yokatlas.yok.gov.tr'de LYS puan hesaplama 2017 üniversite puanı hesaplama motoru

LYS puan hesaplama motoru 2017 net sihirbazı ekranı aksam.com.tr'de. 2017 LYS puanını ÖSYM'den önce YÖK Atlası yokatlas.yok.gov.tr'den öğrenebilirsiniz. 200 puanla hangi üniversiteye girebilirim? 240 puanla hangi üniversiteye girebilirim? 270 puanla hangi üniversiteye girebilirim? 300 puanla hangi üniversiteye girebilirim sorularının yanıtları YÖK Yükseköğretim Atlası'nda. YS Net Sihirbazı'nı tıklayarak aşağıdaki sayfaya ulaşabilirler. Net Sihirbazı sayfasından istediği Lisans veya Ön Lisans programını seçen adaylar LYS'den kaç net alarak hangi bölümlere girebileceklerini öğrenebilirler.

LYS 2017 maratonu başladı. LYS'ye giren adaylar LYS puan hesaplama motoru yokatlas.yok.gov.tr ile kaç puan alacaklarını ve hangi üniversiteye girebileceklerini hesaplayabilirler. Üniversitelerin en popüler bölümleri olan Tıp, Hukuk, Mühendislik, Eğitim, PDR kazanmak için LYS'den kaç puan almak gerekir, kaç net yapmak gerekir sorularının yanıtlarını YÖK Yükseköğretim Atlası'ndan bulabilirsiniz.  Yükseköğretim Kurulu-YÖK'ün geçen sene hizmete soktuğu Yükseköğretim Atlası'na LYS adayları yokatlas.yok.gov.tr'den ulaşabilirler. YGS-LYS Net Sihirbazı ile bu sorular en güvenilir şekilde yanıt buluyor. 2016 ÖSYS'de Merkezi Yerleştirme ile öğrenci alan lisans - önlisans programlarına yerleşenlerin YGS/LYS testlerinde yaptıkları Net Ortalamaları burada yer almaktadır. Bilgiler, ÖSYM verilerinin derlenerek işlenmesi sonucu oluşturulmuştur. Net Sihirbazı'nın en önemli özelliği gerçek verilere dayanmasıdır. Ortalama net değerleri doğrudan 2016'da lisans/önlinans programlarına yerleşenlerin YGS/LYS'deki net sayıları kullanılarak belirlenmiştir. Bu çerçevede tahmini değil, gerçek değerlerdir.

200-240-270-300 puanla hangi üniversiteye girebilirim

Kaç puanla hangi üniversiteye gidilir 2017 taban tavan puanları tam liste için tıklayınız

LYS SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

LYS SINAV SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ

ÖSYM GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ

LYS SINAV TARİHLERİ 

Gelecek haftaysa LYS 2 , LYS5 ve LYS3 heyecanları yaşanacak. Fen bilimleriyle ilgili Lisans Yerleştirme Sınavı 17 Haziran tarihinde, Yabancı Dil Lisans Yerleştirme Sınavı aynı gün saat 14.30'da, LYS3 ise Pazar ünü saat 10.00'da başlayacak. Lisans Yerleştirme Sınavına toplamda 1 milyon 72 bin 396 aday başvuru yaptı. ÖSYM'den elde edilen bilgilere göre ; LYS-1'e 839 bin 124, LYS-2'ye 470 bin 409, LYS-3'e 832 bin 994 ve LYS-4'e ise 538 bin 885, LYS-5'e ise 101 bin 332 başvuru yapıldı.

LYS NET HESAPLAMA MOTURU KAÇ NET KAÇ PUAN GETİRİR SORUSUNUN YANITI

YGS-LYS Net Sihirbazı ile bu sorular en güvenilir şekilde yanıt buluyor. 2016 ÖSYS'de Merkezi Yerleştirme ile öğrenci alan lisans - önlisans programlarına yerleşenlerin YGS/LYS testlerinde yaptıkları Net Ortalamaları burada yer almaktadır. Bilgiler, ÖSYM verilerinin derlenerek işlenmesi sonucu oluşturulmuştur. 

Net Sihirbazı'nın en önemli özelliği gerçek verilere dayanmasıdır. Ortalama net değerleri doğrudan 2015'te lisans/önlinans programlarına yerleşenlerin YGS/LYS'deki net sayıları kullanılarak belirlenmiştir. Bu çerçevede tahmini değil, gerçek değerlerdir.

Ortalama değerlerin kullanılmasındaki amaç, üniversite adaylarına hedef koyarken emniyet payı kalacak şekilde yol göstermektir. Net ortalamaları hesaplanırken, lisans programlarında genel kontenjana yerleşenlerin, önlisans programlarında ise YGS puanı ile yerleşenlerin netleri dikkate alınmıştır (Okul birincilerinin ve Engelli/Tübitak ek puanlıların netleri dışında).

