Formasyon alanlar ne olacak? Pedagojik formasyon belgesi iptal mi edildi?

Pedagojik formasyon için alınan son karar kamuoyu ile paylaşıldı. Önceki yıllarda formasyon alanlar ise sertifikalarının iptal olup olmadığı konusunda endişeliler. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk bugün (9 Temmuz) yaptığı açıklamada formasyon konusunda merak edilenleri de yanıtladı. Formasyon alanlar için verilen son karar böylelikle kesinleşti.

Pedagojik formasyon için alınan son karar kesinleşti. Önceki yıllarda formasyon alanlar ise sertifikalarının iptal olup olmadığı konusunda endişeliler. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk bugün (9 Temmuz) yaptığı açıklamada formasyon konusunda merak edilenleri de yanıtladı. 

FORMASYON ALANLAR NE OLACAK?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, daha önce pedagojik formasyon alanların haklarının korunup korunmayacağına ilişkin yöneltilen soruyu şu şekilde yanıtladı;

"Bir formasyon gerektiğinde kim öğretmenlik sınavını kazanırsa biz ona bu eğitimi ücretsiz vereceğiz. Kimse buna para ödemek zorunda kalmayacak. YÖK ile uyumlu çalışma gerçekleştirildi. Bu yılın sonunda gelecek yıl başında elinde belge olanlarında hak kaybı yaşamayacağı projeyi hayata geçirdik."

Pedagojik formasyon nedir, kalktı mı? Formasyon eğitimi nasıl olacak?

Milli Eğitim Bakanlığı, Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarında düzenleme yaparak formasyon belgesi olanların kazanılmış haklarının korunmasına karar verdi.

Bu doğrultuda, Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler dergisinin Temmuz 2020 sayısında yayımlanan "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları"nda yapılan düzenleme ile "1 Ocak 2021 tarihinden önce pedagojik formasyon eğitimi sertifikası programını tamamlamış kişilerin kazanılmış hakları korunacağı" hüküm altına alınmıştır.

Ayrıca, Pedagojik Formasyonun tanımı, "Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı" olarak yapılmış olup, bu programın ise Bakanlık ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) iş birliği ile düzenlenmesine ve yükseköğretim programlarının hangilerinden mezun olanların alınacağı ile öğretmen ihtiyacı çerçevesinde Personel Genel Müdürlüğü ile Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünün teklifi doğrultusunda Talim ve Terbiye Kurulu tarafından belirleneceği, hüküm altına alınmıştır.