Boğaziçi Üniversitesi QS Üniversite Sıralamasında Türkiye Lideri

QS University Rankings tarafından Gelişen Avrupa ve Orta Asya ülkelerini (Emerging Europe and Central Asia - EECA) kapsayan ‘’En İyi İlk 200 Üniversite’’ araştırmasının 2016 yılı sonuçları 14 Haziran 2016 tarihinde açıklandı.

Boğaziçi Üniversitesi ilk 200 üniversite arasında bu yıl 9.sırada yer alarak Türkiye’den ilk sırada listeye girdi. Boğaziçi Üniversitesi EECA 2016 sıralamasında genel skor olarak 100 üzerinden 86.5 puan aldı.

Geçtiğimiz yıl QS tarafından EECA sıralamasına doktora sahibi öğretim üyesi sayısı dahil edilmediği için aynı listede 17. sırada yer alan Boğaziçi Üniversitesi bu yıl 6 basamak birden yükselmiş oldu. Boğaziçi Üniversitesi EECA 2014 sıralamasında da 11. sırada yer almıştı.

Türkiye’nin en iyi beş üniversitesi Rusya ile rekabet ediyor

Sıralamada Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi birinci sırada yer alırken Boğaziçi Üniversitesi ilk 10’a Türkiye’den giren tek üniversite oldu.  Bilkent Üniversitesi 12. sırada, Sabancı Üniversitesi 13. , ODTÜ 14., Koç Üniversitesi ise 16. sırada yer aldı.  

QS tarafından sıralama üzerine yapılan değerlendirmede ilk 20’de yer alan Türkiye’nin önde gelen beş üniversitesinin Rusya’nın en iyi üniversiteleriyle eşit rekabet şartlarına ulaşmış olduğuna dikkat çekildi. Rusya’nın bölgesel liderliği elinde bulundurduğu derecelendirmede ilk üç üniversite ise Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi, Novosibirsk Üniversitesi ve Saint-Petersburg Devlet Üniversitesi olarak sıralandı.    

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu sonuç hakkında yaptığı açıklamada “Boğaziçi Üniversitesi gerek kaliteli akademik kadrosu gerekse akademik özgürlük ortamıyla dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer almaktadır. Bu yıl EECA sıralamasında Türkiye’den 12 üniversite yer almıştır. Bu üniversiteler arasında birinci sırada yer almamız kuşkusuz memnuniyet vericidir, ancak amacımız Türkiye’de daha fazla sayıda üniversitenin sıralama listelerinde yer almasını sağlayacak araştırma ortamın kurulması olmalıdır. Öğrenci sayılarının artıyor olması üniversitelerimizin işini güçleştirmektedir.  Son yıllarda araştırma alanında devlet kaynaklarının inovatif çalışmalara yöneltilmesi ve geçmişe göre daha fazla sayıda araştırmanın desteklenmesi önemli bir gelişmedir. Bunun dışında özel sektör ve diğer fonların da AR-GE alanında yaptıkları yatırımları artırmaları önem taşımaktadır.” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi’nin Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Akademik Koordinatörü Prof. Dr. Taner Bilgiç, yaptığı değerlendirmede Gelişen Avrupa ülkeleri ve Orta Asya ülkelerini kapsayan QS üniversiteler sıralamasının 2015 yılından başlayarak söz konusu bölgelere göre yeni kriterler oluşturduğunun altını çizerek bu sıralamanın QS dünya sıralamasından ayrıştığına dikkat çekti. Bilgiç, geçen yılki sıralamaya Boğaziçi Üniversitesi’nin doktora sahibi öğretim üyesi sayısının dahil edilmediğini hatırlatarak bu sene söz konusu verinin düzeltilmesi ile birlikte Boğaziçi Üniversitesi’nin Türkiye sıralamasında listenin en üst sırasında yer aldığını belirtti. Türk üniversiteleri arasında kişi başına düşen makale sayısı ve uluslararası öğrenci sayısı skorlarında Boğaziçi Üniversitesi’nin ilk sırada yer aldığını vurguladı.

QS University Rankings’in hazırladığı 500’den fazla üniversite arasında yapılan ilk 200 değerlendirmesinde Gelişen Avrupa ve Orta Asya 2016 sıralamasında aşağidaki kriterler göz önüne alındı;
Akademik saygınlık (% 30), İşveren saygınlık (%20), öğrenci-öğretim üyesi oranı (%15), öğretim üyesi başına yayın (%10), web görünürlüğü (%10), makale başına atıf (%5), doktora sahibi öğretim üyesi oranı (%5), uluslararası öğrenci oranı (%2.5), uluslararası öğretim üyesi oranı (%2.5).