itibariyle zorunluluk arz eden durumlar dikkate alınarak 20– 26 Aralık 2017 tarihleri arasında öğretmenlerin alan değişikliği başvurularını alacak. Alan değişikliği başvuru sonuçları 29 Aralık 2017 tarihinde ilan edilecek. Alan değişikliği başvuruları sonrası alan değiştiren öğretmenler 19 Ocak 2018 tarihinden itibaren ilişiklerini kesip yeni görev yerlerinde yeni alanlarında göreve başlayacaklar. Görevden ayrılma ve göreve başlama işlemleri 19 Ocak-5 Şubat 2018 tarihleri arasında yapılacak.
MEB tarafından yayınlanan alan değişikliği atama takvimi;
Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü tarafından “Alan değişikliği işlemleri” konulu resmi yazı tüm kurumlara gönderilirken kadrolu öğretmenlerin alan değişikliği işlemlerinin Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 60 ıncı maddesi ile Talim ve Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı Kararı kapsamında gerçekleştirileceği açıklandı.
ALAN DEĞİŞİKLİĞİ BAŞVURU ŞARTLARI
2017 yılı öğretmenlerin alan değişikliği başvuru şartları olarak;
Adaylığın kaldırılmış olması, Sınıf öğretmeni olarak görev yapmakta iken 540 saatlik “Zihin Engelliler Sınıfı Öğretmenliği Eğitim Programı”nı başarıyla tamamlayanlar özel eğitim alanına,
Kapatılan alanlarda görev yapmakta olup görev yaptıkları alanlar dışında başka bir alanda yükseköğrenimini bitirenler Talim ve Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı Kararına göre mezun oldukları yükseköğrenim programının atanacakları alana da kaynak olması kaydıyla bu alanlara, Alan değişikliği yapabilecekler. Alan değişikliği için ayrılan kontenjanlar önümüzdeki günlerde MEBBİS üzerinden belli olacak. Alan değişikliği başvuru şartları gibi hususlar öğretmenlerin 2017 yılı alan değiştirme duyurusu içerisinde bu şekilde açıklanmıştır.
MEBBİS ÖĞRETMEN GİRİŞİ
MEBBİS sınav görevlendirme modülü giriş ekranı üzerinden TEOG sınavı görev yerleri ve sınav görev başvurusu yapılabilir. MEB tarafından düzenlenen sınavlarda görev almak isteyen öğretmenler sisteme giriş yaparak başvurularını yapabilir. Sistem üzerinde aynı zamanda görev yerleri de sorgulanabilir. MEBBİS sınav görevlendirme modülü öğretmenlere büyük kolaylık sağlıyor.
MEBBİS ÖĞRETMEN GİRİŞ EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ
MEBBİS NEDİR?
MEBBİS öğrenci giriş sayfası, İKS sistemine yanlızca İlk Öğretim Okullarında önceden kura ile belirlenmiş ve seçilmiş olan örnek teşkil eden veli ve öğrenci grupları giriş sağlayabilmektedirler.
Şifre Hatırlatma İşlemleri Sayın Mebbis Kullanıcısı,
Bu bölümü şifrenizi unuttuğunuzda kullanabilirsiniz. Şifrenizi tekrar belirlemek için aşağıda gereken bilgileri doldurmanız gerekmektedir. Bilgiler doğru ise kullanıcınıza bağlı Cep Telefonunuza onay SMS gönderilecek ve yeni şifrenizi belirleyebileceğiniz bölüm açılacaktır. Yeni şifrenizi belirlerken son üç şifrenizden farklı bir şifre belirlemeniz gerekmektedir. Şifrenizin sadece numaralardan veya sadece harflerden oluşmamasına, harf, numara ve noktalama işaretlerini içermesine dikkat ediniz.
MEBBİS MODÜLÜ NEDİR NASIL ÇALIŞIR?
2015 Yılı Haziran ayından itibaren sınav görevlendirmeleri merkezî olarak MEBBİS-Sınav İşlemleri Modülünden yapılmaktadır. 2015 yılında 4 adet Ortak Sınav ve 4 adet Açık Öğretim Lisesi, Meslekî Açık Öğretim Lisesi veya Açık Ortaokul sınavı ile 24 adet sınav ücreti karşılığı sınav görevlendirmeleri yapılmıştır. Sınav görevlendirmeleri sınav puanı esasına göre sınav yapılan ilçedeki görev isteyenler arasından en az sınav puanından başlayarak, sınav puanı eşitliği durumunda ise T.C. kimlik numarası küçük olan önceliklendirilerek yapılmaktadır. Ek ders karşılığı ücretlendirme yapılan sınavlarda görevlendirilen öğretmenlerin maddî kayıplarını azaltmak için 1. Oturumda görev alan öğretmenlere sınavın diğer oturumlarında da görev verilmektedir. Ancak, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 04.01.2016 tarih ve 23078 sayılı yazısı gereği ek ders ücreti ödenecek sınavlarda 18/01/2012 tarihli ve 2012/2723 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sınav Ücretlerine İlişkin Usul ve Esaslara göre sınav ücreti ödenmesi bildirilmiştir. Bu doğrultuda daha önceden ek ders ücreti karşılığında yapılan görevlendirmeler artık her oturumda ayrı ayrı değerlendirilerek sınav puanı en az olandan başlayarak yapılacaktır.
Öğretmenler için alan nedir, alan değişikliği nasıl yapılır? MEB il içi, iller arası ve özür durumu kılavuzlarını yayımladı. Şimdi en çok merak edilen bir alan değiştirme kılavuzunun yayımlanıp yayınlanmayacağı... Çok sayıda soru geldiği için alan değişikliği nedir, kimler alan değişikliği isteyebilir, verilen sertfikalar alan değiştirmeye imkan sağlar mı gibi sorulara tek bir dosyada cevap veriyoruz. Alan nedir? Öğretmen adayları ve öğretmenlerin; mezun oldukları lisans düzeyindeki Yükseköğretim programına bağlı olarak atanabilecekleri alanlardır. Yan alan nedir? Öğretmen adayları ve öğretmenlerin; yükseköğrenimlerinde alanlarına ek olarak aldıkları ve diplomalarında yer alan öğrenim programını veya farklı bir alanda yüksek lisans üzerine yapılan doktora eğitimi programıdır. Aylık karşılığı ders nedir? Öğretmenlerin atandıkları alanlar ve yan alanları ile ekli çizelgede "Aylık Karşılığı Okutacakları Dersler" sütununda gösterilen dersler ve yeterliliği Kurulca kabul edilen yurt içi ve yurt dışı hizmet içi eğitim yoluyla yetiştirildikleri alanlardaki derslerdir. Çizelge nedir? Öğretmen adayları ve öğretmenlerin, atanabilecekleri öğretmenlik alanları ile bu alanlara atanabilmek için mezun olmaları gereken yükseköğretim programlarını ve bu alanlara bağlı olarak aylık karşılığı okutacakları dersleri gösteren çizelgedir. Öğretmen Olarak Atamaya Esas Alanlar, Yükseköğretim Programları ve Aylık Karşılığı Okutulacak Dersler Nasıl belirlenir? Öğretmen olarak atanmaya esas alanlar, her bir alan öğretmenliği için mezun olunacak yükseköğretim programı ile öğretmenliğe atananların alan ve yan alanlarına göre aylıkları karşılığında okutacakları dersler 80 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Kararı eki Çizelge'ye göre belirlenir.