Ara tatil 14-18 Kasım'da! İlk zil güvenlik önlemleriyle çaldı

Okullarda 19 milyona yakın öğrenci, 1.2 milyon öğretmen için ilk ders zili dün çaldı. Çocukların güvenli şekilde dersbaşı yapabilmesi için ekipler okul önlerinde, servislerde ve kantinlerde denetim yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki 19 milyon öğrenci ve 1.2 milyon öğretmen için yaz tatili sonrası eğitim öğretim yılı dün başladı.

3.1 MİLYAR TL'LİK BÜTÇE

Okullarda 60 bin temizlik personeli görevlendirildi. Eğitim yılı hazırlığı kapsamında okullara 3.1 milyar liralık bütçe gönderildi. Bu yıl ayrıca 1450 yeni anaokulu ve 10 bin 200 ana sınıfı açıldı. Kütüphanesiz Okul Kalmayacak Projesi kapsamında, 16 bin 361 kütüphane yapıldı ve kütüphanelerdeki kitap sayısı 80 milyona ulaştı. Eğitim ailesine bu yıl, 1 Eylül'de ataması yapılan 20 bin öğretmen daha katıldı. İlk ara tatili 14-18 Kasım'da yapılacak. Öğrenciler için 23 Ocak-3 Şubat 2023'te yarıyıl tatili, 17-20 Nisan 2023'te ise ikinci ara tatil dönemi olacak. Eğitim öğretim dönemi, 16 Haziran 2023'te sona erecek.

YARDIMCI KİTAPLAR MASADA

Bakanlık, 136 milyon yardımcı kaynağı hazırladı. Ücretsiz yardımcı kaynaklar, bu yıl ilk kez ders kitaplarıyla birlikte eğitim öğretim yılının başında okul sıralarında öğrenciler için hazır oldu.

81 İLDE SEFERBERLİK

İçişleri Bakanlığı, emniyet ve jandarma birimlerinin ülke genelinde okul çevrelerinde 5 gün boyunca yoğun denetimler gerçekleştireceğini duyurdu. Açıklamada, şöyle denildi: "07.30-18.00 saatleri arasında, denetim süresi en az 2'şer saatlik dilimlerden oluşan 3 periyot halinde planlandı. Tüm ilkokul, ortaokul, lise ve öğrenci yurtlarının yakın çevresinde okulla ilişkisi bulunmayan şüpheli şahıslara yönelik ve bu yerlerin yakınındaki park, alkol ve tütün mamulleri satışı yapılan yerler, kahvehaneler, internet ve elektronik oyun salonları vb. yerler denetlenecek. 56 bin 948 personel katılım sağlayacak."

SERVİSTE HAYAT KURTARAN 10 KURAL

Binlerce öğrenci servis araçlarını kullanmaya başladı. Dr. Serdar Ay, servisin güvenli kullanımı konusunda uyulması gereken 10 kuralı şöyle sıraladı: ◊ Servislerde bulunması zorunlu olan ışıklı DUR işareti, öğrencilerin araca inmeleri ve binmeleri sırasında yakılmalı. Serviste ayakta yolcu olmamalı. ◊ Araçta öğrencilere yardımcı olmak için görevli bir personel bulunmalı. ◊ Veliler sürücüyle tanışmalı, telefon numarasını almalı. ◊ Servis bekleme noktasına 5 dakika erken gidilmeli. ◊ Emniyet ve rahat hareket için araca binip/inerken öğrencilerin elleri serbest olmalı, cepte olmamalı. ◊ Oyalanmadan ve düzgün olarak koltuğa oturulmalı, çanta koltuk altında veya kucakta bulundurulmalı. ◊ Araç içerisinde yiyecek veya içecek tüketmekten kaçınılmalı. ◊ Öğrenciler camdan başlarını ve kollarını çıkarmamalı. ◊ Araç hedefe ulaşmadan ve park etmeden koltuktan kalkılmamalı. ◊ Aracın önüne ve özellikle arkasına geçmeden dikkatli bir şekilde yola çıkılmalı.

İLK GÜN TARİHİ GEÇMİŞ ÜRÜN BULUNDU

Şanlıurfa başta olmak üzere birçok okul kantininde denetim yapıldı. Zabıta ekipleri, denetimlerde okul kantinlerindeki ürünleri tek tek inceledi. Hijyen ve sağlık kurallarını da kontrol eden zabıtalar, raflardaki ürünleri kontrol etti. Denetimlerde okulun ilk gününde bile kantinlerinde satışı yasak olan ürünlerle, son kullanma tarihi geçmiş gıda ürünleri tespit edildi.

YASAK ÜRÜNLERE İMHA

Tarihi geçmiş ürünlere imha edilmek üzere el koyuldu. Şanlıurfa'da, 2 kantin işletmecisine rafta tarihi geçmiş ürün bulundurmak ve satışı yasak ürün satmaktan ceza kesildi.