BÜLENT ŞANLIKAN
Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı hizmet veren BİLSEM okulları, (Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri) öğrencilerin yeteneklerini keşfetme ve geliştirmede önemli bir rol üstleniyor. Sınavla tespit edilen özel yetenekli öğrenciler mutlu, veliler ise gelecekten umutlu. Bu yıl ilk kez yaz dönemi itibarıyla bilim sanat merkezine sadece seçilmiş öğrenciler değil, 2'nci sınıftan 12'nci sınıfa kadar tüm öğrencileri kapsayacak şekilde yaz okulu uygulamasına geçilecek. AKŞAM'a kapılarını açan Bahçelievler İTO Bilim Sanat Merkezi'nde mucit de yetişiyor müzisyen de.
SINAVLA ÖĞRENCİ ALIYOR
Bilim Sanat Merkezleri, (BİLSEM) örgün eğitim kurumlarına devam eden ve genel zihinsel yetenek, görsel sanatlar veya müzik alanlarında özel yetenekli olarak tanımlanan öğrencilere kendilerini geliştirerek kapasitelerini en üst düzeyde kullanmalarını sağlayacak kurumlar olarak öne çıkıyor. Öğrencilere destek eğitimi vermek üzere açılan, proje tabanlı eğitim veren özel eğitim kurumları olarak BİLSEM son yıllarda başarılı çalışmalara imza atıyor. BİLSEM'lerde Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği eğitimler veriliyor. BİLSEM sınavına giren öğrenciler sınıf öğretmenleri tarafından aday gösteriliyor. BİLSEM sınavına 1.,2.,3. ve 4. sınıf öğrencileri katılıyor.
YAZIN TÜM ÖĞRENCİLERE AÇIK
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bu yıl ilk BİLSEM'lerin yazın da eğitime devam edeceğini duyurdu, ancak bir farkla... BİLSEM'lerde açılacak yaz okulları sadece seçilmiş öğrenciler değil 2'nci sınıftan 12'nci sınıfa kadar tüm öğrencileri kapsayacak. Yaz okulunda iki ders olacak, biri bilim ikincisi sanat. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, BİLSEM'lerde "Öğrencilerimizin eğitimlerini aksatmadan, kendi özel yetenekleri ve yeterliliklerinin farkında olmaları sağlanıyor. Tamamen akademik ders programlarının dışında proje tabanlı gelişimi hedefleyen çok yönlü bir çalışma mekanizması" diye tanımlıyor.
ANASINIFLARI DA OLACAK
Yazıcı, şu bilgileri paylaştı: "Bu yıl BİLSEM'ler bünyesinde açılacak anasınıfları ile daha küçük yaş gruplarına, yaz okulları ile tüm öğrencilerimize ulaşacak. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerimiz yaz okullarında BİLSEM atölyelerinde eğitim, öğretim görecekler. Anasınıflarında ise almış oldukları genel eğitim ve öğretimin yanı sıra kulüp çalışmaları ile yine BİLSEM atölyelerinden faydalanacaklar. Eğitim ve öğretim alanında farklı bir alana sahip BİLSEM'ler böylelikle anasınıfından başlayarak tüm kademelerde, tüm öğrencilere hizmet verecek."
NASIL EĞİTİM VERİLİYOR?
* BİLSEM'de verilen eğitimler klasik eğitimin dışında.
* Eğitimler 2 ila 13 kişilik atölyelerde deney, araştırma, uygulama şeklinde yapılıyor.
* Etkinlik şeklinde gerçekleştirilen eğitimlerde öğrencilere herhangi bir sınav, test veya benzeri değerlendirme, not uygulaması yapılmıyor.
* Eğitim öğrencinin düzeyine göre hazırlanmış olan programlardan oluşuyor.
* Öğrenci bir programı tamamladıkça üst seviye programa geçiş yapıyor.
* Öğrenci lise eğitimini tamamlayana kadar BİLSEM'deki eğitimleri de almaya devam ediyor.
* BİLSEM'de en üst seviye projenin tamamlanması olarak adlandırılıyor.
İSTANBUL'DA KAÇ BİLSEM VAR?
* İstanbul'da eğitime devam eden 31 Bilim ve Sanat Merkezi bulunuyor.
* 7 yeni BİLSEM için açılış onayı bekleniyor.
* İstanbul genelinde toplam 12 bin 610 öğrenci BİLSEM'de eğitim alıyor.
* 427 öğretmen görev alıyor, toplam 391 derslik bulunuyor.
