Liselere yeni seçmeli ders! Tıp bilimi Yaşargil ve Sancar'la anlatılacak

Milli Eğitim Bakanlığı liselerde seçmeli dersler kapsamına “Tıp bilimine giriş” dersini de aldı. Derste, öğrencilere Gazi Yaşargil ve Aziz Sancar gibi bilim insanlarının tıp bilimine katkıları örnekler üzerinden açıklanacak.

AA

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce hazırlanan "Tıp bilimine giriş" dersinin müfredatı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının onayından geçti. Lise 11 ve 12. sınıflarda haftada 2 saat olmak üzere toplam 72 saatlik öğretim programını içeren derste, öğrencilerin tıbbi bilimlerin kapsamını araştırmaları, tıp eğitimi programları arasında ilişki kurmaları, tıbbi uzmanlık alanlarının kapsam ve uygulamalarını tanımaları amaçlandı.

BEŞ ÜNİTEDEN OLUŞUYOR

Dersin müfredatı, "Tıp ve temel tıp bilimleri", "İnsan fizyolojisinin temel kavramları", "Tıbbi ölçme ve görüntüleme yöntemleri", "Tıpta mühendislik uygulamaları", "Tıbbi bilimlerde güncel araştırma alanları" olmak üzere 5 üniteden oluştu.

Robotik cerrahi, görüntüleme teknolojileri, nanoteknolojiler, biyomateryaller ve yapay zeka uygulamalarının anlatılacağı derslerde, Prof. Dr. Mahmut

Gazi Yaşargil'in cerrahi alanında öncü olduğu çalışmalar üzerinde durulacak. Tıp doktorlarının mezuniyet sonrasında temel bilim veya tıbbi mühendislik alanlarında uzmanlık yapmalarının öneminin açıklanacağı derslerde, tıp lisansının yanı sıra farklı lisans ve lisansüstü dereceye sahip hekimlerin öz geçmişlerinden örnekler paylaşılacak. Derslerde, Nobel Kimya Ödülü'nü alan Aziz Sancar'ın farklı disiplinler üzerinden tıp bilimine katkıları örnekler üzerinden açıklanacak.

ÖNEMLİ KEŞİFLERE MERCEK

Öğrenciler, dersin "Tıp ve temel tıp bilimleri" ünitesinde, tıbbın ve temel tıp bilimlerinin işlevlerini öğrenecek. Öğrenciler, derslerde palyatif tıp uygulamalarını, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını araştıracak. Tıp tarihindeki önemli gelişmelere yer verilecek derslerde, antibiyotiklerin keşfi, tıbbi görüntüleme, doku kültürü, anestezi kullanımı, aşılama ve DNA yapısının keşfi aşamaları gibi gelişmelerin tıp dünyasındaki etkileri açıklanacak. Tıbbi bilimlerde güncel araştırma alanları ünitesinde, tıp alanında yürütülen güncel araştırma konuları incelenecek.