LGS 2024'ten 352 birinci çıktı! Önce mahalle okulu seçilecek

2 Haziran'da yapılan Liselere Geçiş Sınavı'na katılan 1 milyon 38 bin 544 öğrenciden 352'si tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldı. Tercih süreci 17 Temmuz'a kadar sürecek, sonuçlar 22 Temmuz'da.

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 2 Haziran'da yapılan merkezi sınavın sonuçları "https://www.meb.gov.tr" adresinden ilan edildi. Bu yıl LGS merkezi sınavına başvuran 1 milyon 38 bin 544 öğrencinin 992 bin 906'sı sınava katıldı (yüzde 95,61) oldu. Sınava katılan öğrencilerin 352'si tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldı. Öte yandan, geçen yıl, LGS merkezi sınav sonuçlarına göre, 562 öğrenci tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan almıştı.

TERCİHLER BAŞLADI

Kılavuza göre, bu yıl Türkiye genelinde 2 bin 525 liseye merkezi sınav puanına göre öğrenci yerleştirilecek. Öğrencilerin yüzde 83,85'i yerel, yüzde 16,15'i ise merkezi yerleştirme sınav puanıyla kayıt yaptıracak. Merkezi sınav puanıyla öğrenci alacak okul sayısı 2 bin 525, bu okulların kontenjanı ise 203 bin 638. Öte yandan, LGS kapsamında yapılacak lise tercih süreci de dün başlatıldı, 17 Temmuz Çarşamba saat 17.00'ye kadar devam edecek. LGS yerleştirme sonuçları ise 22 Temmuz'da açıklanacak.

YEREL YERLEŞTİRME ŞART

Merkezi sınava giren ve merkezi sınav puanına sahip olan öğrenciler dahil tüm öğrencilerin, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmaları gerekiyor. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapılmaması durumunda öğrencilere merkezi sınavla öğrenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacak. Ortaöğretim Kurumlarına Tercih ve Yerleştirme Takvimi'ne göre özel ortaöğretim kurumlarının kayıt işlemleri ile yetenek sınavıyla öğrenci alan okulların işlemleri ve kayıtları 28 Haziran-16 Temmuz'da gerçekleşecek. Özel öğretim kurumlarına kayıt işlemini tamamlayan öğrencilere tercih ekranı açılmayacak. Boş kontenjanlar 22 Temmuz'da ilan edilecek.

17 TEMMUZ'A KADAR TERCİH 22 TEMMUZ'DA YERLEŞTİRME

Öğrenciler, sınavla öğrenci alan okullar listesinden 10 okula kadar tercih yapabilecek. Sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği halinde sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne ve devamsızlığına bakılacak.

İlk ekran, yerel yerleştirme için açılacak. İlk 3 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla en fazla 5 okul tercih edebilecek. Tercihlerde aynı okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçilebilecek.

Yerel yerleştirme tercih ekranındaki, yeşil renk, "kayıt alanında" öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanında yer alan okulları, "mavi renk, "komşu kayıt alanında" öğrenci için ikamet adresine göre komşu kayıt alanında yer alan okulları, kırmızı renk, "diğer" ise kayıt alanında olmayan ildeki okulları yazacak.

Yerleştirmelere esas nakiller, iki dönemde yapılacak. Her iki dönemde de merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek.

KANSER HASTASI DEDESİ İÇİN ÇALIŞACAK

LGS'de Bahçeşehir Koleji'nden 29 öğrenci, soruları doğru cevaplayarak birincilik elde etti. Okulun öğrencilerden Elif Zeren Adalı da 500 tam puan aldı. Küçüklüğünde uzay mühendisliği olmayı hayal ettiğini ancak kanser olan dedesine umut olabilmek için genetik mühendisliğinde karar kaldığını söyleyen Adalı, "Meslek olarak küçüklüğümde uzay mühendisliğini istesem de dedemin rahatsızlığından dolayı genetik mühendisliğine ilgim arttı. Genetik mühendisi olmak istiyorum çünkü dedem gibi hastalara bir umut ışığı olmak istiyorum" dedi.

AYNI OKULDAN 3 ŞAMPİYON

Başakşehir İBB Akşemsettin Ortaokulu, son 6 senedir üst üste Liselere Geçiş Sınavı (LGS) şampiyonları çıkarırken bu yıl da bir ilke imza atarak aynı anda üç LGS birincisi çıkarmayı başaran ilk devlet okulu oldu. 90 soruluk sınavın tüm sorularını doğru yanıtlayan Ecrin Kaptan, Mehmet Arif Yıldız ve Ebrar Nalbant 2024 yılının LGS birincileri oldu. Ecrin Kaptan, "Çok mutluyum. Çalışmalarımın karşılığını almak çok güzel bir his. Genelde çok fazla dışarıya çıkamadım. Her okuldan gelişimde yemek yiyip, hemen dersin başına geçiyordum. Tam puan aldığımı gördüğümde çok mutlu oldum. İleride doktor olmak istiyorum" dedi.

KONU TEKRARI YAPTIM

Mehmet Arif Yıldız, "Sürekli olarak konu tekrarları ve deneme çözümleriyle ilerledim" derken, Ebrar Nalbant ise "Sürekli olarak çalışıyordum ama son haftalarda daha fazla ağırlık verdim. Konu konu çalıştım. Çok uzun süre çalışmak yerine kısa aralıklarla çalışmayı tercih ettim" diye konuştu.

FATMA BETÜL SAYAN KAYA'NIN GURURU

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, oğlu Ahmet Akif'in, Liselere Geçiş Sistemi'nde (LGS) Türkiye birincisi olduğunu açıkladı.