LYS YGS üniversite ek tercih sonuçları ÖSYM'den son dakika açıklaması

YGS ve LYS sonuçlarına göre 2016-2017 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına ÖSYM tarafından yapılan ek yerleştirme işlemleri bugün sona erdi. ÖSYM'den yapılan son dakika açıklamasına göre ÖSYM ek tercih işlemleri tercih işlemleri bittikten sonra yani 30 Ağustos Pazartesi gününden sonra 1 hafta içerisinde açıklanacak. 2016 LYS ilk yerleştirme sonrasında kontenjanı boş kalan programların taban puanları oluşamaz. Taban puanları oluşmayan bu programları; ek yerleştirmede barajı geçen herkes tercih edebilir.

Tercih işlemlerini yapan adaylar, sonuçların açıklanacağı tarihi sabırsızlıkla bekliyor. Ek yerleştirme işlemine alınan tüm adayların sonuçları http://sonuc.osym.gov.tr adresinden duyurulacaktır. ÖSYM ek tercih işlemleri tercih işlemleri bittikten sonra yani 30 Ağustos Pazartesi gününden sonra 1 hafta içerisinde açıklanacak. İlk tercihlerde yerleşemeyen adaylar ikinci tercih işlemleri için 26 Ağustos tarihinde kayıtlara başladı. Bugün (30 Ağustos Salı) ÖSYM ek tercih işlemleri 23:59'da sona ereceği bildirildi. ÖSYM merkezi yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından 678 bin 228 kontenjandan 644 bin 228'i dolarken, 34 bin 468 kontenjan boş kaldı. Bu tercihler sonucunda adaylar boş kontenjanlara göre yerleşecekler. İlk yerleştirme döneminde üniversitelerin kontenjanı dolmayan, kontenjanı dolduğu halde kesin kayıt yapılmadığı için boş kalan bölümlere alınacak öğrenci işlemlerine 'Ek Yerleştirme', yapılan ikinci bir tercih dönemine 'Ek Yerleştirme Dönemi' denir.

ÖSYM EK TERCİH SONUÇLARI ÖSYM SON DAKİKA AÇIKLAMASI

YGS ve LYS sonuçlarına göre 2016-2017 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına ÖSYM tarafından yapılan ek yerleştirme işlemleri bugün sona eriyor. Tercih işlemlerini yapan adaylar, sonuçların açıklanacağı tarihi sabırsızlıkla bekliyor. Ek yerleştirme işlemine alınan tüm adayların sonuçları http://sonuc.osym.gov.tr adresinden duyurulacaktır. Yerleştirme sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir. ÖSYM ek tercih işlemleri tercih işlemleri bittikten sonra yani 30 Ağustos Pazartesi gününden sonra 1 hafta içerisinde açıklanacak.

EK YERLEŞTİRMELER HAKKINDA TEMEL İLKELER

2016 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarına göre 2016-2017 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına ek yerleştirme işlemleri, ÖSYM tarafından yapılacaktır.

Ek yerleştirme kontenjanlarını, 2016-ÖSYS merkezî yerleştirme sonunda boş kalan kontenjanlar ile 2016- ÖSYS merkezî yerleştirme ile kayıt hakkı kazanan adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle boşalan kontenjanlar oluşturmaktadır. 2016-ÖSYS ek yerleştirmeye başvurabilmek için 2016-ÖSYS'ye başvuru yapılmış olması zorunludur. Adaylar, tercih yapma hakları bulunan tablolardan toplam 24'ü geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabileceklerdir.

Ek yerleştirme kontenjanlarına yerleştirme yapılırken, 2016 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzu ve 2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan ilke ve kurallara uyulacaktır. Bu kılavuzda yer alan bedensel engelliler, bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunları, belli sanat dalları, konu alanları veya sporda üstün yetenekli olanlar ile ilgili ilke ve kurallar ek yerleştirme için de geçerlidir. Bu nedenle adayların adı geçen kılavuzları yeniden gözden geçirmeleri yararlarına olabilir.