ÖSYM’den LYS sonuçlarının açıklanma tarihi ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Tercih sonuçlarının bir hafta içerisinde açıklanması bekleniyor. Tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından bir yüksek öğretim programına yerleşen adaylar için üniversite kayıtları başlayacak. Devlet üniversitelerinde elektronik kayıtlar, 12-16 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılacaktır. 2016-ÖSYS Merkezî Genel Yerleştirme Sonuçları İnternet (https://sonuc.osym.gov.tr) aracılığıyla adaylara duyurulacak. Yerleştirme Sonuç Belgeleri basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek. 2016 ÖSYM tercih sonuçları aşağıda vermiş olduğumuz linkten takip edebilirsiniz. Sonuçlar bu adresten açıklanacaktır.
LYS TERCİH SONUÇLARININ AÇIKLANMASININ HEMEN ARDINDAN ÜNİVERSİTE KAYITLARI BAŞLAYACAK
Tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından bir yüksek öğretim programına yerleşen adaylar için üniversite kayıtları başlayacak. Devlet üniversitelerinde elektronik kayıtlar, 12-16 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılacaktır.
Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır. Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınava girecek adayların da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıtları yapılacaktır.
Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini, 30 Aralık 2016 tarihine kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde asıl kayıtları yapılacaktır. Bu tarihe kadar mezun olduklarını belgelemeyenlerin geçici kayıtları silinecek ve bu durumda olup belirlenen tarihlerde geçici kayıtlarını yaptırmayan adayların kayıtları yapılmayacaktır.
LYS EK YERLEŞTİRMELER
Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecektir.
Yükseköğretim programlarının 2016-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dâhil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacaktır.
Sınavsız geçiş dâhil merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacaktır.
LYS 2016 TERCİHLER NASIL YAPILACAK?
LYS tercihleri 29 Temmuz - 4 Ağustos arasında yapılacak. üniversite Tercihleri ileriki. "Tercih Süresi" tamamlanmadan dileyen adaylar https://ais.osym.gov.trinternet adresinden tercihlerinizde değişiklik yapabilecekler. AdaylarınTercih işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerinizi mutlaka kontrol etmeleri ve yazıcıdan tercih listenin bir dökümünün alınması öneriliyor.
2016-ÖSYS merkezî yerleştirmede yükseköğretim programları arasından tercih yapma hakkı olan adaylar üç gruba ayrılabilir:
a) 2016-YGS'ye girip 150 veya daha fazla puan alanlardan sınavsız geçiş hakkı bulunmayanlar,
b) 2016-YGS'ye girip 150 veya daha fazla puan alanlardan aynı zamanda sınavsız geçiş hakkına da sahip olanlar,
c) Sadece sınavsız geçiş hakkı bulunanlar.Tercih ve Tanıtım Günleri başlıyor.
Okumak istemeyecekleri bölümü sırf sıralaması tutuyor diye tercih etmemeleri gerekiyor. Öğrenciler tercih listelerini 5-15-4 taktiği ile doldururlarsa yüksek ihtimalle uygun bir bölüme yerleşirler” dedi.
LYS’de sınav maratonunun bitmesiyle birlikte öğrencileri yeni bir dönemin bekliyor. Meslek seçimi konusunda büyük sıkıntılar çeken ve bilinçli bir şekilde tercih yapamayan binlerce öğrenci her sene yanlış bir tercih yaparak sene kaybına uğruyor. Gelecekleriyle ilgili hayatlarının en önemli kararını vermek üzere olan LYS adaylarına, Türmak Okulları Rehber Öğretmeni Hasan Doğan önemli uyarılarda bulundu. 15 Temmuz’da başlayacak LYS tercih maratonu konusunda önemli ip uçları veren Doğan, “Adayların tercih şablonunda 24 adet seçenek hakkı bulunuyor. Bu seçenek haklarını adaylar 5-15-4 taktiği ile doldurmaya özen göstermeli. Bu taktiği açacak olursak; 5 tane gelme ihtimali zor olan ancak istediğiniz bölüm veya üniversiteyi en başa yazın. 15 taneyi ise normal sıralamanızın maksimum 6-7 bin yukarısında yada aşağısında olduğu yerleri tercih ederek doldurun. Herhangi bir sürpriz bir durumla karşılaşmamak adına son 4 tercihinizi ise kesinlikle kazanabileceğinizi düşündüğünüz, sıralaması sizin seviyenizden biraz daha düşük ancak sizin pişman olmadan gideceğiniz yerleri tercih edin” dedi.
