Liselere yerleşme yarışı 1 Temmuz'da başlıyor

LGS'de tercih süreci başlıyor. Tercihler 1-12 Temmuz’da yapılacak, sonuçlar 22 Temmuz’da açıklanacak. LGS’ye giren öğrenciler toplam 15 tercih yapabilecek, hepsi 2 nakil döneminde yerleşecek.

Doruk ÇAKAR 

LGS sonrası tercih süreci başlıyor. İlköğretim 8.sınıfı tamamlayan öğrenciler, 1- 12 Temmuz tarihleri arasında liseler için tercih yapabilecek. Tercih işlemleri MEB'in kendi sayfasından, e-okul sistemi üzerinden ya da okul müdürlüklerinden yapılabilecek. 

3 ALAN, TOPLAM 15 TERCİH

Tercih sırasında adayların önüne “Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar”, “Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar” ve “Pansiyonlu Okullar” olmak üzere 3 alan çıkacak. Adaylar her alandan 5’er tercih yapabilecek. Adayların tamamı “Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar” menüsünden tercih yapmak zorunda olacak. Öğrencilerin adreslerine dayalı yerleştirilmesine yarayan bu ekrandan tercih yapmayan adaylar, sınav puanı ile yerleştirmelerin yapıldığı “Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar” ile “pansiyonlu okullar” alanlarından da tercih yapamayacak. 

EN YAKIN LİSE İLK SEÇENEK

Yerleştirme sırasında LGS’ye giren adayların, “Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar” menüsünde tercih ettikleri sınav puanı ile öğrenci alan okullardan birine yerleşememesi durumunda, “Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar” menüsünden tercih ettikleri okul türlerine ve adreslerine en yakın liseye yerleştirilecek. 

SINAVA GİRMEYENE 10 TERCİH

LGS’ye girmeyen adaylar ise sistemde sadece “Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar” ile “Pansiyonlu Okullar” arasından tercih yapabilecek. Sınava girmeyen adayların toplam 10 tercih hakkı bulunacak. Geçen yılki LGS yerleştirmelerinde dört dönemde yapılan yerleştirmeye esas nakiller, bu yıl iki dönemde yapılacak. 

Boş kontenjanlar 22 Temmuz’da 

Boş kontenjanlar 22 Temmuz’da açıklanacak. Bu tarihten sonra adaylar, yerleştirildikleri okula kesin kayıt yaptırmamaları şartıyla nakilden de yararlanabilecek. Öğrenciler, boş kalan kontenjanlar, puanları ve adreslerine yakınlıkları da dikkate alınarak 29 Temmuz – 2 Ağustos ile 5-8 Ağustos tarihlerinde nakil için tercih yapacak. Öğrenciler en geç ikinci nakil süreci sonunda yerleştirildiği okula kesin kayıt yaptırabilecek. 

MEB’den adaylara tercih robotu

MEB, LGS'de tercih yapacak öğrenciler için ilk kez bir tercih robotu hazırladı.  Tercih rehberi, e-Okul üzerinden tüm veli, öğrenci ve rehber öğretmenlerinin kullanımına açıldı. Öğrenciler, bu robotu kullanarak istedikleri yüzdelik dilim aralıklarında hem il hem de ülke düzeyinde okul listelerini ve okullarla ilgili detaylı bilgileri görebilecek. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar rehberinde ise öğrencinin kayıt bölgesindeki yerler listeleniyor. 

Şampiyon olduğunu tarlada öğrendi

Aydın’ın Karacasu İlçesi'ne bağlı kırsal Palamutçuk Mahallesi’nde yaşayıp okul hayatı boyunca çiftçilik yapan ailesine yardımcı olan Geyre Ortaokulu öğrencisi Çilem Özel, LGS’de 90 sorunun tamamını doğru cevaplayarak Türkiye birincisi oldu. Bir yandan öğrencilik yapıp diğer yandan evlerindeki 50 büyükbaş hayvanın bakımını üstlenen ve tarlada tütün toplayıp bağ bahçe işlerini yapan Çilem Özel, başarının sırrının düzenli çalışmak olduğunu belirterek, herkese teşekkür etti.