Bursluluk sınavında 3 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu? Bursluluk sınavı puan hesaplama nasıl yapılır?

Öğrencilerin heyecanla beklediği Bursluluk sınavı bugün saat 10:00 itibari ile başladı. Adaylar ve T.C Kimlik ve sınav giriş belgeleri ile sınava girdi. Toplamda 100 soru sorulacak olan Bursluluk sınavında 3 yanlış 1 doğruyu götürecek mi sorusu akıllara geldi. MEB tarafından gerçekleştirilen sınavda, testlerin standart sapmaları alınarak puanlar belirlenecek. Bursluluk sınavında 3 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu?

Bursluluk sınavında 3 yanlış 1 doğruyu götürecek mi, sorusu birçok öğrencinin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Yeni tip koronavirüs salgını sonrası 5 Eylül'e ertelenen Bursluluk sınavı 120 dakikadan oluşacak ve toplamda 100 soru sorulacak. Milli Eğitim Bakanlığı, Bursluluk sınavında her bir testin ortalaması öğrencilerin ham puanları ile sınava giren toplam öğrenci sayısına bölünerek hesaplanacak. Peki, Bursluluk sınavında 3 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu?

BURSLULUK SINAVINDA 3 YANLIŞ 1 DOĞRUYU GÖTÜRÜYOR MU?

MEB tarafından yayınlanan kılavuza göre Bursluluk sınavında 3 yanlış 1 doğruyu götürüyor. Kılavuzda sınavın hesaplanması hakkından bilgi şu şekilde yer alıyor;

SINAVIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Sınava katılan öğrencilerin İOKBS puanı, aşağıdaki işlem basamaklarına göre hesaplanacaktır.

a. Her öğrencinin cevap kâğıdı, optik okuyucu ile okutulur.

b. İOKBS’de soru sorulan derslere ait testlerin her biri için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir.

c. Her test için yanlış cevap sayısının üçte biri, doğru cevap sayısından çıkarılarak geçerli cevaplara karşılık gelen ham puanlar bulunur. Böylece her öğrenci için dört ayrı ham puan hesaplanır.

ç. Tüm öğrencilerin ham puanları toplamı, sınava giren öğrenci sayısına bölünerek her bir testin ortalaması bulunur.

d. Ham puanlar, test ortalamaları ile sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak her testin standart sapması hesaplanır.

e. Öğrencilerin her bir teste ait Standart Puanı (SP); o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm öğrencilerin ham puanlarının ortalamasını 50’ye, standart sapmasını 10’a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilir.

f. Her test için hesaplanan standart puanlar, aşağıdaki tabloda verilen katsayılar ile çarpılarak her bir testin ağırlıklı standart puanları bulunur.

g. Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanarak Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunur. 

ğ. Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun Merkez Sınav Kurulu kararı ile belirlenmesi sonucunda, soru/sorular iptal edilmeyecek, soru/soruların doğru seçenekleri dikkate alınmak suretiyle değerlendirmeye bu soru/sorular dâhil edilecektir.

h. Değerlendirme sırasında Merkez Sınav Kurulu kararı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen soru/sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soru/soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır.

ı. Sınava girdiği hâlde, cevap kâğıdına işaretleme yapmayan öğrencilerin sınavları değerlendirmeye alınmayacaktır.