EBA e-kurs öğretmen eğitimleri başvuruları başladı. EBA e kurs öğretmen başvuruları için adaylar MEBBİS şifreleri aracılığıyla görev almak istedikleri okul tercihlerini yapacak ve başvurularını gerçekleştirecek. E-Kurs öğretmen başvuruları, 30 Ocak-06 Şubat tarihinde gerçekleştirilecek. Peki öğretenler EBA kursları için nasıl başvuru yapacak, gereki evraklar neler, online EBA kurs başvurusu yapmak mümkün mü, EBA e kurs başvuru sonuçları ne zaman açıklanacak? EBA girişi, eba.gov.tr internet sitesi üzerinden gerçekleştirilir. Giriş için; e-Okul bilgileri, EBAKOD, Mebbis bilgileri ve açık öğretim bilgileri kullanılabilir. EBA’ya giriş yapıldıktan sonra, yarışmalar ve kurslar için başvuru işlemi yapılabilir. EBA kurslarına; Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi/özel ortaöğretim okulları, resmi/özel ortaokullar, özel okullar, açık öğretim okullarında okuyan öğrenciler ile mezun durumunda bulunanlar başvuru gerçekleştirebilir. Kurs başvurusunu örgün öğretim öğrencileri, okullarından alacakları şifre ile yapabilir. Özel öğretim öğrencileri, bulundukları ilçede kurs merkezinden şifre temin ederek, başvurularını yapabilirler. Açık öğretim öğrencileri de e-Kurs şifrelerini halk eğitim merkezlerinden alarak, başvurularını tamamlayabilirler. EBA kursları için birinci dönem 14 Ocak’ta sona erdi. 3 Mart’ta dersleri başlayacak ikinci dönem kursları için başvurular, 7- 18 Şubat tarihleri arasında alınacak. Yaz dönemi kurs başvuruları ise 18-24 Haziran tarihleri arasında alınacak ve dersler 2 Temmuz’da başlayacak. EBA kursları için sınıf mevcudu 20’den fazla ve 10’dan az olamaz. Öğrenci sayısının 20’yi geçtiği durumlarda, dersler için ikinci sınıf açılabilir. Kurs için tek sınıf varsa, sınıfın kapasitesi göz önünde bulundurularak sınıf mevcudu 25’e çıkartılabilir.
2018 EBA YARIŞMA BAŞVURU TARİHLERİ
EBA yarışmaları için başvuru tarihleri;
- 1. EBA Kısa Film Senaryo Yarışması 26 Şubat - 16 Mart
- 2. EBA Resim Yarışması için son başvuru tarihi 30 Mart
- 4. EBA Kısa Film Yarışması 26 Mart - 9 Nisan
- 4. EBA Kadraj Fotoğraf Yarışması 10 Ocak - 2 Nisan
Yarışmalar hakkında detaylı bilgi, eba.gov.tr internet sitesinden alınabilir.
ÖĞRETMEN BAŞVURULARI NE ZAMAN VE NASIL YAPILACAK
E-Kurs öğretmen başvuruları, 30 Ocak-06 Şubat tarihinde gerçekleştirilecek. Destekleme ve Yetiştirme Kursları'nda görev almak isteyen öğretmenler, MEBBİS şifreleri aracılığıyla görev almak istedikleri okul tercihlerini yapacak ve başvurularını gerçekleştirecek.
Kadrolu/sözleşmeli öğretmenler, kurs merkezi tarafından belirlenen derslerden Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı 9 No’lu Kararı çerçevesinde; atama branşları ile okutabilecekleri diğer derslerden kurs başvurusunda bulunabilirler.
Öğretmenler, iş takviminde belirtilen başvuru süresi içinde kadrolarının veya MEBBİS’te görevlendirme kayıtlarının bulunduğu ilçe sınırlarında üç kurs merkezine kadar tercihte bulunabilir. Tercihleri dışında da görev almak isteyen öğretmenler “Tercihlerim dışında bir kurs merkezinde görevlendirilmek istiyorum” butonunu işaretleyerek ilçedeki öğretmen ihtiyacı bulunan herhangi bir kurs merkezinde görev alma talebinde bulunabilirler.
DYK'larda görev almak isteyen ücretli öğretmenler, aday öğretmen olarak atama şartlarını taşımaları hâlinde Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı 9 No’lu Kararı çerçevesince okutabilecekleri derslerden kurs başvurusunda bulunabilirler. Bu öğretmenler, e-kurs modülü üzerinden sisteme ilk girişte oluşturacakları şifre ile başvurularını yaparak, sistemden alacakları ilgili evrakı il/ilçe komisyonuna ulaştırır.
Başvurular, http://odsgm.meb.gov.tr/kurslar veya https://e-kurs.eba.gov.tr internet adresinden e-kurs modülü üzerinden gerçekleştirilir.
