Fatih Sultan Mehmet Hayatı Kısaca Kaç Yaşında Tahta Çıktı 2.Mehmed Dönemi

Fatih Sultan Mehmet, Osmanlı Devleti’nde iki kez tahta geçen iki kişiden biridir. Diğeri ise babası II. Murat’tır. II. Murat tahtı ilk olarak 13 yaşındaki oğlu II. Mehmet’e (Fatih) devretmiştir. Daha sonra II. Mehmet içinde bulunduğu durumu analiz ederek babasına emir çağırtmış ve tahta oturmasını emretmiştir. Böylece iki kez tahta çıkan bu iki kişi baba – oğul padişahlardır.

7. Osmanlı padişahlarından Fatih Sultan Mehmet 30 Mart 1431(h. 833) yılında Edirne’de dünyaya geldi. Babası Sultan II. Murat annesi ise Hüma hatundur. Daha küçük yaşta büyük alimlerden aldığı dersleri dereceyle bitirmiş ve zeki bir kişilik olduğunu ispatlamıştır. Her türlü ihtiyacı ile ilgilenen Hocası Akşemseddin’in Şehzade Mehmet üzerinde emeği çoktur. Şehzade Mehmet daha 12 yaşında iken Manisa’ya vali olarak tayin edilmiştir. Babası II. Murat’ın devlet işlerinden bunalması üzerine Şehzade Mehmet daha 12 yaşında iken devletin başına geçer.

Fakat bu durum Osmanlıyı Anadolu’dan atmak isteyen Bizans’ın işine gelir. Bundan yararlanmak isteyen Bizans haçlı ordularıyla birlikte 1444 Osmanlı topraklarına girer. Durumun vahim olduğunu anlayan Şehzade Mehmet babasına bir mektup gönderir durumu anlatır. Devletin selameti için II. Murat tekrar tahta geçer ve Bizans Osmanlı topraklarından atılır. Fakat II. Murat’ın 1451 de vefatı üzerine 19 yaşındaki Şehzade Mehmet tahtın başına geçer. Fakat bu sefer kendisinin tahtta olmasını değerlendirmek isteyenlere fırsat vermez. Karamanoğulları üzerine bir sefer düzenler. Arkasında haçlı tehlikesi bırakmamak için yıllardır süren Bizans kavgasına son verdiğini açıklar. Fakat kafasında tek bir düşünce vardır Şehzade Mehmet’in . ”Ya ben İstanbul’u alacağım ya da İstanbul beni” der ve sefer hazırlıklarına başlar. 1453 yılında hazırlıklarını tamamlayan Şehzade Mehmet 29 Mayıs 1453 DE İstanbul’un kapılarından girerken tarihte yeni bir çağ açmış, Bizans Devletini ise tarihe gömmüştür. 3 Mayıs 1481 yılında hayata gözlerini yuman Fatih Sultan Mehmet Han’ın yerine tahta II. Bayazıd geçmiştir.

Fatih Dönemi Özellikleri

*Fatih Sultan Mehmet 1451’de 23 yaşında tahta çıkmıştır.

*Yükselme döneminin ilk padişahıdır.

*1453 yılında İstanbul’u fethederek Doğu Roma İmparatorluğu olan Bizans’a son vermiştir.

*İstanbul’un fethinden sonra Fatih unvanını almıştır.

*Fetihle birlikte Ortaçağ kapanmış, Yeniçağ açılmıştır.

*Anadolu’da ve Rumeli’de fetihler gerçekleştirilmiştir.

*Denizler üzerinde fetihler yaşanmıştır.

*Trabzon Rum İmparatorluğu yıkılmıştır.

*İtalya üzerine sefer yapılmıştır.

Önemli olaylar

*İstanbul fethedilmiştir. (1453)

*Amasra fethedilmiştir. (1459)

*Sinop fethedilmiştir. (1460)

*Trabzon fethedilmiştir. (1461)

*Karamanoğulları Osmanlı’ya katıldı.

*Otlukbeli Savaşı yaşandı, Akkoyunlu Uzun Hasan yenildi. Akkoyunlu Devleti’ne son verildi. (1473)

*Osmanlı – Venedik Savaşları yaşandı. (1453 – 1479)

*Ege Adaları’ndan bazıları fethedildi. (Limni, Midilli, Eğriboz bunlardan bazılarıdır.)

*Kırım’ın fethi ve İpek Yolu’nun Osmanlı hakimiyetine girişi sağlandı. (1475)

*İtalya seferi düzenlendi. Otronto fethedildi. (1480)

*Sırbistan, Eflak – Boğdan ve Mora seferleri düzenlendi. Bosna – Hersek Müslüman oldu.

*Arnavutluk fethedildi. (1479)