ALES sınavı 2021 ne zaman? ÖSYM ALES/3 tarihini açıkladı mı?

Bu yılın son ALES oturumu için heyecanlı bekleyiş sürüyor. ALES sınavı 2021 ne zaman? ÖSYM ALES/3 tarihini açıkladı mı? gibi soruların yanıtları yoğun bir şekilde araştırılıyor. Sınava; bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilecekler...

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), yılda üç kez gerçekleştiriliyor. Yılın üçüncü sınavı için geri sayım başladı. ALES başvuruları 6-14 Ekim tarihleri aralığında kabul edildi. Başvurusunu tamamlayan tüm adaylar ALES sınavı 2021 ne zaman? ÖSYM ALES/3 tarihini açıkladı mı? gibi soruların yanıtlarını yoğun bir şekilde araştırıyorlar. İşte tüm merak edilenler...

ALES SINAVI 2021 NE ZAMAN?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavının üçüncüsü 21 Kasım tarihinde merkezi olarak gerçekleştirilecek. Sınavın başvuruları 6 Ekim'de başladı ve 14 Ekim'de sona erdi. Geç başvuru tarihi ise 21 Ekim olarak açıklandı. ALES sonuçları ise 16 Aralık'ta açıklanacak.

ALES NEDİR?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES),

Ülkemizde lisansüstü eğitime girişte,

Yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde,

Teknik öğretmenler için mühendislik tamamlama programlarında ("Teknik Öğretmenler İçin Düzenlenecek Mühendislik Programlarının Uygulama Esas ve Usulleri Yönetmeliği" uyarınca Mühendislik Tamamlama yerleştirme işlemleri için ALES-Sayısal puanının en az 50 olması gerekmektedir. Adaylar, ALES puanlarını geçerlilik süresi içinde kullanabileceklerdir.)

ilgili kurumların kullanacakları puanları veren bir sınavdır. Sınavda alınan puanlar, istenildiğinde yukarıda sayılan amaçlar için ilgili kurumlara adaylar tarafından verilecektir.

Bu sınavın sonuçları, açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir.

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadrolarına atanabilmek için, alanındaki puan türünde yüz üzerinden yetmiş puan alan adaylar başarılı sayılırlar. Başarılı olan adaylar, "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"te belirtilen genel ve özel şartları taşımaları hâlinde giriş sınavlarına başvurabilirler.