KURSLARA ÖĞRENCİ/KURSİYER BAŞVURU ŞARTLARI
1. Kurslara, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî/özel, ortaokullar, imam-hatip ortaokulları, resmi/özel ortaöğretim kurumları ve açık öğretim kurumlarına devam eden istekli öğrenciler ile mezun durumdaki kursiyerler başvurabilir.
2. Örgün eğitime devam eden öğrenciler, okul/kurumlarından alacakları eba şifresi ile e-kurs modülü üzerinden başvuru yapar.
3. Açık öğretim öğrencileri, halk eğitimi merkezi müdürlüklerince e-kurs modülünden verilecek e-kurs şifresi ile il/ilçe millî eğitim müdürlüklerindeki DYK komisyonlarınca belirlenen okulları tercih edecek şekilde başvurularını gerçekleştirir.
4. Özel öğretim kurumlarına devam eden öğrenciler (özel okul öğrencileri), okullarının bulundukları ilçedeki kurs merkezlerinin birine başvurarak alacakları e-kurs şifresi ile aynı ilçedeki kurs merkezlerinden birine e-kurs modülü üzerinden başvuru yapar.
5. Kursiyerler, halk eğitim merkezi müdürlüklerine diploma veya mezuniyet belgesi ile müracaat ederek, alacakları e-kurs şifresi ile e-kurs modülü üzerinden başvuru yapar.
6. Öğrenci/kursiyerler kurs merkezince belirlenen derslerden ve sisteme başvuru yapan öğretmenler arasından devam etmek istedikleri kurslara tercihte bulunarak başvuru yapar.
7. Resmî örgün eğitim kurumu öğrencileri aldıkları eba şifresi ile kurs başvurusu yapabilir, eba ders içeriklerinden yararlanabilir ve ÖDSGM tarafından yayımlanacak olan elektronik deneme sınavlarına katılabilirler. Açık öğretim okulları ve özel öğretim kurumlarına devam etmekte olan öğrenciler ile kursiyerler ise e-kurs kullanım şifresi ile kurs başvurusu yapabilir ve ÖDSGM tarafından yayımlanacak olan elektronik deneme sınavlarına katılabilirler.
EBA'NIN AMACI NEDİR?
Bu platformun amacı; okulda, evde, kısacası ihtiyaç duyulan her yerde bilgi teknolojileri araçlarını kullanarak etkili materyal kullanımını destekleyip teknolojinin eğitime entegrasyonunu sağlamaktır. EBA, sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve doğru e-içerikler sunmak için oluşturulup geliştirilmeye devam etmektedir.
EBA KURS VE DERS İÇERİKLERİ
MEB ve içeriklerini paylaşmaya gönüllü eğitim firmaları tarafından hazırlanan pek çok dijital kaynak EBA’da yayınlanırken öğretmen ve öğrenciler de ürettikleri içerikleri sunma imkânı bulabileceklerdir. Böylece bir kaynak havuzu oluşturulmuş ve öğrenmeye hevesli herkesin kullanımına sunulmuş olacaktır. Bu da eğitimin kapılarını bütün insanlara açıp dört duvar dışında da gerçekleştirilmesine zemin sağlayacaktır. Yani eğitim hayatın ayrılmaz bir parçası olacaktır. Öğrencilerin ezberci zihniyetten kurtularak kendi başına karar verebilen ve kendi kendine öğrenebilen bireyler olmasını sağlayacaktır. Ayrıca öğrenciler EBA çatısında buluşunca Türkiye’nin her bir köşesindeki akranlarıyla iş birliği yapmış ve ekip çalışmasını öğrenmiş olacaktır. Öğretmen merkezli eğitimden sıyrılıp öğrenci merkezli eğitimin hayata geçirilmesi daha da kolaylaşacaktır. Bu da ezberci zihniyetten uzak, iyi hazırlanmış kaynakları süzüp araştıran, yorumlayan ve bilgiden bilgi üretebilen bireylerin yetiştiği bir ülkenin temellerinin atılmasına yardımcı olacaktır.
EBA VELİLER İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?
Ayrıca veliler de çocuklarına verilen eğitimin niteliğini EBA üzerinden takip ederek görebilecek, eğitimin iyileşmesine ve kalitesine katkıda bulunabilecek ve böylece eğitimde eskisinden daha fazla rol almış olacaklardır. Artık toplum olarak eğitim bizlerin sorumluluğunda olacak, katkılarımızla büyüyecek ve kendi geleceğimizi şekillendirme imkânını değerlendirmiş olacağız. Bütün bu özellikleriyle EBA; eşit olarak dağıtılan eğitim fırsatını öğrencilerimize ve dünyaya sunmaya adaydır. Eğitimin tüm paydaşlarını kapsayan EBA sizlerin katkılarıyla daha da büyüyecek, güçlenecek ve gelişecektir.
