İlk ders vatan sevgisi

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ilk ders zilini çaldı, açılış dersi “Çanakkale'den Gazze'ye Bağımsızlık Ruhu ve Vatan Sevgisi” oldu. Bakan Tekin, “Bağımsızlık mücadelemizi çocuklarımıza bir kez daha anlatmak istedik” dedi.

Akşam Gazetesi

ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki 20 milyonu aşkın öğrenci ve yaklaşık 1 milyon 200 bin öğretmen ilk ders ziliyle birlikte ders başı yaptı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı açılışı dolayısıyla Ankara'daki Arjantin İlkokulu'nda düzenlenen törene katıldı.

ŞEHİTLER ANILDI

Okullarda şehitler için saygı duruşunda bulunuldu. İlk ders zilini çalan Tekin, ilk olarak bu yıl ilkokula başlayan öğrencilerle sınıflarında bir araya geldi. Tekin, yeni eğitim-öğretim yılının ilk dersinde tüm kademelerdeki sınıflarda, "Çanakkale'den Gazze'ye Bağımsızlık Ruhu ve Vatan Sevgisi" temasıyla hazırlanan açılış dersini izledi. Derste, Bakanlık tarafından ilk ders için hazırlanan vatan sevgisi konulu kısa film gösterildi. Eğitim-öğretim yılına bu ülkeyi vatan kılan şehitleri, ecdadı anmak ve onları hayırla yad etmek için ilk ders etkinliğiyle başladıklarını hatırlatan Tekin, "Biz ülkesine, milletine ve bağımsızlığına canı pahasına sahip çıkan bir milletiz. Yaklaşık 1 yıl olacak, Filistinli Müslüman kardeşlerimize yönelik bir zulüm var, 40 binin üzerinde kişi ülkelerini savunurken şehit oldular. Kendi bağımsızlık mücadelemizi ve vatan savunmamızı çocuklarımıza bir kez daha vermek hem de adaletsizliğe karşı insanlığın sesi olabilecek bir nesil yetiştirebilmek için okullarımızda Çanakkale, Gazze, vatan ve bağımsızlık temalı ilk ders etkinliği planladık" diye konuştu.

YENİ MÜFREDAT DEVREDE

Bakan Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat çalışmalarına ilişkin şunları kaydetti: "Bugün itibarıyla okul öncesi, 1, 5 ve 9. ve hazırlık sınıfı olan ortaöğretim kurumlarında Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli uygulanmaya başlanacak. Ders kitaplarımız, bu modele uygun olarak hazırlandı. Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığa başladığı tarihten itibaren okullarımızda ücretsiz ders kitabı dağıtma süreci bu yıl da yapıldı. Toplamda 22 yıl içerisinde 4,5 milyar dolayında ücretsiz ders kitabı dağıtılmış durumda. Bu yıl da çocuklarımızın masalarında ders kitapları hazır. Yeni müfredat ile ders içerikleri yüzde 35 sadeleştirildi."

120 BİN PERSONEL GÖREVDE

Okullarda temizlik ve güvenlik görevlisi istihdamına ilişkin soru üzerine Tekin, okullardaki bazı hizmetleri Toplum Yararına Program olarak bilinen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın koordine ettiği projeden giderdiklerini hatırlatarak, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız, geçtiğimiz yıl bize tanımladığı sayının yaklaşık

2 katı kadar personel tanımladı. Bu yıl 120 bin kişi alacağız" bilgisini paylaştı.

"ÜCRETSİZ YEMEK DEVAM EDECEK"

Geçen yıl okullarda yürütülen ücretsiz yemek uygulamasının bu yıl da süreceğini bildiren Tekin, deprem bölgesinde ve taşıma yoluyla eğitimine erişim kapsamındaki öğrencilere yemek uygulamasına devam edeceklerini belirtti. Okullarda "bağış" altında kayıt parası uygulamasına ilişkin soru üzerine Tekin, ilkokullara ve ortaokullara yeni başlayacak öğrenci kaydının adrese dayalı olarak elektronik ortamda yapıldığını hatırlattı. Tekin, velilerin okula "bağış" yapmasının isteğe bağlı olduğunu belirterek, "Okul yöneticilerimizin asla ve kat'a 'kayıt parası', 'kayıt ücreti' ya da 'öğrenci sınıf ve şube seçimi' gibi konularla ilgili bir şey alması mümkün değildir. Alanlar varsa da onlarla ilgili gereğini biz zaten yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

ÖĞRENCİYE EK KİTAP ALDIRMAYIN

Bakan Yusuf Tekin, "Şu konuda öğretmen arkadaşlarımızı ve idarecilerimizi uyarıyoruz. Bizim ders kitaplarımız ve öğretmenlerimiz, çocuklarımızın sınavlara (LGS-YKS) hazırlanması için kesinlikle yeterlidir. İlave bir materyale ihtiyaç duyuyorsanız eğer, şu an dünyada en çok içeriğe sahip olan 'EBA' platformumuzu kullanın. Orada da inanılmaz zengin bir içerik var. Bu kadar zengin bir içerik varken, çocuklarımıza, ilave bir ders ücreti ya da mali yük getirecek şekilde, kitap aldırmanın hiç kimseye faydası yok. Bunun altını ısrarla çizerek söylüyorum. Piyasada satılan, 'ders', 'test' ya da benzeri kitapları çocuklarınıza aldırmayın" dedi.