Kapatılan üniversiteler listesi açıklandı mı? Merak ediliyor. 15 Temmuz darbe girişi sonrası o hal kararnamesi gereği hangi vakıf üniversiteleri kapatıldı? isimleri ne, Öğrencilerine ne olacak? İşte tüm detaylar bu sayfada. ÖK bünyesinde bulunan FETÖ terör örgütüne bağlı olduğu iddia edilen 2 bin 341 kurum ve kuruluş hakkında kapatma işlemi başlattığını açıklamıştı. Kapatılan vakıf üniversitelerinde okuyan öğrenciler YÖK tarafından devlet üniversitelerine yerleştirilecek. Öğrenciler vakıf üniversitelerine ödeyecekleri ücreti devlete ödemeye devam edecekler.
KAPATILAN ÜNVERSİTELERİN MALLARI VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DEVREDİLECEK
Kapatlan Üniversitelerin malları Kararname ile kapatılan vakıfların her türlü taşınır ve taşınmaz malları, mal varlıkları, alacakları, hakları, belgeleri ve evrakları Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bedelsiz olarak devredilecek. Kapatılan üniversitelerin ise malvarlıkları ise Hazine'ye devredildi.
KURUM VE KURULUŞLARLARI KOMİSYON KAPATACAK
Özel ve vakıf sağlık kurum ve kuruluşları, özel öğretim kurum ve kuruluşları ile özel öğrenci yurtları ve pansiyonları, vakıflar, dernekler, vakıf yükseköğretim kurumları, sendikalar, federasyonlar ve konfederasyonlar, ilgili bakanlıklarda bakan tarafından oluşturulacak komisyonun teklifi üzerine bakan onayı ile kapatılacak.
KAPATILAN VAKIF ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ DEVLET ÜNİVERSİTESİNE GİDECEK
Kapatılan vakıf üniversitelerinde okuyan öğrenciler YÖK tarafından devlet üniversitelerine yerleştirilecek. Öğrenciler vakıf üniversitelerine ödeyecekleri ücreti devlete ödemeye devam edecekler.
KAPATILAN OKULLARADA TOPLAM 138 BİN ÖĞRENCİ DEVLET OKULLARINA NAKİL OLACAK
Kapatılan okullar Milli Eğitim Bakanlığı, kapatılan okullardaki öğrencilerin nakli için çalışma başlattı. Kapatılan, okul öncesi, ilk okul ve ortaokuldaki 138 bin öğrenci başka kontenjana bakılmaksızın okullara nakledilecek.
ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ TERCİHLER NASIL YAPILACAK?
Üniversite tercihi yapacak öğrenciler için yeni tercih kılavuzları hazırlanacak. ÖSYM'nin tercih sürecini uzatabileceği ileri sürüldü.
667 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ekli (IV) sayılı listesinde yer alan Vakıf Yükseköğretim Kurumları:
1- Altın Koza (İpek) Üniversitesi (Ankara)
2- Bursa Orhangazi Üniversitesi (Bursa)
3- Canik Başarı Üniversitesi (Samsun)
4- Selahattin Eyyubi Üniversitesi (Diyarbakır)
5- Fatih Üniversitesi (İstanbul)
6- Melikşah Üniversitesi (Kayseri)
7- Mevlana Üniversitesi (Konya)
8- Şifa Üniversitesi (İzmir)
9- Turgut Özal Üniversitesi (Ankara)
10- Zirve Üniversitesi (Gaziantep)
11- Kanuni Üniversitesi (Adana)
12- İzmir Üniversitesi (İzmir)
13- Murat Hüdavendigar Üniversitesi (İstanbul)
14- Gediz Üniversitesi (İzmir)
15- Süleyman Şah Üniversitesi (İstanbul)
OHAL KARARNAMESİ ÜNİVERSİTELERİN KAPANMASI RESMİ GAZETE İLANI
İKİNCİ BÖLÜM
Olağanüstü Halin Uygulanmasına İlişkin Tedbirler
MADDE 2 – (1) Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen Fethullahçı Terör Örgütüne (FETÖ/PDY) aidiyeti, iltisakı veya irtibatı belirlenen;
a) Ekli (I) sayılı listede yer alan özel sağlık kurum ve kuruluşları,
b) Ekli (II) sayılı listede yer alan özel öğretim kurum ve kuruluşları ile özel öğrenci yurtları ve pansiyonları,
c) Ekli (III) sayılı listede yer alan vakıf ve dernekler ile bunların iktisadi işletmeleri,
ç) Ekli (IV) sayılı listede yer alan vakıf yükseköğretim kurumları,
d) Ekli (V) sayılı listede yer alan sendika, federasyon ve konfederasyonlar,
kapatılmıştır.
