AKŞAM GAZETESİ
Okullar açılırken çocuklar kadar veliler de heyecanla hem ilk zilin çalmasını bekliyor hem de okul alışverişini tamamlamaya çalışıyor. Memorial Bodrum Hastanesi'nden Uz. Dr. İncilay Üstündağ, okul alışverişi konusunda ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulundu: "Okul kıyafetleri seçilirken öncelikle okulun belirlediği renk ve standartlara uygun ürünler tercih edilmelidir. Kıyafetlerin alerjiye yol açabilecek ve terletici özellikteki sentetik kumaşlardan üretilmemiş olmasına dikkat edilmeli. Bunun yerine yumuşak, nefes alan pamuklu kumaşlar tercih edilmeli; kullanılan boyaların toksik madde içerip içermediği araştırılmalı. Kıyafetlerin çok bol ya da uzun olması, koşarken takılma, düşme ve yaralanma riskini artırır. Özellikle küçük çocuklarda ayakkabı seçiminde ip ve bağcık yerine cırt cırtlı modellerin tercih edilmesi, hem güvenlik hem de kullanım kolaylığı açısından önemli."
BOY VE KİLOYA GÖRE OLMALI
"Yanlış seçilen veya yanlış kullanılan bir çanta, özellikle büyüme çağındaki çocuklarda omurga eğrilikleri, sırt ve bel ağrıları, duruş bozuklukları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Çanta seçiminde öncelikle çocuğun boyuna ve kilosuna uygun, hafif ve ergonomik modeller tercih edilmeli. Çantanın sırta tam oturması, bel hizasından daha aşağıya sarkmaması önemli. Omuz askılarının geniş, yumuşak ve ayarlanabilir olması çantanın ağırlığını eşit dağıtarak omuzlara zarar vermesini engeller. Mümkünse bel ve göğüs destek kemerleri olan sırt çantaları kullanılmalıdır. Çocuğun yaşına uygun olarak çanta içindeki ağırlığın vücut ağırlığının %10-15'ini geçmemesi gerektiği unutulmamalı."
UYGUNSUZ KIRTASİYEYE 15.2 MİLYON LİRA CEZA
Ticaret Bakanlığı, kırtasiye ürünlerinin satışına ilişkin denetimleri hızlandırdı. Bu kapsamda 29 Ağustos-2 Eylül'de il müdürlükleri aracılığıyla ülke genelinde kapsamlı denetimler gerçekleştirildi. Yalnızca kırtasiye reyonlarını kapsayan kontrollerde, 5 bin 50 market ve 722 bin 528 ürün denetlendi. 4 bin 816 ihlal tespit edildi, toplam 15 milyon 241 bin 124 lira ceza uygulandı, 990 firma için haksız fiyat artışı işlemi başlatıldı. En yüksek sayıda ihlal tespit edilen üç il 2 bin 174 ile İstanbul, 1820 ile Ankara ve 65 ile İzmir oldu. Bu kapsamda İstanbul'da toplam 6 milyon 882 bin 884 lira, Ankara'da 5 milyon 762 bin 120 lira, İzmir'de 205 bin 790 lira ceza uygulandı. Denetimler sonucunda ilk üç ilde haksız fiyat artışı işlemi başlatılan firma sayısı Ankara'da 531, İstanbul'da 155 ve İzmir'de 45 olarak kayıtlara geçti.
KAPAKLI KALEMLER TEHLİKELİ
Okul alışverişinde çocukların en çok heyecanlandığı bölüm şüphesiz kalem, silgi, boya gibi kırtasiye ürünleri oluyor. Renkli, kokulu ve farklı tasarımlardaki ürünler cazip görünse de, bu ürünlerin seçiminde dikkatli olunmalı. Boya ve kalemlerde bulunan kimyasal maddeler cilde temas ettiğinde alerjiye, yanlışlıkla ağza alındığında ise zehirlenmeye yol açar. Özellikle sulu boyaların bazı çeşitleri ağır metal içerebilir.
KOKUSUZ SİLGİ SEÇİLMELİ
Ayrıca küçük silgiler ve kalem kapakları boğulma riski taşır. Bu nedenle kırtasiye ürünlerinde TSE veya CE belgesi bulunmasına ve ürünlerin toksik madde içermemesine dikkat edilmelidir. Güvenli seçimler için; su bazlı ve yıkanabilir boyalar, kokusuz, doğal içerikli silgiler, zararlı kimyasal içermeyen, sertifikalı kalem ve yapıştırıcılar, küçük parçaları olmayan ürünler tercih edilmeli.