2021 ALES'te kaç soru var? ALES'e kimler girebilir, kaç yıl geçerli?

ALES sınavı 21 Şubat Pazar günü yapılacak. Uzun zamandır bugünü bekleyen adaylar nefeslerini tuttu. Her yıl 3 kere düzenlenen sınav koronavirüs salgınından dolayı ertelenmişti. Gerekli önlemlerin alındığı sınav 2021 2021 ALES'te kaç soru var? ALES'e kimler girebilir, kaç yıl geçerli?

ALES bu hafta sonu Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenecek. Koronavirüs pandemisi nedeniyle ertelenen sınav yeni önlemler alınarak yapılacak. Sınava girecek adayların aklında 2021 ALES sınavı kaç dakika, kaç soru var? ALES'e kimler girebilir, kaç yıl geçerli? gibi sorulara cevap aramaya başladı. Her yıl 3 kez gerçekleştirilen sınav için tüm detaylara haberimizde.

ALES'E KAÇ YIL GEÇERLİ?

ALES ile ilgili YÖK tarafından yapılan açıklamada, ALES puanının 5 yıl boyunca geçerlilik süresi olmasına karar verilmişti. Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda, lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde, teknik öğretmenler için mühendislik tamamlama programlarında ALES puanları geçerlilik süresi içinde yani 5 yıl boyunca kullanılabiliyor.

ALES'E KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?

ALES için ÖSYM tarafından yapılan açıklamada sınavın yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim planlamacısı kadrolarında açıktan veya öğretim elamanı dışındaki kadrolardan atanabilmek için zorunlu olarak belirlenmiş bir sınav sistemidir. Yüksek lisans programına geçiş olarak değerlendirildiğinde sınava lisans programından mezun olmuş, lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar ile yurt dışında lisans eğitimi görmüş ve denklik belgesi olanlar başvuru yapabilir.

ALES ne zaman, saat kaçta yapılacak? ALES çıkmış sorular tam listesi!

ALES SINAVI KAÇ DAKİKA SÜRECEK?

ALES/2'de adaylara 100 sorudan oluşan sayısal ve sözel testler uygulanacak ve 150 dakika süre verilecek.

ALES sınavı için refakatçiye izin belgesi gerekir mi? ALES sınavında sokağa çıkma yasağı ne olacak?

Sokağa çıkma yasağında sınava gireceklere ÖSYM'den duyuru! Sınava girenler yasaktan muaf mı?