Lise adayları için tercih zamanı

LGS'ye katılan 1 milyonu aşkın öğrencinin heyecanlı bekleyişi sona erdi. Milli Eğitim Bakanlığı 6 Haziran'daki sınavın ardından sınav sonuçları açıkladı, adayları tercih heyecanı başladı. İşte tercih sürecinde bilinmesi gerekenler...

Liselere Geçiş Sistemi'nin (LGS) sonuçlarının açıklanmasıyla beraber tercih heyecanı başladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), resmi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla LGS tercih sürecinde bilinmesi gerekenleri şöyle duyurdu:

Tercihlerimizi hangi tarihler arasında ve hangi adresten yapacağız? Tercihlerinizi, 5-16 Temmuz 2021 tarihleri arasında saat 17.00'ye kadar e-Okul Sistemi üzerinden (https://e-okul.meb. gov.tr) veya herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüğüne velinizle birlikte başvurarak yapabilirsiniz.

Tercihlerimi onaylatmam gerekiyor mu? Tercihleriniz okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanacaktır. Ancak velinizin ilgili ortaokul müdürlüğüne başvurup tercih bilgilerinizi imzalaması gerekir. Elektronik ortamda onaylanan tercih bilgilerinizin iki nüsha çıktısı okul müdürlüklerince alınıp velinize imzalatıldıktan sonra bir nüshası okulda saklanacak diğer nüshası velinize verilecektir. Veliniz düzeltme veya iptal işlemi için tercih süreleri içerisinde okul müdürlüğünce başvurabilir.

Tercih ye yerleştirme işlemleri ile ilgili bilgilendirme nasıl yapılacak? Tercih ye yerleştirme işlemleriyle ilgili tüm bilgilendirmeler http://www.meb.gov.tr ile https://e-okul.meb.gov.tr adreslerinden yapılacaktır. Velinizin tercih ye yerleştirme işlemleri suresince bu adresleri takip etmesi gerekmektedir.

KAÇ GRUPTA TERCİH YAPABİLİRİM?

Merkezi sınava girdiyseniz

Merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okullar.

Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere 3 grupta tercih yapabilirsiniz.

Merkezi sınava girmediyseniz

Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere 2 grupta tercih yapabilirsiniz.

YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ 5-16 TEMMUZ'DA

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Kurumlarına Tercih ve Yerleştirme Takvimi'ni yayınladı. 30 Haziran'da merkezi sınav puanlarının ilanıyla başlayan takvim, 6 Eylül'de yeni eğitim ve öğretim yılının açılışıyla bitiyor. Yerleştirme işlemleri için tercihler 5-16 Temmuz tarihleri arasında alınacak.

TERCİH TAKVİMİ

30 Haziran-16 Temmuz: Özel ortaöğretim kurumlarının kayıt işlemleri ile yetenek sınavıyla öğrenci alan okulların işlemlerinin ve kayıtlarının tamamlanması.

5-16 Temmuz: Yerleştirme işlemleri için tercihlerin alınması.

26 Temmuz: Yerleştirme sonuçlarının ve boş kontenjanların ilan edilmesi.

26-30 Temmuz: Yerleştirmeye esas 1. Nakil tercih başvurularının alınması.

2 Ağustos: Yerleştirmeye esas 1. Nakil sonuçlarının ilanı.

2-6 Ağustos: Yerleştirmeye esas 2. Nakil tercih başvurularının alınması.

9 Ağustos: Yerleştirmeye esas 2. Nakil sonuçlarının ilanı.

9-13 Ağustos: Boş kalan kontenjanlara, hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler için il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca yerleştirme başvurularının alınması.

20 Ağustos: İl/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları yerleştirmelerinin tamamlanması.

23-27 Ağustos: Yatılılık başvurularının okul ve kurumlarca alınması.

31 Ağustos: Yatılılık yerleştirme sonuçlarının ilanı ve e-pansiyon üzerinden kayıtların sisteme işlenmesi

6 Eylül: 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı açılış.

MESLEK SEÇİMİNİN TEMELİNİ LİSE VE ÜNİVERSİTE OLUŞTURUYOR

Tercih döneminin titizlikle ele alınması gereken bir süreç olduğunu söyleyen Uğur Okulları PDR ve Ar-Ge'den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Sezgin, "Okulun akademik başarısıyla birlikte teknolojik olanaklarına, İngilizce dil edinimine ve yurtdışı danışmanlığına odaklanılmalı. Hepimiz aldığımız kararlarla yaşamımızı şekillendiriyoruz. Bu kararlardan belki de en uzun vadeli etkisi olan 'meslek seçimi'. Meslek seçiminin temelini ise lise ve üniversite tercihlerimiz oluşturuyor" dedi. "Doğru tercih, aslında iyi bir geleceğin ilk adımı" diyen Sezgin, sözlerine şöyle devam etti: "Bu sebeple okulların araştırılması, öğrencinin gelecek beklentilerine ve kişilik özelliklerine uygunluğu incelenmeli. Öğretmen kadrosunun kalitesi, okulun akademik başarı, fiziki ve sosyal olanakları, yabancı dil eğitimi, sınav sistemlerine ve müfredata uygun ders içeriklerinin verimli şekilde işliyor olması, rehberlik hizmetleri, ders dışı faaliyetler önemli kriterler arasında yer alıyor."

LGS 2021 ÖZEL ORTAÖĞRETİM KURUMLARININ KAYIT TAKVİMİ

1. KAYIT DÖNEMİ

1-2 ve 5 Temmuz – 1. ön kayıtlar / burs başvurularının alınması

6 Temmuz – Asil liste kesin kayıtları (Bazı okullarda 13.00 sonrası yedek liste kesin kayıtları başlıyor)

7 Temmuz – Yedek liste kesin kayıtları

2. KAYIT DÖNEMİ

8 Temmuz 2021 2. ön kayıtlar

9 Temmuz asil ve yedek liste kesin kayıtlar

12-13-14 Temmuz serbest kayıt dönemi

EN FAZLA 10 OKUL YAZILABİLECEK

Öğrenciler, LGS puanına göre öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, özel program ve proje uygulayan Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liseleri ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinden en fazla 10 okul tercihi yapabilirler.

ÖNCE YEREL YERLEŞTİRME TERCİHİ

Öğrenciler yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullara tercih yapacak. Ardından LGS puanıyla öğrenci alan okullar için tercihte bulunabilecek.

YEREL TERCİHLER NASIL OLACAK?

Tercihlerinden ilk üç okulu 'Kayıt Alanı'ndan seçmek kaydıyla öğrenciler en fazla 5 okul tercihinde bulunabilirler. Yapılan tercihlerde aynı okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçilebilir.