Ağustos ayında yapılması beklenen öğretmen ataması konusunda açıklama geldi. Bakan İsmet Yılmaz, öğretmen ataması yapılmayacağını duyurdu. Bu açıklama sonrası öğretmen adayları yeni yılı bekliyor.
Ülkemizde üniversite mezunlarının en büyük sıkıntılarından biri, eğitim hayatlarının sonrasında iş bulmak konusunda yaşadıkları sıkıntılar. Büyük emeklerle kazanılan ve tamamlanan üniversitelerden mezun olanlar iş arama süreçlerinden olumsuz etkileniyor. Bu konuda mağdur olan gruplar arasında öğretmenlik okuyanlar yer alıyor. Öğretmen ataması konusu her yıl bir çok kez gündeme gelirken, adayların beklentileri bir türlü karşılanamıyor. Ülkemizde üniversiteden mezun olan öğrenciler çoğunlukla kendi alanlarında istihdam edilemiyor ve farklı alanlarda çalışmak zorunda kalıyor yahut işsizlikle ve onun beraberinde gelen olumsuzluklarla mücadele etmek durumunda kalıyor. Her seçim döneminde öğretmen ataması konusu gündeme gelse de yapılan hamleler beklentilerin altında kalıyor. Öğretmen adayları eğitim döneminin tamamlanmasının ardından yaz aylarında kadro açılmasını ve öğretmen ataması yapılmasını umut ediyordu ancak beklentiler boşa çıkmış gibi görünüyor. Öğretmen atamaları konusuna noktayı koyan isim ise Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz oldu.
Öğretmen adayları merakla yaz aylarında öğretmen ataması yapılıp yapılmayacağını öğrenmek istiyordu. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Ağustos ayında yapılması beklenen atamanın yapılmayacağını söyledi.
Öğretmenler Ağustos’ta en az 50 bin atama istiyor...
400 bine yakın öğretmen adayının gözü kulağı MEB'den yapılacak ağustos ataması haberinde. Atama bekleyen binlerce öğretmen adayı, twitter üzerinden MEB Bakanı İsmet Yılmaz'a seslendi. Binlerce Öğretmen twitter üzerinden Öğretmene müjde Ağustos'ta 50 bin atama başlığıyla çağrıda bulunarak kampanya başlattılar.
Doğu’ya 14 bin yeni öğretmen
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Doğu ve Güneydoğu'ya atamalar gerçekleştirilecek. Görev alacak yeni öğretmenler 5 yıl sonra kadroya alınacak.
Milli Eğitim Bakanlığı, Doğu ve Güneydoğu bölgesinde görev yapan yaklaşık 14 bin ücretli öğretmenin yerine mülakatlarla sözleşmeli öğretmenler atamaya hazırlanıyor. Bu bölgelere atanan kadrolu öğretmenlerin yüzde 60’ının 1 yıl sonra yer değişikliği talebinde bulunduğu biliniyor. Türkiye genelindeki 47 bin ücretli öğretmenin 3’te biri Doğu ve Güneydoğu’da görev yapıyor. Şimdi, bu öğretmenlerin yerini, sözleşmeli öğretmenler alacak.
3 katı aday mülakata
Başvuranlar önce KPSS puanına göre sıralanacak, sonra da görevlendirilecek öğretmen sayısının üç katı kadar aday mülakata çağırılacak. Bakanlık süreci, Şubat atamalarını beklemeden yaz aylarında başlatmayı planlıyor. Sözleşmeli öğretmenler, 5 yıl aynı yerde görev yapacak ve kadroya alınacaklar. Öğretmenler 3 yıl da kadrolu olarak çalıştıktan sonra tayin isteyebilecek. Bakanlık bu süreçle beraber Doğu illerinde haklarında soruşturmalar tamamlanan kadrolu öğretmenlere ilişkin ihraç taleplerini de karara bağlayacak.