TERCİH EDECEĞİNİZ ÜNİVERSİTENİN ŞARTLARINI MUTLAKA OKUYUN
Tercih kılavuzundaki uyarıların dikkate alınması gerektiğine vurgu yapan Rehber Öğretmen Hasan Doğan, “Tercih kılavuzlarında ‘’Bkz.’’ şeklinde önemli şartlar bulunuyor. Her üniversite bu şartlardan bazılarını ön koşul olarak koymaktadır. Bu yüzden de tercih ettiğiniz veya edeceğiniz her üniversitenin şartlarını ÖSYM kılavuzlarından okuyun. Aksi takdirde şartlarını sağlamadığınız bir okulu kazandığınız takdirde hem kayıt olamaz hem de yeniden ek tercihlere katılamazsınız” ifadesini kullandı.
SEÇECEĞİNİZ MESLEĞİN UZMANLARINDAN BİLGİ ALIN
Üniversite ve bölüm tercihi yaparken seçilen bölümün geleceğinin iyice araştırılması gerektiğine dikkat çeken Doğan, “Mutlaka yapacağınız işin şartları, atamayla alan bir bölüm ise en son kaç kişi atandığı, bu işi yapan kişilerin görüşleri ve bölümün derslerinin ağırlıklarını dikkate almalısınız. Tercih için sizlere verilen süre yaklaşık 15 günlük bir süredir. Bu süre içerisinde detaylı araştırmanızı yapıp, tercihlerinizi yapmalısınız. Tercihlerinizi puan sıralamasına göre yapmak yerine, isteklerinize göre yapmaya özen göstermelisiniz. Aksi takdirde istemediğiniz bir yeri kazandığınız anda bundan geri dönüşünüz olmayacaktır” diye konuştu.
REHBER ÖĞRETMENİNİZDEN YARDIM İSTEYİN
İlk tercihte bir yere yerleşememe durumunda ek kontenjanla tercih yapabilme şansının olduğunu da hatırlatan Doğan, “Ancak ek kontenjanla yerleştirmede üniversitelerin bölüm kontenjanları çok azdır. Bunları dikkate alarak tercihlerinizi yapın ve elinizden geldiğince boşta kalmamaya gayret gösterin. Tercih yaparken mutlaka rehber öğretmenlerinizle istişare edin, onların yönlendirmeleri doğrultusunda tercihlerinizi netleştirin. Tercih dönemi zor bir süreç, öğrenciler artık gelecekteki mesleklerini, statülerini belirleyecekler. Okumak istemeyecekleri bölümü sırf sıralaması tutuyor diye tercih etmemeleri gerekiyor. Ne olursa olsun sadece sevecekleri, yaparken haz alacakları bölümlere ve mesleklere odaklanmaları gerekiyor. Öğrenciler tercih dönemlerinde mutlaka en az 2-3 rehber öğretmen ile fikir alışverişinde bulunsunlar. Seçecekleri bölüm ile o alanda çalışan birisinden meslek hakkında bilgi alsınlar. Hedeflerin ve ideallerin peşinden koşmak gerekir. Bir hayali olan öğrencilerin bu sene istedikleri bölüm gelmese bile bir kez daha çalışıp o bölüm için çabalamaları gerekiyor” uyarısında bulundu.