LYS ÜNİVERSİTE SINAVI HAKKINDA DETAYLI BİLGİ

Yukarıdaki sorular toplam 5 oturumda yaklaşık 1,5 milyon sınava girecek öğrenci tarafından merak ediliyor. LYS sınav giriş yerlerinin ise 8 Haziran ile 10 Haziran arasında açıklanması bekleniyor. ÖSYM, bilindiği gibi son yıllarda yapacağı sınavdan yaklaşık 10 gün önce sınav giriş yerlerini açıklıyor. Geçtiğimi haftalarda yapılan ALES, YDS ve KPSS gibi sınavlarda da sınav giriş yerleri sınav tarihinden yaklaşık 10 gün önce açıklanmış ve adaylar sınavdan önce sınav giriş yerlerini görme fırsatı bulmuştu.

“LYS BAŞVURULARI İNTERNET ARACILIĞIYLA BİREYSEL OLARAK ADAY İŞLEMLERİ SİSTEMİNDEN AİS.OSYM.GOV.TR VEYA HERHANGİ BİR BAŞVURU MERKEZİNDEN YAPILABİLECEKTİR” 

LYS başvuruları için adayların yapmaları gereken işlemlere ilişkin şunlar kaydedildi: 

“Adayların hangi LYS’lere gireceklerine kesin karar verdikten sonra başvuru süresi içinde başvuru işlemlerini yapmaları gerekmektedir. Başvuru işlemini İnternet üzerinden bireysel olarak yapacak adaylar, “Başvuru İşlemi ÖSYM'ye Bildirilmiştir.” uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan çıktı almaları gerektiği konularında önemle uyarılmaktadır. (Adayların LYS’lerin tamamına katılarak kendileri için tüm LYS puan türlerinin hesaplanmasını sağlamaları önerilir.) LYS başvuruları İnternet aracılığıyla bireysel olarak aday işlemleri sisteminden ais.osym.gov.tr veya herhangi bir Başvuru Merkezinden yapılabilecektir. LYS’lere katılma hakkı elde eden adaylar, 5 LYS’den, hesaplanmasını istedikleri LYS puanına uygun istedikleri sınava katılabilirler. İnternet kullanımında deneyimli olmayan ve işlemlerini eksik yapmaktan çekinen adayların başvuru işlemlerini bir Başvuru Merkezi aracılığıyla yapmaları yararlarına olacaktır. Başvuru Merkezleri başvuruları, resmî iş günlerinde ve mesai saatleri içinde alacaklardır. Adayların başvuru için başvuru merkezlerine şahsen gitmeleri ve nüfus cüzdanları veya süresi geçerli pasaportları ile doldurulmuş Aday Başvuru Formlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Başvuru Merkezi aracılığı ile başvuru işlemi yapan adaylar, Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinde yer alan başvuru bilgilerinin doğruluğunu kontrol etmek amacı ile görevli tarafından kendilerine verilen çıktıyı kontrol ettikten sonra çıktı üzerinde yer alan ‘onay kodunu’ görevliye bildireceklerdir. Görevli tarafından onay kodu sisteme girildikten sonra başvuru işlemi yapılacaktır. Onay kodu girilmeyen başvurularda sınav ücreti yatırılamayacağı için başvuru geçersizdir ve sorumluluk adaya aittir. Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra sınav ücretini ödeyerek başvurularını tamamlayacaklardır. Sınav ücreti adayın girmek istediği her bir LYS için 35,00 TL'dir. Sınav ücreti ödenmeyen başvurular geçersiz sayılacak, adayların bina/salon atamaları yapılmayacak ve bu adaylar için Sınava Giriş Belgesi düzenlenmeyecektir. Adaylar, başvuru işlemini tamamladıktan sonra LYS başvuru bilgilerini, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden başvuru süresi içinde mutlaka kontrol etmeli ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü edinmelidir. Adaylar, başvuru işlemi sonunda, başvuruya ilişkin belgeyi sistem üzerinden edinmeli ve yerleştirme işlemine kadar saklamalıdır.” 

ÖSYM’nin başarısız kayıt işleminden sorumlu olmadığının bildirildiği açıklamada, “Adaylar, başvuru işlemlerini yaptıktan sonra sınava ilişkin bilgilerini (sınav merkezi tercihi vb.), başvuru süresi içinde ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile değiştirebileceklerdir. Başvuru süresi tamamlandıktan sonra bu bilgilerde değişiklik yapılamaz. Merkezimize gönderilen değişiklik/düzeltme taleplerini içerir dilekçeler işleme alınmaz ve cevaplandırılmaz” denildi. 

Adaylar ÖSYM’nin internet sitesinde LYS’lere ilişkin tüm ilke ve kuralları kapsayan ÖSYS Kılavuzu’nu inceleyebilecek. 

ÖSYM'den son dakika LYS ve cevap kağıdı açıklaması

ÖSYM Başkanı Ömer Demir'den LYS adaylarına son dakika uyarıları geldi. Ömer Demir LYS'ye girecek adaylara açık uçlu sorularda dikkat etmeleri gerekenleri anlattı.

