KPSS 6225, 1101 nitelik kodu ve 7225 nitelik kodu nedir? EKPSS nitelik kodu listesi ÖSYM'de

EKPSS 7225 nitelik kodu ve KPSS 6225 nitelik kodu araştırılıyor. ÖSYM KPSS nitelik kodu listesi merak edilen konular arasında yer alıyor. EKPSS tercih kılavuzu yayınlandı ve tercihler başladı. Adayların, bu kılavuzda yer alan kadroları tercih edebilmeleri için, 2016-EKPSS veya 2018-EKPSS’ye girmiş veya 2016-Kura veya 2018-Kura ile yerleştirme için başvuru yapmış olması gerekmektedir. Adaylar tercihlerini 29 Kasım-7 Aralık 2018 tarihleri arasında internet yoluyla ÖSYM’ye gönderebileceklerdir. İnternetten tercih gönderme işlemleri 7 Aralık 2018 günü, saat 23.59’da sona erecektir. Adayların tercih işlemleri öncesinde Ek’te sunulmuş olan Tercih Kılavuzunu dikkatle incelemeleri gerekmektedir. 7225 Güvenlik Tahkikatının Olumlu Sonuçlanması'' Güvenlik Soruşturması bir çok kamu kurum ve kuruluşunda zaten hali hazırda uygulanan bir uygulama. Yapılan tahkikatlarla birlikte memur olacak kişinin devlet memuru olmasına engel herhangi bir bağlantısının olup olmadığı araştırılacak. Bu uygulamanın en büyük sebeplerinden birisi de malum terör örgütü olan FETÖ, FETÖ yıllarca elemanlarını devletin çeşitli kurumlarına sızdırmış, hain emelleri doğrultusunda o teröristleri kullanmıştı. Bunun önüne geçilebilmesi amacıyla artık yapılacak tüm alımlarda , adayların terör örgütleriyle bağlantılı olup olmadığı vb. gibi konular araştırılacak.

KPSS 7225 nitelik kodu ve KPSS 6225 nitelik kodu merak ediliyor. ÖSYM KPSS nitelik kodu listesi araştırılıyor. EKPSS tercih kılavuzu yayınlandı ve tercihler başladı. Adayların, bu kılavuzda yer alan kadroları tercih edebilmeleri için, 2016-EKPSS veya 2018-EKPSS’ye girmiş veya 2016-Kura veya 2018-Kura ile yerleştirme için başvuru yapmış olması gerekmektedir. Adaylar tercihlerini 29 Kasım-7 Aralık 2018 tarihleri arasında internet yoluyla ÖSYM’ye gönderebileceklerdir. İnternetten tercih gönderme işlemleri 7 Aralık 2018 günü, saat 23.59’da sona erecektir. Nitelik kodu, adayların tercih yapacağı alana/bölüme göre belirlenen ve adaylarda bulunması gereken özelliklerin belirtildiği kısa kodlardır. Örnek verecek olunursa, 2001 sayılı nitelik kodu, "öğretim kurumlarının herhangi bir alanından mezun olmak" koşulunu adaylardan istemektedir. 2001 kodundan 4983 koduna kadar çeşitli nitelik kodları bulunmaktadır ve bu kodlara göre adaylar istedikleri bölüme tercih yapabilirler. Örnek olarak, 2167 kodu adaylardan "Ortaöğretim Kurumlarının Sınıf Öğretmenliği Alanı ve Dallarından mezun olmak." şartını istemektedir. Eğer aday sınıf öğretmenliği alanı ve dallarından mezun olmamışsa, bu bölüme tercih yapamaz.

KPSS NİTELİK KODU LİSTESİ İÇİN TIKLAYIN

EKPSS TERCİHLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

7225 NİTELİK KODU NEDİR?

7225 nitelik kodunun anlamı şu şekilde ; " 7225 Güvenlik Tahkikatının Olumlu Sonuçlanması" Güvenlik Soruşturması bir çok kamu kurum ve kuruluşunda zaten hali hazırda uygulanan bir uygulama. Yapılan tahkikatlarla birlikte memur olacak kişinin devlet memuru olmasına engel herhangi bir bağlantısının olup olmadığı araştırılacak. Bu uygulamanın en büyük sebeplerinden birisi de malum terör örgütü olan FETÖ, FETÖ yıllarca elemanlarını devletin çeşitli kurumlarına sızdırmış, hain emelleri doğrultusunda o teröristleri kullanmıştı. Bunun önüne geçilebilmesi amacıyla artık yapılacak tüm alımlarda , adayların terör örgütleriyle bağlantılı olup olmadığı vb. gibi konular araştırılacak.

6225 NİTELİK KODU NEDİR?

ÖSYM tarafından açıklanan KPSS başvuru kılavuzunda 6225 nitelik kodu ile bilgisayar sertifikası şartı bulunmaktadır. 6225 nitelik kodu uzun yıllar boyunca bilgisayar bölümü mezunlarının büyük tepkisini almış ve bilgisayar bölümlerinden mezun olanların bu düzenleme yüzünden iş olanaklarının kısıtlandığı iddia edilmiştir. Uzun zaman sonunda bilgisayar sertifikası şartını içeren 6225 özel şart konusunda değişikliğe gidildi.

