2016 LYS sınav maratonunda Fen Bilimleri oturumu (LYS-2) yapıldı. ÖSYM tarafından her yıl yapılan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) toplam 5 oturum halinde yapılacak. Peki LYS-2 sınav soruları zor mu yoksa kolay mıydı? İşte LYS sınavı yorumları ve görüşler... Üniversite girişte ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) maratonu sona erdi. 460 bin 362 aday, saat 10.00'da Fen Bilimleri Sınavı'na (LYS-2) girdi.
LYS SINAV SORULARI NASILDI?
FİZİK: Öğrenciler hem soruların zorluğundan hem de kullanılan “ağdalı, anlaşılmaz dil” yüzünden çok zorlandı. Soruyu anlamak için birkaç kez okumak zorunda kaldılar. İşlem gerektirmeyen soruların bile yorumlanması zor oldu. Bilgi ağırlıklı ve seçici sorulardı. “Rölativistik kütle artışı” sorusu müfredat değişikliğinden dolayı öğrencileri zorladı. Eski müfredatla çalışan öğrencilerin hata olasılığı yüksekti.
KİMYA: Sorular daha kolaydı. Her zamanki gibi organik kimyadan 10 soru geldi. Seçici sorular gibi bilgi düzeyi düşük öğrencilerin de yapabileceği sorulardan oluştu.
BİYOLOJİ: Orta zorluk derecesinde sorular, geçen yıla benziyor. Özellikle “nükleik asit-protein sentezi” sorusu ve “popülasyon genetiği” seçici sorulardı. Yorum soruları azdı. Bilgi ağırlıklı ve birden fazla konu arasında bağlantı kurulmasını gerektiren sorular.
-LYS da ter döken arkadaşlar bütün soruları doğru işaretlesin amin
-LYS'ye girecek yeğenlerime başarılar diliyorum. Ben başarı dileme görevimi yaptım. Şimdi sıra sizde gençler. Çözün soruları. Alın puanları.
-Sevgili #LYS öğrencileri haydi son bir gayret!!! tıkır tıkır çözün tüm soruları...
-Sabah sabah kim çözcek şimdi o soruları ya
-lys' ye girecek bütün arkadaşlarım ;Soruları dikkatli okuyun,Allah'a dua edin ve belki tanımıyorum ama yanınızdayım kalbim sizlerle
Nur Akbaş ?@MiraZainer
MART'TA YAPILAN YGS SINAVI...
Geçtiğimiz Mart ayında yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) adaylar zor sorular ile karşılaşacaklarını bekliyorlardı ancak bekledikleri gibi olmadı ve YGS'de kolay sorular soruldu. Fakat eleme yöntemi gibi bir sınav olmadığı için öğrenciler bu sorulardan pek memnun olmadı. Ayırt edici bir sınav olmasından ziyade YGS sınavında çalışan ile çalışmayan ayırt edilemiyordu.
YGS sınavı çoğu öğrencilerin görüşlerine göre 'zor'du. Ancak hem eğitim çevreleri hem de pek çok öğrencinin söylemi soruların 'kolay' olduğu yönündeydi. Buna göre LYS sınavı'nın zor olacağı tahmin ediliyor. Peki LYS soruları ile ilgili son açıklamalar neler?
ÖSYM Başkanı Ömer Demir yaptığı bir açıklamada, sınavların ayırt edici olması için yazılı başvurular alındığını ve LYS sınavında ayırt edici sorular sormaya çalışacaklarını belirtti. Buradan anladığımız kadarıyla ''LYS sınav soruları zor olabilir.'' Peki gerçekten LYS sınavı zor mu olacak ?
Neredeyse her sınav öncesinde internette o sınav ile ilgili ''zor mu, kolay mı'' soruları soruluyor ve buna yanıt aranıyor. Özellikle YGS sınavı sonrası YGS sınav sorularının kolay olduğu vurgulanarak ''YGS kolaydı, LYS zor olacak'' yorumları yer bulmuştu. Bu yorumlara öğrenciler inanmış durumda. Geriye dönüp bakacak olursak bu algının kesinlikle kaldırılması gerekiyor. Zira ÖSYM bu konularla ilgili kesinlikle bir açıklama yapmıyor. ''LYS soruları zor olacak'' ya da ''LYS soruları kolay olacak'' gibi bir açıklama öğrencilerin kafasındaki bu algıyı ortadan kaldırabileceği gibi bir nebze de olsa sınav stresinden uzak kalmalarını sağlayabilir.