YAZ OKULU GÜNDE İKİ SAAT 4 HAFTA SÜRECEK
* 2'nci ve 12'nci sınıflardaki tüm öğrenciler başvurabilecek.
* Öğretmen başvuruları yarın başlıyor, 17 Haziran'a kadar sürecek.
* Öğrenci başvuruları 25 Haziran-2 Temmuz arasında alınacak.
* Kurslar 18 Temmuz'da başlayacak 14 Ağustos'ta sona erecek.
* Kurs için 10 öğrencinin başvuru yapması gerekiyor.
* Öğrenciler en fazla 2 farklı atölye/ders grubundan yaz okuluna devam edebilecek.
* Dersler, hafta içi ve cumartesi günleri, günde 2 saat haftada 8 saat olarak düzenlenecek.
* Yaz okulu toplam 4 hafta sürecek. Dersler 40 dakika olacak.
* Öğrenciler okullarının bulunduğu il ve ilçenin dışındaki BİLSEM'lere de başvurabilecek.
TAM DONANIMLI LABORATUVARLAR
AKŞAM'ın ziyaret ettiği Bahçelievler İTO Bilim Sanat Merkezi Müdürü Hüseyin Hilmi Akalın şunları anlattı: "Kurumumuz 48 derslikli binasında 2013 yılında eğitim ve öğretime başladı. 50 öğretmen, bin 376 öğrencisiyle destek eğitim hizmeti vermeye devam ediyoruz. Merkezimizde Akıl Oyunları Atölyesi, Drama Atölyesi, Ahşap Atölyesi, Mekatronik Atölyesi, Robotik Atölyesi, Tarım Uygulama Serası, Resim ve Müzik Atölyeleri, 3D Sinema Salonu, Tam Donanımlı Fizik, Kimya, Biyoloji Laboratuvarları bulunuyor. Öğrencilerimiz TÜBİTAK Öğrenci Proje Yarışmaları'na katılarak çeşitli dereceler elde ediyor. TÜBİTAK 4004, 4005, 4006 ve 4007 Bilim Fuarı ve Şenlikleri de merkezimizde yapıldı. Teknofest Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'ne katılan ve başarı gösteren öğrencilerimiz var. Öğrencilerimiz e-Twining kapsamında ulusal ve uluslararası düzeyde projeler hazırlıyorlar. Son 3 yılda 9 Erasmus Projemiz Ulusal Ajans tarafından kabul edildi."
AKIL OYUNU TASARLADI
5'inci sınıf öğrencisi Hüseyin Keçik'in babası Fikret Keçik: "Oğlum çarpım tablosunu öğrenebilmesi için 'Çarpıcı Sayılar' adlı bir akıl oyunu tasarladı. pandemi nedeniyle bir süre BİLSEM'e ara vermişti. Bu yıl tamamen devam ediyor. Burada çocuklarımız aldığı bilginin üzerine bilgi üretebiliyor. BİLSEM'deki eğitim ortamı çocuklara çok ciddi kazanımlar sağlıyor. Hüseyin matematiği seviyordu. Şimdi sayılar üzerine bir takım akıl oyunları üretecek seviyeye geldi."
PİYANOMU GELİŞTİRİYORUM
BİLSEM'de piyano eğitimi alan Mert Efe Yalçınkaya: "Çok az bir müzik alt yapım vardı. Burada aldığım eğitimler sayesinde piyanomu geliştirme fırsatına kavuştum. Lise eğitimime de bir taraftan devam ediyorum. Derslerde piyanoya ağırlık vermem zor oluyor ancak BİLSEM'de hafta sonları kendimi geliştirmem için uygun bir ortam mevcut."
ENGELLİYE ÖZEL PROJE
Zühtü Kurtulmuş Anadolu Lisesi öğrencisi Melih Çetinkaya (15) ile İhsan Mermerci Anadolu Lisesi öğrencisi Ahmet Emre Tosun (16) ise BİLSEM'de robotik uzantılı devrilmeyen tekerlekli sandalye projesini hayata geçirmeye çalışıyor.
İkili, "Projemizin amacı engelli kardeşlerimizin dışarıda yaşadıkları zorlukları en aza indirgemek. Geçtiğimiz TEKNOFEST'e yine bu projemiz ile katılmıştık. Bu yıl projemizde bazı revizeler gerçekleştirerek yeniden ele aldık. Bu yıl projemiz geçtiğimiz yıldan daha iyi bir puan aldık. İkinci tura geçtik. TEKNOFEST'e bir daha katılacağız. İyi bir derece alırsak seneye gerçek boyutlu bir tekerlekli sandalye yapacağız" şeklinde konuştu.