6225 Özel Şart Nedir?

6225 nitelik kodu hakkında geçtiğimiz sene kılavuzda yer alan açıklama aşağıdaki gibidir. Örgün eğitim yoluyla zorunlu/ortak/seçmeli bilgisayar dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar “M.E.B.’den Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikasına Sahip Olmak” niteliğine, hızlı klavye kullanımı(F Kalvye) dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar “M.E.B.’den Onaylı Hızlı Klavye Kullanımı (F Klavye) Sertifikasına Sahip Olmak” niteliğine, herhangi bir bilgisayar programlama dili içeren bilgisayar programlama dersi alan adaylar “M.E.B.’den Onaylı Bilgisayar Programcısı Sertifikasına” sahip olarak değerlendirilecektir.

Yapılan değişikliğin ardından ilgili nitelik kodunun en son ve güncel hali ise aşağıdaki gibidir.

Öğrenimi sırasında zorunlu/ortak/seçmeli bilgisayar dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar “M.E.B.’den Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikasına Sahip Olmak” niteliğine, hızlı klavye kullanımı(F Kalvye) dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar “M.E.B.’den Onaylı Hızlı Klavye Kullanımı (F Klavye) Sertifikasına Sahip Olmak” niteliğine, herhangi bir bilgisayar programlama dili içeren bilgisayar programlama dersi alan adaylar “M.E.B.’den Onaylı Bilgisayar Programcısı Sertifikasına” sahip olarak değerlendirilecektir.

Görüldüğü üzere, yapılan değişiklik ile bilgisayar ile ilgili bir dersi örgün öğretimde alınması zorunluluğu kaldırılmıştır. Bu düzenlemeye göre, bilgisayar dersini örgün veya açık eğitim farkı olmaksızın ve yüksek veya orta öğrenim farkı olmaksızın, öğrenimi sırasında zorunlu/ ortak veya seçmeli şekilde almış olanlar, bilgisayar sertifikasına sahip kabul edilecektir.

1101 NİTELİK KODU NEDİR?

1101 nitelik kodu açıklaması “Cinsiyeti Erkek Olmak” olarak verilmiştir. Yani 1101 nitelik kodu bulunan kadro ve pozisyonlara sadece erkek adaylar başvuru yapabilmektedir. Başvurularınızı gerçekleştirirken nitelik kodlarına dikkat etmelisiniz. 1101 nitelik kodu da ilgili kadronun sadece erkek adaylar için olduğunu vurgulamaktadır.

NİTELİK KODU NEDİR?

Nitelik kodu, adayların tercih yapacağı alana/bölüme göre belirlenen ve adaylarda bulunması gereken özelliklerin belirtildiği kısa kodlardır. Örnek verecek olunursa, 2001 sayılı nitelik kodu, "öğretim kurumlarının herhangi bir alanından mezun olmak" koşulunu adaylardan istemektedir.

KPSS NİTELİK KODU LİSTESİ

2001 kodundan 4983 koduna kadar çeşitli nitelik kodları bulunmaktadır ve bu kodlara göre adaylar istedikleri bölüme tercih yapabilirler. Örnek olarak, 2167 kodu adaylardan "Ortaöğretim Kurumlarının Sınıf Öğretmenliği Alanı ve Dallarından mezun olmak." şartını istemektedir. Eğer aday sınıf öğretmenliği alanı ve dallarından mezun olmamışsa, bu bölüme tercih yapamaz.

EKPSS TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik ile buna bağlı olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ile Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) arasında yapılan “Protokol” hükümlerine göre ÖSYM tarafından yapılan Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) sonuçları ve kura usulü ile kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadrolarına yerleştirme yapılacaktır. Adayların, bu kılavuzda yer alan kadroları tercih edebilmeleri için, 2016-EKPSS veya 2018-EKPSS’ye girmiş veya 2016-Kura veya 2018-Kura ile yerleştirme için başvuru yapmış olması gerekmektedir. Adaylar tercihlerini 29 Kasım-7 Aralık 2018 tarihleri arasında internet yoluyla ÖSYM’ye gönderebileceklerdir. İnternetten tercih gönderme işlemleri 7 Aralık 2018 günü, saat 23.59’da sona erecektir. Adayların tercih işlemleri öncesinde Ek’te sunulmuş olan Tercih Kılavuzunu dikkatle incelemeleri gerekmektedir.

EKPSS TERCİHLERİ NASIL YAPILIR?

Tercihlerin geçerli olabilmesi için tercihlerin ÖSYM’ye internetle gönderildiği gün itibarıyla, sınava girilen öğrenim düzeyindeki bir okuldan veya programdan mezun olunması zorunludur. Tercihlerin internetle ÖSYM’ye gönderildiği gün itibarıyla mezun durumda bulunmayan adayların, yerleştirilmeleri yapılmış olsa bile, atamaları yapılmayacaktır. Adayların boş kadrolara yerleştirme işlemlerine alınabilmeleri için tercihlerin kurallara uygun olarak yapılması ve yapılan tercihlerin geçerli olması zorunludur.