LYS sınavına girecek olan adayların öncelikle şunu bilmesi gerekli. ''Eğer sınav kolay ise bu herkese kolay olur. Zor ise de herkese zor olur.'' Yani LYS sınavı zor olur ise Üniversite taban puanları bir sonraki yıl otomatik olarak düşecektir. LYS sınavı kolay ise de tam tersine Üniversite taban puanları artacaktır.
Ancak şunu her öğrencinin bilmesi gerekir ki; artık adayların Üniversite kaderini belirleyen YGS ya da LYS sınavlarında sorular zor olsa dahi başarılı olmak için çalışmak şart. Çalışmayan bir öğrenci örneğin ''Bitkiler oksijeni nasıl elde eder?'' sorusuna doğru yanıt veremeyecekleri gibi bir yazarın kitabının ismini bulmakta da zorlanır.
LYS sınavı ''kolay sorular'', ''normal sorular'' ve ''zor sorular'' olmak üzere üç bölümden oluşur. LYS Temel Soru Kitapçığı'nda eşit bir dağılım olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Normal çalışan bir öğrenci Kolay soruların en az yüzde 30 ve üzerini, normal soruların yüzde 15'i ve üzerini cevaplayabildiği gibi zor sorulan soruların ise yüzde 5 ve daha fazlasını doğru cevaplayabilmektedir. Tüm bu oranları topladığımızda ise yüzde 50'den fazla bir başarı elde edildiği görülmektedir.
Sonuç olarak adayların ''LYS soruları zor mu, kolay mı?'' sorusunu düşünmemeleri, soruları mümkün mertebe en iyi bildikleri yerden cevaplamaya başlamaları ve soruların yarısını doğru olarak cevaplasalar bile istediği bir bölümü kazanabileceğini asla unutmamaları gerekmektedir.
Bu senenin önceki yıllardan en büyük farkı sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağının şimdiden bildirilmiş olması” diye konuşan Kılanç açıklamalarına şöyle devam etti: “Bu sene LYS sonuçları 18 Temmuz’da açıklanacak. Adayların 24 tercih hakları var. Bu tercih formlarını doldurup Ankara’ya bildirmeyle ilgili resmi tercih dönemi 26 Temmuz-2 Ağustos arasında gerçekleşecek. 2 Ağustos’tan sonra da yerleştirmelerin açıklanmasını bekleyeceğiz. Yerleştirme sonuçları 12 Ağustos’tan önce açıklanacaktır. Çünkü 12’sinde üniversitelere kesin kayıtlar e-kayıt yöntemiyle başlayacak.”
LYS 2016 TERCİH KILAVUZU 27 HAZİRAN’DA AÇIKLANACAK
2017 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu 27 Haziran’da açıklanacak. Üniversite Tercih Merkezi Direktörü ve Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyet Temsilcisi Burak Kılanç, “Adaylar 27 Haziran’dan itibaren bu sene tercih edebilecekleri tüm önlisans, lisans ve özel yetenekle öğrenci alan programların hepsini görebilecekler” dedi.
Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) başvurusunu tamamlayan öğrenciler büyük bir heyecanla sınav tarihini beklerken Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 2017 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunun ilk taslak halinin 27 Haziran’da açıklanacağı bilgisi üniversitelerle paylaşıldı. ÖSYM takviminde açıklanan tarihlere göre 18 Haziran’da Sosyal Bilimler sınavı ile başlayacak olan LYS’nin bu sene önceki yıllara göre daha yoğun geçeceğini söyleyen Burak Kılanç, “Bu sene tercih dönemi geçtiğimiz yıllara kıyasla biraz daha bilgi yoğun geçecek. Adayların doğru tercih yapabilmesi için YÖK ve ÖSYM’nin son yıllarda önemli girişimleri oldu. Adaylar bu sene geçtiğimiz yıllara kıyasla daha bilinçli tercih yapabilecekler çünkü YÖK’ün YÖK Atlas uygulaması adayların tercih edebilecekleri yükseköğretim programlarıyla ilgili tüm detayları gösterecek. Böyle olduğu için LYS sonrasında bu senenin tercih döneminin çok daha verimli geçeceğini şimdiden söyleyebiliriz” diye konuştu.