Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından uygulanan ilkbahar dönemi Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sona erdi. Sınav 81 il merkezinde ve Kırgızistan Bişkek'te uygulandı. Söz konusu sınav saat 10.00'da başladı ve 180 dakika (3 saat) sürdü. Peki ALES ilkbahar sınav soruları kolay mıydı, zor muydu? ALES sınav yorumları haberimizde bulabilirsiniz. Peki Sınav soruları hakkında yanlış olduğunuz düşündüğünüz soru var mıydı ? Sınavda hangi soru sizi daha çok zorladı ? Sınav geneli olarak sorular kolay mıydı, zor muydu? Sınava giren tüm öğrencileri bu tartışmaya bekliyoruz. ALES, biri Bahar Dönemi (genellikle Mayıs ayından) biri Güz Dönemi (genellikle Kasım ayında) olmak üzere yılda 2 kez yapılmaktadır.
ALES Sınav Soru ve Cevapları İçin Tıklayınız. ( Sınav Sonuçları Açıklandığında Link Aktif Olacaktır )
ALES Sınav Soruları Kolay Mıydı, Zor Muydu ?
Sınav soruları hakkında yanlış olduğunuz düşündüğünüz soru var mıydı ? Sınavda hangi soru sizi daha çok zorladı ? Sınav geneli olarak sorular kolay mıydı, zor muydu ?
ALES SINAV YORUMLARI
Satürn. ?@Sadeecik
Nisa Kaynar ?@nisakaynar
Emre Y. ?@yukcell_
handan yılmaz ?@hndnylmz28
Buse Tunç ?@BuseTuncc
Sevgili ÖSYM ALES öncesi harfleri, rakamları, sembolleri öğrenmiş miyiz diye kontrol etti.
okurgezer ?@uyg_r
ösym Ales'te melankolik takılmaya başlamış "hiçbir şey ile acı arasında bir tercih yapmak zorunda kalsam acıyı seçerdim" nedir ya
ALES SINAV DEĞERLENDİRME
Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın sınav kitapçığının cevap alanları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal-1, Sayısal-2, Sözel-1, Sözel-2 Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır. Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde, ilgili testte yer alan sorulardan herhangi birini işaretleyen tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul edilecektir.
ALES PUANI KAÇ YIL GEÇERLİDİR?
Sınavın yapıldığı tarihten itibaren 3 yıl geçerliliği vardır. Başvurularınızda geçerlilik süresi içinde en yüksek ALES puanınızı kullanabilirsiniz.
ÖSYM'den ALES adaylarına 09.45 uyarısı!
ÖSYM, ALES'e girecek adayların, sınavın başlama saatinden 15 dakika önce binalara alınma işleminin tamamlanacağı uyarısında bulundu.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), yarın yapılacak Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (ALES) girecek adayların, sınavın başlama saatinden 15 dakika önce binalara alınma işleminin tamamlanacağı uyarısında bulundu.
ÖSYM'nin sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yapılan açıklamada, ALES ilkbahar dönemi sınavının yarın 10.00'da başlayacağı hatırlatıldı.
Açıklamada şu uyarılara yer verildi:
"Sınavın başlama saatinden 15 dakika önce adayların sınav binalarına alınma işlemi tamamlanacaktır. Saat 09.45'ten sonra adaylar, sınav binalarına alınmayacaklardır."
ALES NEDİR?
Öncelikle “ALES Nedir?” sorusuna cevap verelim. Daha çok yüksek lisans başvuruları için girilen bir sınav olarak bilinen ALES, Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için ve doktora eğitimi için girilmesi gereken bir sınavdır.
ALES NERELERDE GEÇERLİ OLUYOR?
Eskiden tezsiz yüksek lisans programlarının başvurularında istenen ALES artık sadece tezli yüksek lisans için istenmektedir. Tezli yüksek lisans başvuruları için oldukça önemli bir kriterdir.
Üniversiteler tezli yüksek lisans başvurularında ALES sonucuna çok önem vermekteler. Eğer iyi bir ALES puanına sahipseniz yüksek lisans başvurunuzda size önemli bir avantaj sağlar. Üniversiteler yüksek lisans başvurusu yapan öğrencilere ALES sonuçları, diploma notları, mülakat sonuçları ve bazen bilim sınavı sonuçlarını da dahil ederek bir puanlama oluştururlar. Bu puanlamada en yüksek oran ALES sonucuna aittir. Genelde ALES sonucu %50’lik bir paya sahiptir. Bu oran bazen %50’den fazla olmakla birlikte Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’ne göre daha az olamaz. YÖK Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’nde şöyle der:
“ALES puanının %50’den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı, ilgili senato tarafından belirlenir.”
Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde de ALES sonuçları kullanılmaktadır. Bu yolla yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların bu sınava girmeleri zorunludur. Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkanlarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girmelerine gerek yoktur. Çünkü sonucu sadece Türkiye’de kabul edilen bir sınavdır.