(2) Kapatılan vakıfların her türlü taşınır ve taşınmazları ile her türlü mal varlığı, alacak ve hakları, belge ve evrakı Vakıflar Genel Müdürlüğüne bedelsiz olarak devredilmiş sayılır. Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarının sağlık uygulama ve araştırma merkezleri ve kapatılan diğer kurum ve kuruluşlara ait olan taşınırlar ile her türlü mal varlığı, alacak ve haklar, belge ve evrak Hazineye bedelsiz olarak devredilmiş sayılır, bunlara ait taşınmazlar tapuda resen Hazine adına, her türlü kısıtlama ve taşınmaz yükünden ari olarak tescil edilir. Birinci fıkrada sayılanların her türlü borçlarından dolayı hiçbir şekilde Hazineden bir hak ve talepte bulunulamaz. Devire ilişkin işlemler ilgili tüm kurumlardan gerekli yardımı almak suretiyle ilgisine göre Maliye Bakanlığı veya Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirilir.
TÜM OKULLARA KAPATMA TALİMATI
MEB Özel Öğretim Kurumları, bütün il milli eğitim müdürlüklerine bir talimat göndererek, FETÖ ile ilişkili tüm özel öğrenci yurtları, öğrenci etüt merkezleri, özel okullar ve özel kursların Bakanlığa ve Cumhuriyet Savcılıklarına ivedi olarak bildirilmesini ve okullar dışındaki bu kurumların tümünün valiliklerce kapatılmasını istedi.
KAPATILAN OKULARDA 6 BİN 538 KİŞİ DAHA GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILMIŞTI
Kapatılan okullarda 6 bin 538 kişinin daha uzaklaştırıldığı öğrenildi. MEB, Milli Eğitim Bakanlığınca, bakanlığa bağlı faaliyet gösteren ve "Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar"dan haklarında işlem başlatılan 524 özel okul ve 102 diğer kurum olmak üzere toplam 626 kurum hakkında kapatma işlemi başlatıldı. MEB'de bugün 6 bin 538 kişi daha görevden uzaklaştırıldı. Tekin, CNN Türk televizyonundaki canlı yayında, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Milli Eğitim Bakanlığında yürütülen işlemlere ilişkin soruları yanıtladı
SÜLEYMAN ŞAH ÜNİVERSİTESİ
Süleyman Şah Üniversitesi, 2010 yılında "Türkiye'nin sosyal geleceği" sloganı ile Sistem Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından İstanbul'da kuruldu. Süleyman Şah Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi olmak üzere 3 fakültesi, İngilizce Dil Okulu ve Sosyal Bilimler Enstitüsü ile Fen Bilimleri Enstitüsü akademik birimlerinden oluşmaktadır.
MEVLANA ÜNİVERSİTESİ
Mevlana Üniversitesi, Gevher Sultan Eğitim Araştırma, Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından 2009 yılında kuruldu. Konya'da kurulan üniversite bünyesinde Mühendislik Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Tıp Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İşletme Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Yüksekokulu, Mevlana Sosyal Araştırmalar Merkezi, Sağlık Uygulamaları ve Araştırma Merkezi, Sürekli Eğitim Merkezi (MEVSEM), Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (MEVÜTEM), PETGEM, Uzaktan Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi yer almaktadır.
TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ
Turgut Özal Üniversitesi, 2008 yılında Ankara'da kuruldu. Turgut Özal Düşünce ve Hamle Vakfı tarafından kurulan üniversite aynı yıl çalışmalarına başladı. Üniversite bünyesinde; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Güzel Sanatlar, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Tıp Fakültesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yabancı Diller Yüksekokulu, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu, Hemşirelik Yüksekokulu, Sağlık Yüksekokulu, Ankara Meslek Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu, Türk Dili BÖlümü, Yabancı Diller Bölümü, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü, TÖMER akademik birimleri yer almaktadır.
ŞİFA ÜNİVERSİTESİ
Şifa Üniversitesi, Türkiye Tabipler Vakfı tarafından İzmir'de kuruldu. Sağlık alanında eğitim veren bu üniversite OHAL Kararnamesi'nin ardından kapatıldı. Şifa Üniversitesi'nde; Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sürekli Eğitim Merkezi, Yabancı Diller Bölümü akademik birimleri bulunmaktadır.
ZİRVE ÜNİVERSİTESİ
Zirve Üniversitesi, 2009 yılında Gaziantep'te kuruldu. OHAL Kararnamesi'yle kapatılan üniversitenin bünyesinde; Emine Bahaeddin Nakıpoğlu Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, İletişim Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Meslek Yüksekokulu, Yabancı Diller Yüksekokulu, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü,Sağlık Bilimleri Enstitüsü akademik birimleri bulunmaktadır.
KANUNİ ÜNİVERSİTESİ
Kanuni Üniversitesi, 2013 yılında Çukurova Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından Adana'da kurudu. "Bilgiye ulaşmada güvenli güzergah" sloganı ile hizmete başlayan üniversitenin bünyesinde; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Beşeri Bilimler Fakültesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü bulunmaktadır.
