Dikey geçiş yapılabilecek bölümler kılavuzu: DGS ile hangi bölümlere geçiş yapılır?

2020 DGS sınavı dün yapıldı. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik kapsamında meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili sınav ve yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından yürütülüyor.

DGS sınavı için heyecanlı bekleyiş sona erdi. Dün DGS sınavına girecek adaylar hangi bölümlere geçiş yapabileceklerini de araştırıyor. 2020-DGS sonuçları sadece 2020-2021 eğitim-öğretim yılı için yapılacak yerleştirmede geçerli olacaktır. Peki, DGS ile hangi bölümlere geçiş yapılır? Dikey geçiş yapılabilecek bölümler DGS kılavuzunda yer alıyor.  

DGS 2020 KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN

DGS İLE HANGİ BÖLÜMLERE GEÇİŞ YAPILIR?

DGS ile hangi bölümlere geçiş yapılacağı ÖSYM tarafından hazırlanan kılavuzda yer alıyor. Ön lisans mezuniyet alanlarına göre dikey geçiş yapılabilecek lisans programları Tablo 2'de yer alıyor. Adayların, tercihlerini sadece bu tabloda verilen ilgili alanları göz önünde tutarak Tablo-1'deki lisans programlarından yapmaları gerekmektedir.

DGS İLE GEÇİŞ YAPILABİLECEK BÖLÜMLER İÇİN TIKLAYIN

DGS PUANININ HESAPLANMASI

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınacak DGS puanları hesaplanacaktır.

DGS sınavında ilk kaç dakika çıkılmaz? Sınavdan en erken saat kaçta çıkılabilir?

DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayılar, Tablo-A’da yer almaktadır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır. Her iki testten de en az 0,5 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanacaktır. Her iki testten de en az 0,5 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacaktır.

2021 yılı ve müteakip yıllarda yapılacak olan DGS’de ise her iki testten de en az 1 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanacaktır. Her iki testten de en az 1 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacaktır.

2019-DGS’de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2020-DGS’de ÖBP’leri 0,45 katsayısı ile çarpılacaktır. 2020-DGS’de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2021-DGS’de ilgili ÖBP’leri 0,45 katsayısı ile çarpılacaktır.

DGS soruları ve cevapları ne zaman açıklanacak? DGS 2020 soru kitapçığı yayınlandı mı?

DGS sonuçları 2020 ne zaman açıklanacak? Dikey Geçiş Sınavı sonuçları ayın kaçında belli olacak?