EBA NEDİR?
FATİH Projesi'nin önemli bileşenlerinden biri olan EBA, mekan sınırlılıklarını aşan, araç ve zamandan bağımsız çalışabilen, öğrenme ortamını derslik ve okulların dışına taşıyan, güvenli internet portalı olarak kabul ediliyor. EBA’ya bir öğretmen istediği içeriği yükleyebilirken, başka öğretmenler tarafından oluşturulan not ve sunumlara da ulaşılabiliyor. Bu sistemle birlikte öğretmenler arasında iletişim daha kolay bir hal almıştır. EBA öğretmenlere sağladığı kolaylıkların daha fazlasını öğrencilere sağlamaktadır. EBA'ya giriş yapan bir öğrenci oldukça zengin bir içeriğe ulaşabilmektedir.
17 milyonu aşkın öğretmen ve öğrenciye hitap eden portal, 12 bin haber, 63 bin görsel, 65 bin video, 6 bin ses kaydı, 2 bin dergi, 17 bin çeşitli ders dokümanı ve 781 kaynak kitapla aktif bir biçimde hizmet veriyor. EBA, öğretmen ve öğrenci için sadece kaynak erişimi değil kendi çalışmalarını da sunabilecekleri bir ortam olma niteliğini taşıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) açıklamasıyla EBA’nın mobil uygulamasının yenilendiği vurgulandı. Yeni EBA'nın akıllı telefonlarda 1 Aralık 2016 itibarıyla yenilendiği vurgulanan açıklamada, öğretmen ve öğrencilerin hizmetine yeni bir logo ile sunulan yeni EBA'da haber, video, görsel, ses, kitap, dergi ve doküman modüllerinin "içerik" başlığı altında sunulmasıyla bu alanlara çok daha kolay erişim sağlandığı belirtildi.
EBA Haber Modülü'nün de sosyal medyada paylaşılabilir hale getirildiği bildirilen açıklamada, EBA’nın söz konusu sürümünün mobil uygulamaya açılmasının sunduğu önemli yeniliklerden biri olduğu kaydedildi.
EBA NASIL KULLANILIR?
EBA’nın içindeki ses, video, haber gibi modüllere ulaşmak çok basit. EBA sistemini aşağıdaki linkten açıp giriş yapan kullanıcılar, EBA Derslerine, EBA paylaşımlarına ve uygulamalarına çok çabuk şekilde ulaşabiliyor.
EBA NEDİR?
FATİH Projesi'nin önemli bileşenlerinden biri olan EBA, mekan sınırlılıklarını aşan, araç ve zamandan bağımsız çalışabilen, öğrenme ortamını derslik ve okulların dışına taşıyan, güvenli internet portalı olarak kabul ediliyor. EBA’ya bir öğretmen istediği içeriği yükleyebilirken, başka öğretmenler tarafından oluşturulan not ve sunumlara da ulaşılabiliyor. Bu sistemle birlikte öğretmenler arasında iletişim daha kolay bir hal almıştır. EBA öğretmenlere sağladığı kolaylıkların daha fazlasını öğrencilere sağlamaktadır. EBA'ya giriş yapan bir öğrenci oldukça zengin bir içeriğe ulaşabilmektedir.
17 milyonu aşkın öğretmen ve öğrenciye hitap eden portal, 12 bin haber, 63 bin görsel, 65 bin video, 6 bin ses kaydı, 2 bin dergi, 17 bin çeşitli ders dokümanı ve 781 kaynak kitapla aktif bir biçimde hizmet veriyor. EBA, öğretmen ve öğrenci için sadece kaynak erişimi değil kendi çalışmalarını da sunabilecekleri bir ortam olma niteliğini taşıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) açıklamasıyla EBA’nın mobil uygulamasının yenilendiği vurgulandı. Yeni EBA'nın akıllı telefonlarda 1 Aralık 2016 itibarıyla yenilendiği vurgulanan açıklamada, öğretmen ve öğrencilerin hizmetine yeni bir logo ile sunulan yeni EBA'da haber, video, görsel, ses, kitap, dergi ve doküman modüllerinin "içerik" başlığı altında sunulmasıyla bu alanlara çok daha kolay erişim sağlandığı belirtildi.
EBA Haber Modülü'nün de sosyal medyada paylaşılabilir hale getirildiği bildirilen açıklamada, EBA’nın söz konusu sürümünün mobil uygulamaya açılmasının sunduğu önemli yeniliklerden biri olduğu kaydedildi.
EBA NASIL KULLANILIR?
EBA’nın içindeki ses, video, haber gibi modüllere ulaşmak çok basit. EBA sistemini aşağıdaki linkten açıp giriş yapan kullanıcılar, EBA Derslerine, EBA paylaşımlarına ve uygulamalarına çok çabuk şekilde ulaşabiliyor.