İZMİR ÜNİVERSİTESİ
İzmir Üniversitesi, 2007 yılında Doğanata Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından İzmir'de kuruldu. YÖK tarafından başvurusu tamamlanmış ve açık olan bölümleri; Fen - Edebiyat Fakültesi (Matematik Bilgisayar Bilimleri Bölümü), İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (Uluslararası İlişkiler Bölümü ve İşletme Bölümü), Mühendislik Fakültesi (Bilgisayar Mühendislği Bölümü, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü, Yazılım Mühendisliği Bölümü), Hukuk Fakültesi ve Meslek Yüksekokulu (Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama Bölümü, Elektronik Haberleşme Bölümü, Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü)'dur.
MURAT HÜDAVENDİGAR ÜNİVERSİTESİ
Murat Hüdavendigar Üniversitesi, 2012 yılında Merve Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından İstanbul'da kuruldu. "Türkiye'nin geleceği, geleceğin üniversitesi" sloganı ile faaliyetlerine başlayan bu vakıf üniversitesinde; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Mühendislik, Mimarlık Fakültesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü akademik birimleri yer almaktadır.
GEDİZ ÜNİVERSİTESİ
Gediz Üniversitesi, 2008 yılında İzmir'in Menemen ilçesinin Seyrek beldesinde Sipahi Eğitim, Sağlık ve Spor Vakfı tarafından kuruldu. OHAL Kararnamesi'nin ardından kapatılan üniversiteler arasında yer alan Gediz Üniversitesi'nde; Hukuk Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Meslek Yüksekokulu, Adalet Meslek Yüksekokulu akademik birimleri yer almaktadır.
CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ
2009 yılında kuruluş çalışmalarına başlanan üniversite, eğitim-öğretime 2012-2013 döneminde başladı. Başarı Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı ile Tanrıverdi Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı'nın birlikteliğinde kurulan üniversitenin bünyesinde; Eğitim Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, rektörlüğe bağlı olarak; Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü, Türk Dili Bölümü, Enformatik Bölümü, Yabancı Diller Yüksekokulu bulunmaktadır. Ayrıca Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, Medeniyetler İttifakı Uygulama ve Araştırma Merkezi, Bal Uygulama ve Araştırma Merkezi, Çocuk Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi de üniversite bünyesinde yer almaktadır.
FATİH ÜNİVERSİTESİ
İstanbul, Büyükçekmece'de bulunan Fatih Üniversitesi, 1996 yılında kurulmuş, açılışını ise dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel gerçekleştirmiştir. "Bir dünya üniversitesi..." sloganı ile hizmet veren Fatih Üniversitesi bünyesinde; Eğitim Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Tıp Fakültesi, Fatih Üniversitesi Konservatuvarı, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Adalet Meslek Yüksekokulu, İstanbul Meslek Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, AR-GE Projeleri Yönetim Ofisi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Biyo&Nano Teknolojileri Ar&Ge Merkezi, End. Ot. Tek. Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi, Enformatik Bölümü, Sürekli Eğitim Merkezi, Hazırlık Sınıfları Koordinatörlüğü, KOSGEB Fatih Üniversitesi Tek. Gel. Koor., Medeniyetler Uygulama Araştırma Merkezi, Stratejik Plan Koordinatörlüğü, Türk Dili Bölümü, Türkçe Dil Öğrenme, Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER), Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (FUZEM), Yabancı Diller Bölümü bulunmaktadır.
SELAHADDİN EYYUBİ ÜNİVERSİTESİ
2013 yılında Diyarbakır'da kurulan Selahaddin Eyyubi Üniversitesi, eğitim-öğretime 2014-2015 yılında başladı. OHAL'de kapatılan üniversiteler arasında yer alan Selahaddin Eyyubi Üniversitesi'nde yer alan akademik birimler; Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Meslek Yüksek Okulu'dur.
MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ
Melikşah Üniversitesi, 2008 yılında kuruldu. Kayseri'deki ikinci üniversite olan bu kurum aynı zamanda şehrin ilk vakıf üniversitesi durumundadır. Burç Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından kurulan Melikşah Üniversitesi bünyesinde Fen-Edebiyat Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi akademik birimleri bulunmaktadır.
İPEK ÜNİVERSİTESİ
İpek Üniversitesi, Koza İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı tarafından 2011 yılında Ankara'da kuruldu. Üniversite bünyesinde İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Sinema Sanatları Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Uzaktan Eğitim Merkezi bulunmaktadır. Üniversitenin disiplinlerarası çalışmalara ve yabancı dillere ağırlık vermesi, senaryo yazarlığı, moda tasarım, animasyon gibi programları açması dikkat çeken yanlarındandır.
BURSA ORHANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
2011 yılında Uludağ Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından kurulan üniversite, Bursa'da kurulan ilk ve tek vakıf üniversitesidir. Bursa Orhangazi Üniversitesi bünyesinde Mühendislik Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ile Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü bulunmaktadır.