ÖSYM Başkanı Ömer Demir, 10 Haziran'da başlayacak LYS'lere ilişkin açıklamalarda bulundu. Demir, "LYS'lerde kısa cevaplı sorular için ayrı cevap kağıdı verilmeyecek. Matematik oturumu dışındaki diğer oturumların cevap kağıtları, arkalı önlü (çift taraflı) olacak ve her iki yüzüne de kodlama yapılabilecek" açıklamasında bulundu. LYS'lere başvuran toplam öğrenci sayısının 1 milyon 72 bin 396 olduğunu bildiren Demir, bu yıl 81 il dışındaki sınav merkezlerine ilk kez 39 ilçedeki merkezlerin de eklendiğini kaydetti.

Sınav binalarına ilişkin de bilgi veren Demir, LYS1'in 2 bin 594, LYS 2'nin bin 490, LYS 3'ün 2 bin 582, LYS 4'ün bin 714, LYS 5'in ise 429 binada gerçekleştirileceğini ifade etti. Demir, bu yılki sınavın içerik ve müfredata uygunluk bakımından önceki yıllardan bir farkının bulunmadığını dile getirerek, LYS'nin önceki senelerde olduğu gibi toplam 5 oturumda tamamlanacağını hatırlattı.

Ömer Demir, bu yıl LYS'lerdeki tek yeniliğin öğrencilere açık uçlu "kısa cevaplı" soruların yönetilmesi olduğunu, 2017 LYS'lerde sorulacak sözel ve sayısal açık uçlu soru örneklerinin "osym.gov.tr" resmi internet sitesinden adayların erişimine sunulduğunu dile getirdi.

KISA CEVAPLI SORULAR SONDA OLACAK

Kısa cevaplı soruların, yanıtı bir sözcük, bir sayı ile adaylar tarafından cevap kağıdına yazılan veya kodlanan sorulardan oluşacağını anlatan Demir, şöyle devam etti:

"Her LYS oturumunda (LYS-1, LYS-2, LYS-3, LYS-4 ve LYS-5) üçer kısa cevaplı açık uçlu soru sorulacak. Adaylara LYS-1 oturumunda matematik alanından 3, LYS-2 oturumunda fizik, kimya ve biyoloji alanlarından birer tane olmak üzere toplam 3, LYS-3 oturumunda coğrafya alanından 1, Türk Dili ve Edebiyatı alanından 2, LYS-4 oturumunda tarih alanından 1, coğrafya alanından 1 ve felsefe alanından 1 olmak üzere toplam 3, LYS-5 oturumunda ilgili dilden 3 tane kısa cevaplı soru yöneltilecek. Açık uçlu sorular, testlerin sonlarında yer alacak."

AYRI CEVAP KAĞIDI VERİLMEYECEK 

Demir, kısa cevaplı sorular için ayrı yanıt kağıdı verilmeyeceğini bildirdi.Kısa yanıtlı sorular için LYS'de kullanılacak cevap kağıtlarında bu amaçla tasarım değişikliğine gidildiğini belirten Demir, matematik oturumu dışındaki diğer oturumların cevap kağıtlarının, arkalı önlü (çift taraflı) olacağını ve her iki yüzüne de kodlama yapılabileceğini aktardı.

ÖSYM Başkanı Demir, LYS cevap kağıtlarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:
"Cevap kağıtları, arkalı önlü (çift taraflı) olacak ve her iki yüzüne de kodlama yapılabilecek.

2017-LYS'de matematik sınavının (LYS-1) cevap kağıdının arka yüzü olmayacak ancak fen bilimleri (LYS-2), edebiyat-coğrafya (LYS-3), sosyal bilimler (LYS-4) ve yabancı dil (LYS-5) oturumlarına ait cevap kağıtları ön ve arka yüzden oluşacak.

LYS'de yer alacak açık uçlu soruların cevapları, adaylar tarafından ilgili kutucuklara soru örneklerinde yer aldığı şekilde sola dayalı olarak yazılıp kodlanacak. Cevap kağıdına kodlama yapmayan adaylar, ilgili soruya cevap vermemiş sayılacak. Kısa cevaplı soruların değerlendirilmesinde doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmayacak.

Yani, 3 yanlış sorunun yanına bir de yanlış cevaplanan açık uçlu soru eklenerek, bir doğrunun götürülmesi şeklinde bir işlem yapılmayacak."

AÇIK UÇLUDA KODLANACAK ALAN UYARISI

Ömer Demir, kısa cevaplı sorular için ayrılan alanlara ilişkin, "Cevabın, verilen kodlama bölümünün tümünü kapsaması gerekmiyor. Adaylarımızın bildiği cevap, kaç harften ibaretse onu yazması gerekiyor.
Yani, cevabın verilen boşluğun tümünü dolduracak bir sözcük olması gerekmez. Rakam için de aynı şey söz konusu.
“Matematik testinde 3 haneli bir boşluğumuz var ama cevabın 3 haneli olması gerekmez" değerlendirmesinde bulundu.