İpek üniversitesi ilk o hal kararnamesinin resmi gazetede yayınlanıp yürürlüğe girmesinden sonra kapatıldı. 15 Temmuz 2016 Cuma gecesi yaşanan FETÖ darbe girişiminin püskürtülmesiyle birlikte OHAL ilan edilmişti. OHAL'in ilanı bir türlü FETÖ terör örgütüne yönelik operasyonların hızlandırılacağı anlamını da taşıyordu. Devlet kurumlarında paralel yapı üyesi kişi ve kurumların tasnif edilemesi amacı ile çok sayıda kişi açığa alınırken birçok okul, sağlık kuruluşu ve vakıfta kapatıldı. OHAL'in ilanından birkaç gün sonra Türkiye geneli sonrasında da birçok üniversiteye kapatma kararı çıktı. Fatih Üniversitesi de kapatılan okullardan bir tanesi. Altın Koza İpek Üniversitesinde eğitim gören öğrenciler, hocalar ve çalışanlar ne olacak? İpek üniversitesi hangi kuruma devredilecek.
667 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ekli (IV) sayılı listesinde yer alan Vakıf Yükseköğretim Kurumları:
1- Altın Koza (İpek) Üniversitesi (Ankara)
2- Bursa Orhangazi Üniversitesi (Bursa)
3- Canik Başarı Üniversitesi (Samsun)
4- Selahattin Eyyubi Üniversitesi (Diyarbakır)
5- Fatih Üniversitesi (İstanbul)
6- Melikşah Üniversitesi (Kayseri)
7- Mevlana Üniversitesi (Konya)
8- Şifa Üniversitesi (İzmir)
9- Turgut Özal Üniversitesi (Ankara)
10- Zirve Üniversitesi (Gaziantep)
11- Kanuni Üniversitesi (Adana)
12- İzmir Üniversitesi (İzmir)
13- Murat Hüdavendigar Üniversitesi (İstanbul)
14- Gediz Üniversitesi (İzmir)
15- Süleyman Şah Üniversitesi (İstanbul)
OHAL KARARNAMESİ ÜNİVERSİTELERİN KAPANMASI RESMİ GAZETE İLANI
İKİNCİ BÖLÜM
Olağanüstü Halin Uygulanmasına İlişkin Tedbirler
MADDE 2 – (1) Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen Fethullahçı Terör Örgütüne (FETÖ/PDY) aidiyeti, iltisakı veya irtibatı belirlenen;
a) Ekli (I) sayılı listede yer alan özel sağlık kurum ve kuruluşları,
b) Ekli (II) sayılı listede yer alan özel öğretim kurum ve kuruluşları ile özel öğrenci yurtları ve pansiyonları,
c) Ekli (III) sayılı listede yer alan vakıf ve dernekler ile bunların iktisadi işletmeleri,
ç) Ekli (IV) sayılı listede yer alan vakıf yükseköğretim kurumları,
d) Ekli (V) sayılı listede yer alan sendika, federasyon ve konfederasyonlar,
kapatılmıştır.
(2) Kapatılan vakıfların her türlü taşınır ve taşınmazları ile her türlü mal varlığı, alacak ve hakları, belge ve evrakı Vakıflar Genel Müdürlüğüne bedelsiz olarak devredilmiş sayılır. Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarının sağlık uygulama ve araştırma merkezleri ve kapatılan diğer kurum ve kuruluşlara ait olan taşınırlar ile her türlü mal varlığı, alacak ve haklar, belge ve evrak Hazineye bedelsiz olarak devredilmiş sayılır, bunlara ait taşınmazlar tapuda resen Hazine adına, her türlü kısıtlama ve taşınmaz yükünden ari olarak tescil edilir. Birinci fıkrada sayılanların her türlü borçlarından dolayı hiçbir şekilde Hazineden bir hak ve talepte bulunulamaz. Devire ilişkin işlemler ilgili tüm kurumlardan gerekli yardımı almak suretiyle ilgisine göre Maliye Bakanlığı veya Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirilir.
İPEK ÜNİVERSİTESİ
İpek Üniversitesi, Koza İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı tarafından 2011 yılında Ankara'da kuruldu. Üniversite bünyesinde İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Sinema Sanatları Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Uzaktan Eğitim Merkezi bulunmaktadır. Üniversitenin disiplinlerarası çalışmalara ve yabancı dillere ağırlık vermesi, senaryo yazarlığı, moda tasarım, animasyon gibi programları açması dikkat çeken yanlarındandır.
KAPATILAN ÜNİVERSİTELER İLE İLGİLİ YÖK AÇIKLAMA YAPTI
Kapılan Üniversiteler ile ilgili olarak YÖK, Yükseköğretim Kurulu, kapatılan üniversiteler konusunda bir açıklama yaptı. Açıklamada, bugün yayınlanan kararnamenin uygulaması için gerekli çalışmaları başlattıklarını, en kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacağı belirtildi.
YÖK’ün açıklaması şöyle:
23/7/2016 tarih ve 29779 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 667 Karar Sayılı “Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname”nin 2 inci maddesi ile aşağıda yer alan vakıf yükseköğretim kurumları kapatılmıştır. Söz konusu kararnamenin 2 inci maddesinin 4üncü fıkrasında yer alan “Kapatılan yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu tarafından Devlet üniversitelerine veya vakıf üniversitelerine yerleştirilir. Bu şekilde yerleştirilen öğrenciler, mezun oluncaya kadar vakıf yükseköğretim kurumlarına ödemeleri gereken ücretleri ilgili üniversiteye ödemeye devam ederler.
Bu fıkranın uygulanması ile ilgili olarak usul ve esasları belirlemeye, uygulamayı yönlendirmeye, her türlü tedbiri almaya ve ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Yükseköğretim Kurulu görevli ve yetkilidir” hükmü uyarınca öğrencilerin mağdur olmaması için Kurulumuz tarafından gerekli çalışmalar başlatılmış olup en kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacaktır.