ALES sonbahar soruları zor muydu kolay mı ALES sınavı öğrenci yorumları nasıl,

ALES soruları ve cevapları sınav yorumları. 19 Kasım pazar günü yapılan ALES Soru ve cevapları zor muydu kolay mı. Binlerce adayın akademisyen olmak için girdiği ALES Sınavı tamamlandı. Peki 19 Kasım Pazar ALES zor muydu kolay mı. ALES Sınavına giren adaylara bir ilkte 10 dakikalık soru süreleri oldu. Geçtiğimiz yıllarda 150 dakikanın verildiği sınav için 19 Kasım ALES sınavına 180 dakika verildi. Saat 09.30'da başlayan sınav 12.30'da bitti. Akademik Personel olmak için yarşan adaylar, sınava giriş kodunu sınav kitapçıına yazarak kodlama işlemlerini tamamlayacak. ALES soruları ve cevapları ÖSYM sitesinden resmi olarak 15.00'dan sonra açıklanacak. Adaylar sınav sonrasında aklında kalan soruları buraya yazabilir. Sınavın bitiminin ardından, adayların sosyal hesapları üzerinden yaptıkları sınav yorumlarına haberimiz içerisinden ulaşabilirsiniz. Sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacak, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır. Sınav Türkçe olacaktır.

ALES Soruları ve cevapları.19 Kasım Pazar günü yapılan ALES Soru ve cevapları zor muydu kolay mı. Binlerce adayın akademisyen olmak için girdiği ALES Sınavı tamamlandı. Peki 19 Kasım Pazar ALES zor muydu kolay mı. Binlerce adayın girdiği ALES sınavı tamamlandı. ÖSYM tarafından gerçekleştirilen ALES sınavı bu sene bir ilk olarak gerçekleşti. Sınavda cevap anahtarı soruların altında yer aldığı sorular için adaylara 120 soru soruldu. Sayısal, Eşit Ağırlık ve Sözel bölümlerinden giren adayların farklı olarak 180 soru üzerinden 120 sorunun çözülmesi istendi. Her testen 40 sorunun sorulduğu ALES'te 120 sorunun cevabı merak ediliyor. 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacak Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (ALES) girmek zorunludur.

ALES SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

ALES SINAVI PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ

ALES SONBAHAR SINAVI SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ

ÖSYM GİRİŞ EKRANI

ALES SORULARI CEVAPLARI YAYINLANDI 

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından dün gerçekleştirilen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın  (ALES) temel soru kitapçığı ve cevap anahtarı yayımlandı. ALES soruları ve cevapları heyecanla bekleniyor. İlkbaharda 7 Mayıs 2017 tarihinde uygulanan 2017-ALES İlkbahar Dönemi Temel Soru Kitapçığı,  sınava başvuran adayların sınav sorularını inceleyebilmeleri amacıyla ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi üzerinden 9 Mayıs 2017 tarihinde saat 10:15’den itibaren erişime açıldı. Sınava başvuran adaylar 10 gün süreyle ÖSYM’nin ais.osym.gov.tr İnternet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile soruların tamamına erişebileceklerdir. Sorular, Temel Soru Kitapçığı dizilimindedir. 2017-ALES İlkbahar Dönemi Temel Soru Kitapçığı ile Cevap Anahtarı (% 10) aşağıdaki bağlantıdan erişime açılmıştır.

ALES SINAV YORUMLARI

Sınavın bitiminin ardından, adayların sosyal hesapları üzerinden yaptıkları sınav yorumlarına haberimiz içerisinden ulaşabilirsiniz. ALES sonuçları 21 Aralık Perşembe günü açıklanacak. Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik/Y.U. Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. 

E.Zeynep? :@elfzynpp: Yaptığım yanlışlardan pişman değilim aklım hala yapmadıklarımda #ALES

sibel bilir? @sblblir: Sözel sorular soru değil adeta okumaktan hoşlanmadığım dünya klasiklerinden esinlenmiş bir roman gibiydi. #Ales

Sinem Kuru? @sineemkuruu: Soruları azıcık daha zor sorsaydınız da hic cözemeseydik #ales 

Enes EMEN? @enesemen: ALES'e çalışma fırsatım olmadığı gibi tek denemesini dahi çözmedim. Özetle soru sayısı, türü, süresi hakkında bir bilgim olmadan tamamen "sürpriz" bir sınava girdim. 

ayfooo?  @ayfooo91: Teşekkürler ales yine sayende saçmaladık.Yine ÖSYM nin gazabına uğradım

Uğur Öztürk? @ugurroeztuerk: ALES formati mi degisti ben ve aldigim tum denemeler mi geri kaldi!? Soru sayisi cok degismis :/ #ALES2017

Yasin Keleş?  @Yasin_Keles: #ALES Sözel Mantık Sorularını kim hazırladıysa bize cevaplarını anlatabilir mi? Bu muhteşem beyin Türkiye'de olamaz çünkü ve değil belli ki... Evet yanıt gelsin...

Gizem Fidan? @gizmfdan: O sözlük sorusunu yazan adam gözüme gözükmesin,o sözlükler teker teker kafana insin e mi ?! #Ales 

Arife Coşkun?  @arifecskn: Bi kütüphane varmış, 8 tane sözcüğün ilk yerleri değişmiş. Yunanca ve Rusça aynı raflarda birer sıra yer değiştirmiş. Latinceyle Macarca birbirleriyle yer değiştirmiş. Banane kim kiminle yer değiştiriyorsa değiştirsin. Benim yerim belli, safım belli

ALES SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANIR?

ALES sonuçları 21 Aralık Perşembe günü açıklanacak. Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik/Y.U. Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. Sınav sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Sınava ilişkin bir dava söz konusu olduğu takdirde mahkemece bir karar verildikten sonra sonuçlar açıklanacaktır. Sonuç bilgileri, Türkçe ve İngilizce olacaktır. Sonuçlarda, adayların sınavın bölümlerine ait doğru ve yanlış cevap sayıları, ALES puanları ve bu puanlara göre başarı sıraları yer alacaktır. ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.

ALES SORULARI NASIL OLUYOR?

Sınavda adaylara sayısal ve sözel testler uygulanacaktır. Sayısal Testi, adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan; Sözel Testi, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan oluşacaktır. Sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacak, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır. Sınav Türkçe olacaktır.

ALES SONBAHAR NE ZAMAN?

SONBAHAR DÖNEMİ SINAV TARİHİ : 19 Kasım 2017

SONBAHAR DÖNEMİ BAŞVURU TARİHLERİ : 26 Eylül - 4 Ekim 2017

SINAV SAATİ : 10.15

SINAVIN CEVAPLAMA SÜRESİ : 150 dakika

SINAV ÜCRETİ : 90,00 TL

ALES Sonbahar Dönemi GEÇ BAŞVURU GÜN: 18 Ekim 2017 (Sınav ücreti aynı gün ödenir.)

ALES Sonbahar Dönemi GEÇ BAŞVURU SINAV ÜCRETİ: 135,00 TL

ALES PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın sınav kitapçığının cevap alanları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir . Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal - 1, Sayısal - 2, Sözel - 1, Sözel - 2 Standart Puanlar (SP) hesaplan acaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağır lıklı puan (AP) hesaplanacaktır.

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular d eğerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

Ağırlıklı puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdaki gibi olacaktır:

                Sayısal-1 SP        Sayısal-2 SP        Sözel-1 SP           Sözel-2 SP

Sayısal AP           0,35       0,35       0,30       -

Sözel AP              0,20       -              0,40       0,40

Eşit AP  0,40       0,20       0,40       -

Ağırlıklı puanlar hesaplandıktan sonra bu puanlar, aşağıdaki formül kullanılarak 100 üzerinden puanlara dönüştürülecektir.

ALES : Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı

AP : Adayın ağırlıklı puanı

X : Ağırlıklı puanların ortalaması

S : Ağırlıklı puanların standart sapması

B : Ağırlıklı pu anların en büyüğü

ALES'E KİMLER GİREBİLİR?

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolara naklen atanmak ve lisansüstü eğitimi programlarında öğrenim görmek isteyenlerin ALES'e girmesi gerekiyor.

Yükseköğretim Kurulu tarafından izin verilen yükseköğretim kurumlarındaki öğretmenlik sertifika programlarına öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde de ALES sonuçları kullanılacak.

Bina girişinde yığılmaya yol açılmaması için adayların çanta ve benzeri eşyalarını sınava girecekleri binalara getirmemeleri, sınava metal aksesuar içermeyen sade bir kıyafetle gelmeleri, sınavın başlama saatinden en az 1 saat önce sınav yapılacak bina önünde bulunmaları gerekiyor.

ALES başladıktan sonra adayların ilk 110 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk etmeleri, kısa bir süre için bile olsa -tuvalete gitmek dahil- sınav salonundan çıkmaları yasak olacak. Salondan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday, bir daha içeri alınmayacak ve sınavın ilk 110 dakikası dolana kadar sınav binasında bekletilecek.

Giriş belgesini kaybeden adaylar, tekrar internetten edinebilecek. Adaylar, internetten edinecekleri bu belgelerin renkli veya siyah beyaz çıktılarını sınavda yanlarında bulundurmak zorunda olacak. Belge üzerinde adayın fotoğrafı bulunması ve adayların, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde adayın fotoğraflarının görünür olmasına özen göstermesi gerekiyor.

Adaylarımızın, sınava girebilmesi için giriş belgesinden başka, nüfus cüzdanı veya pasaportunun da yanında bulunması zorunlu olacak.  Nüfus cüzdanı, pasaport dışında zorunlu askerlik görevini ifa eden er veya erbaşlar ile askeri öğrenciler için askeri kimlik belgesi (Bu özel durum, muvazzaf askerler için geçerli değil), tutuklu veya hükümlü adayların bu durumlarını kanıtlayan fotoğraflı resmi belge, Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait pembe ve mavi kartlar kabul edilecek.

ALES NEDİR?

78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanları Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye, 5538 sayılı Kanunla eklenen Ek Madde 8 uyarınca, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacak Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (ALES) girmek zorunludur. Bu sınavda, alanındaki puan türünde yüz üzerinden 70 puan alan adaylar başarılı sayılırlar. Başarılı olan adaylar, “Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te belirtilen genel ve özel şartları taşımaları halinde giriş sınavlarına başvurabilirler. Doktora veya sanatta yeterlik derecesine sahip olanlar, Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği hükümlerine göre uzmanlık eğitimini tamamlayanlar, meslek yüksekokullarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına atanacaklar, bu Yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihte yükseköğretim kurumlarında bu kadro unvanlarında çalışmakta olanlar ile yükseköğretim kurumlarından ayrılan öğretim elemanlarının çalışmakta oldukları yükseköğretim kurumlarında veya başka yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı kadrolarına başvurularında, merkezi sınav; meslek yüksekokullarının öğretim elemanı kadrolarına başvurularda ise yabancı dil şartı aranmaz.

Türkiye’de bir lisansüstü eğitimi programında öğrenim görmek isteyenler de ALES’ e girmek zorundadırlar. Adayların ALES’ ten, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gerekmektedir. Bütün yükseköğretim kurumları lisansüstü eğitim için öğrenci seçerken, ALES sonuçlarını ilgili mevzuat dahilinde kullanacaklardır. Hangi lisansüstü programlara hangi puan türünde ve en az kaç puan almış adayların kabul edileceği ile ayrıca bir sınav yapılıp yapılmayacağı yükseköğretim kurumları tarafından karara bağlanacak ve adaylara bu kurumlar tarafından duyurulacaktır. Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuarlara alınacak yüksek lisans, sanatta yeterlik ve doktora öğrencilerinden ALES’ e girmiş olma koşulu aranmaz, ALES sonuçları değerlendirmeye tabi tutulmaz.

Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde de bu sınavın sonuçları kullanılacaktır. Bu yolla yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların bu sınava girmeleri zorunludur. Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkanlarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girme zorunluluğu bulunmamaktadır.