Anadolu liselerini beklerken özel okulların burs fırsatını kaçırmayın

TEOG Sınavlarındaki tescillenmiş başarılarıyla dikkat çeken Oğuzkaan Koleji, TEOG tercihlerinde yapılabilecek hatalara karşı dikkat çeken bir liste oluşturdu. Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, ‘Ne kadar çalışırsanız çalışın, ne kadar iyi puan alırsanız alın tercih hatası her şeyi değiştirebilir. Bu yüzden tercih yaparken dikkatli olmalı’ diyerek Oğuzkaan Koleji’nin (İstanbul için) hazırlamış olduğu tercih robotunu kullanarak tercih yapan veli ve öğrencilerin, tercih listelerini kolaylıkla oluşturabileceklerini belirtti. Ancak her şeye rağmen yapılabilecek hataları sıralayarak da uyardı;

Tercih ve Kayıt döneminde uygulamanız gereken strateji;

• Öncelikle kendi sonuçlarınızı, YEP ve yüzdelik diliminizi inceleyiniz.

• MEB in yayınlamış olduğu okul türüne göre kontenjan tablolarından istediklerinizi seçiniz.

• Seçtiğiniz okul türleri ile her tablodan kontenjan tablolarını inceleyerek kendi puanınız veya yüzdelik diliminizle girebilme şansınızın yüksek olduğu okulları belirleyiniz.

• Kendinizi garantiye almak için kendi yüzdelik diliminizden daha gerideki okullardan 4 veya 5 okul belirleyiniz.

• Farklı puan hesaplama yöntemi ile öğrenci alan özel okullar puanınızı hesaplayın. (www.oguzkaankoleji.com -İnternet sitemizde var)

• Puanınıza göre girebileceğiniz özel okulları, bu okulların bursluluklarını araştırınız.

• Sizin puanınız okulun ilan ettiği puana denk veya daha yüksek ise ön kayıt hakkı kazanmış olacaksınız.

• Son olarak merkezi yerleştirme sistemi ile girebileceğiniz okullar ile girebileceğiniz özel okulları karşılaştırarak seçiminizi yapınız.

• Karşılaştırma yaparken önce okuldan beklentinizi listeleyiniz, daha sonra beklentilerinize en çok cevap veren okul türünü bulunuz.

Yüzdelik dilimi düşük olan okulu birinci tercihe yazmak

Tercih listesi aslında sizin girmeyi en çok istediğiniz okuldan, en az tercih ettiğiniz okula doğru sıralanır. Veli veya öğrencinin yüzdelik dilimi yüksek, dolayısıyla puanı düşük olan okulu birinci sıraya yazmasındaki amaç kendini garantiye alma isteğidir. Ancak yerleştirme yapılırken daha alta yazdığınız yüksek puanlı okullara, puanınız yetse bile, birinci tercihinize yerleştirilirsiniz.

Yüzdelik dilimine dikkat etmeden kendi isteğinize göre tercih listesi oluşturmak Sizin yüzdelik diliminiz aslında tüm sınava girenler içindeki sıralamanızı gösterir. Okulların yüzdelik

dilimi ise o okula geçen yıl yerleşen en son öğrencinin sıralamasını gösterir. Sınava giren öğrenci sayısında büyük bir değişim olmadığı sürece, okulların alacağı öğrenci sıralamasında da bir değişim olmayacaktır. Dolayısıyla seçmiş olduğunuz tüm okulların yüzdelik dilimi, sizin yüzdelik diliminizden yüksek ise, herhangi bir okula yerleşmezseniz kaydınız otomatik olarak açık liseye yapılır.

Yüzdelik dilimi tutmadığı halde herhangi bir okulu birinci tercihe yazarak öncelikle yerleştirileceğini düşünmek

Bir okula yerleştirme yapılırken, o okula birinci tercihinde yer verenlere değil o okulu tercih edenler

içinde puanı en yüksek adaya öncelik verilir. Dolayısıyla bir okulu siz ilk sırada yazmış olsanızda yerleşemezsiniz.

Kendi yüzdelik dilimindeki okullara gitmek istemediği için daha üst yüzdelik dilimindeki okullardan tercih listesi oluşturmak.

Bu durumda öğrencinin hiçbir tercihine yerleşme şansı olmadığından kaydı otomatik olarak açık liseye yapılacaktır.

Okulun hangi ilçede olduğuna veya uzak okulları tercih eden öğrencilerin okulun pansiyon bölümü olup olmadığına bakmaksızın tercih listesi oluşturmak

Aynı puan grubundaki okullardan en iyi okul evinize en yakın okuldur. Özellikle her gün artan trafikte uzak okullara gitmeyi göze almak lise yıllarında ders çalışmaya daha az vakit kalmasına razı olmak demektir. Farklı bir ilden okul seçerken özellikle Fen ve Sosyal Bilimler Liselerini seçen öğrencilerin okulun yatılı bölümü olup olmadığına bakmaları gerekir. Tabii yatılı okulda okumayı isteyip istememekte önemli.

Tercih listenizi kendi kendinize yapıp okul müdürlüğü aracılığıyla onaylatmamak

Aman dikkat bu durumda tercih yapmamış sayılırsınız.