ALES puan hesaplaması 2021 nasıl yapılır? ALES sınavında 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu?

ALES puan hesaplaması ÖSYM tarafından yayımlanan kılavuz ile belli oldu. Koronavirüs önlemlerinin alınacağı sınavda adaylara toplamda 100 soru yöneltilecek. Saat 10:15 itibarıyla başlayacak sınav yüksek lisans yapmak isteyen adaylar ter dökecek. Peki, ALES puan hesaplaması 2021 nasıl yapılır? ALES sınavında 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu?

ALES puan hesaplaması sınava katılım sağlayacak adaylar tarafından takip ediliyor. Yarın ALES/1 sınavı saat 10:15'de başlayacak. ÖSYM adaylara toplamda 150 dakika süre tanıyor. Koronavirüs pandemisi nedeniyle adaylara sınav girişlerinde maske verilecek. Saat 10:00'da sınav salonlarına aday alınmayacak. Peki, ALES puan hesaplaması 2021 nasıl yapılır? ALES sınavında 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu?

ALES PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın cevap kâğıtları ÖSYM'de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir.

Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir.

Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir.

Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır.

ALES'TE 4 YANLIŞ 1 DOĞRUYU GÖTÜRÜYOR MU?

ALES'te 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor. Bu nedenle yapılan her 4 yanlış işaretlemede 1 doğru yanıt da çıkarılıyor. Kalan netlerle puan değerlendirmesi yapılıyor.

ALES SINAVINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Sınav süresince adayların;

– Konuşmaları, kopya çekmeleri veya kopya vermeleri,

– Salondaki görevlilere soru sormaları,

– Müsvedde kâğıdı kullanmaları veya soru ve cevaplarını başka bir kâğıda yazmaları,

– Soru ve cevapları cevap kâğıdının arkasına yazmaları,

– Birbirlerinden kalem, silgi vb. şeyler alıp vermeleri,

– Sınavın cevaplama süresi başlamadan soruları okumaya başlamaları,

– Sınav süresi bittiği halde soruları okumaya ve cevap kâğıdında işaretleme yapmaya devam etmeleri,

– Sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmaları yasaktır.

ALES sınavında refakatçi izin belgesi gerekli mi? ALES'e girerken hangi belgeler lazım?

ALES saat kaçta başlayacak, kaçta bitecek? ALES/1 sınavı saat kaç dakika sürecek?